Vet mer om Gokart

De flesta har nog åkt gokart någon gång. Lika många känner dock inte till tävlingsklasser, regler och annat som hör sporten till. Även om många svenska bilsportsstjärnors karriärer har börjat just på gokart-banan, är det vanligtvis en sport som utövas av de lite mindre åkarna. När det utövas av äldre människor är det inte sällan i samband med till exempel en after-work eller annat evenemang.

Kort sagt är sporten inte känd som en tävlingssport, så som till exempel Formel-1 är. Kanske beror det på att gokart är så lättillgängligt och roligt att alla kan göra det. Just tillgängligheten är ett stort plus för sporten. Banor finns både i storstäder som Stockholm och Göteborg, och i mindre samhällen en bit utanför städerna.

Regler

Svenska Bilsportsförbundet, som är baserade i Stockholm, har verksamheter över hela landet och är även det förbund som gokart är en del av. Genom dem finns de officiella reglerna för sporten.

Tävlingar

När det kommer till tävlingar ser reglerna lite olika ut, beroende på om det är internationell tävling eller en rikstävling. I båda tävlingstyperna krävs ett tävlingstillstånd som lämnas av SBF från Stockholm. I internationella tävlingar krävs det att ett tillstånd lämnas av både SBF, och ett annat internationellt förbund.

Som i andra sporter kan en tävlande med utländsk licens aldrig tilldelas mästerskapsmedaljer i rikstävlingar. Inte heller kan de titulera sig svensk mästare.

Licenser

Regelverket kring licenser reglerar bland annat avgifter, utbildning och försäkringar. Bland annat säger reglerna att utbildning genomför med godkända utbildare, och att de utses av varje SDF eller sportgrensutskott. De säger också att en utövare inte får ha giltig eller vilande licens i den sportgren som kräver, om denne vill skaffa en Prova På-licens. Det sistnämnda är en ny regel som tillkommit på senare tid.

Miljö

Ett avsnitt i regelboken handlar om miljö, där gokart, liksom andra bilsporter, ska verka för att skona densamma. Det här innebär bland annat att i hög mån som möjligt använda bränslen som ”på sikt minimerar påverkan på miljön” och att ”minimera miljöpåverkan även i kringverksamheter”.

Tävlingsklasser och ålder

 

  • Cadetti – 7 - 10 år
  • Micro – 8 - 10 år
  • Mini – 10 - 14 år
  • Junior 60 – 10 - 13
  • Senior 125 – från 15 år
  • Sport 200 – från 20 år
  • Junior 125 – från 13
  • Rotax Max – från 15
  • Rotax DD2 Masters – från 32

 

Det som skiljer de olika tävlingsklasserna åt är förutom ålder cylindervolym, hästkrafter, motortyp och minimivikt. Även hur gokarten startas skiljer sig åt mellan de olika klasserna. Till exempel har vissa klasser gokarts med elstart, med andra inte har det.

 

Sveriges avtryck i sporten

Sverige har en rad olika världsmästare genom åren. Ett exempel på det är Leif ”Putt” Larsson från Enköping en bit utanför Stockholm. Generellt sett har gokart en ganska stor plats i Sverige med internationella mått. Ett tecken på det är att världsmästerskapen i Gokart hölls här 2016 – dock långt bort från Stockholm och Putte Larssons Enköping, då det var Kristianstad som var plats åt mästerskapet.

22 Feb 2017