Blogg

Här i bloggen diskuterar vi allt som har med bilar och motorer att göra. 

Ny mobil växel - för kundernas bekvämlighet

16 sep 2018

Vissa branscher dras med ett sämre rykte än andra. Det talande i detta är att man ofta erbjuder en tjänst som kunden måste använda sig - detta som en följd av att man själv saknar kunskapen som krävs. Det kan i sin tur dels spegla sig i att man som kund känner sig i underläge och att man anser att företaget man besöker ofta har en slags Von-Oben-attityd. Dels så kan det te sig så att man känner att företaget spelar ut sin kunskap mot den egna okunskapen; något som konkret kan innebära att man helt enkelt slatar notan.

Ett typiskt exempel på en problemfylld bransch handlar om bilverkstäder. Uppdrag Granskning gjorde för några år sedan ett reportage där man skickade in en och samma bil till flertalet verkstäder. Det som visade sig var att många av dessa hittade fel som inte fanns - men som måste åtgärdas innan bilen så att säga blev okörbar. Efter reportaget har en förändring skett - en tydlig uppryckning: men det finns fortfarande problem med attityden vi ovan nämnde.

Något som vi till stor del tror beror på rena missförstånd och bristande kommunikation. Ta bara en sådan sak som en tidsbokning på en bilverkstad. Hur lätt är det att A) nå mekanikern och B) få till en tid hos denne och C) Träffa på honom då man väl är på plats med sin bil? Inte det lättaste, något som till stor del förklaras av den höga volymen i verkstaden och att man, helt enkelt, knappt hör då telefonen ringer inne på kontoret. Här skulle en investering i en mobil växel kunna göra skillnad.

En mobil växel förenklar arbetsgången

En mobil växel gör det möjligt att koppla samtal mellan anställda och den gör det möjligt att kunna ta emot kundsamtal - oavsett var man befinner sig. En annan tydligt skillnad är att man kan kommunicera med varandra på ett enklare sätt. Om den ene mekanikern ligger under huven på en bil och absolut inte kan svara på ett samtal så kopplas samtalet direkt vidare till en kollega som kan hjälpa kunden.

Ett enkelt sätt att nå bättre kundmedvetande och på ett bättre sätt möta de behov som kunderna har och de krav vi ställer. Det handlar, trots allt, om ett yrke med lika stor del service som den rena mekaniska delen.

Bilprovningen i framkant

Bilbesiktning har också dragits med ett sämre rykte. Många tyckte att man fick offra en hel dag bara för att få sin bil besiktigad och att det dessutom var omöjligt att boka, boka om och ändra tider. Här har en tydlig förbättring skett - möjligen som en följd av privatiseringen.

Numera så är det enkelt att boka - både via internet och via mobiltelefonen där man snabbt kopplas vidare till den bilbesiktning som har tillgängliga tider för tillfället. Säkerligen en följd av ett ändrat system och där exempelvis en äldre telefonväxel fått ge plats för en modernare modell. En förebild som visar att det går att förvandla trögflytande branscher till effektiva sådana.

På https://www.wx3.se/mobil-vaxel kan du läsa mer om denna typ av mobil växel.

Välj golv med rätt egenskaper för respektive rum

13 sep 2018

Det finns olika typer av golv och i och med detta så finns det också olika utseenden och egenskaper. I vissa rum så kanske man fäster ett större fokus på estetiken än på funktionen, medan man i andra rum tänker på det mer motsatta och hellre vill ha funktion än ett vackert golv.

Talar man om ett trägolv så kan det innebära att man kanske väljer en annorlunda finish och ytbehandling i vardagsrummet än vad man gör i hallen. I det senare rummet ställs högre krav på att golvet klarar av vatten, smuts och annat som släpas in. Där brukar man - om man överhuvudtaget väljer ett trägolv - använda lack som ytbehandling.

I ett vardagsrum - där man vill ha lite mer värme och harmoni - brukar man istället be en golvläggare att ytbehandla med olja. Olja klarar inte att stå emot slitage på samma sätt som lack, men ger å andra sidan en lite vackrare yta.

Garaget kräver ett extra tåligt golv

Om du skulle be en golvläggare lägga ett golv i ett garage i ditt hus i Stockholm - vad skulle då denne rekommendera? I ett garage så har man inte speciellt höga krav på estetik och skönhet, där vill man istället ha ett golv som klarar smällar, som är lätt att städa och som klarar av spill från exempelvis olja och bensin.

Här bör man välja ett golv som läggs flytande och som blir fogfritt. Det finns ett bra golv för detta. Ett golv som dessutom är vackrare än det klassiska betong- eller cementgolvet som normalt brukar användas. Ett så kallat massagolv.

En golvläggare kan lägga ett massagolv i garaget

Ett massagolv - som även brukar kallas för industrigolv - brukar användas i allt från större gallerior, i arenor, inom industrin (naturligtvis), i laboratorier, i lager och i olika storkök. Golvet är extremt stryktåligt och klarar av högt tryck. Även om du dagligen ställer bilen i ditt garage i Stockholm så kommer golvet inte att skadas, trots att trycket ligger på fyra punkter.

Det bästa är att det är ett snyggt golv. I och med att man kan variera ett massagolv i all oändlighet gällande färger så passar det också var som helst. Tänk dig själv en nyöppnad galleria. Där har man höga estetiska krav som kombineras med krav på att klara slitage: ett massagolv motsvarar både dessa kraven och det gör det med råge.

Du kommer inte att kunna lägga in ett massagolv utan hjälp. Det krävs speciella verktyg och det krävs erfarenhet för att lyckas få en jämn och fin yta. Därför bör du kosta på dig att anlita en golvläggare för uppdraget. Det är det definitivt värt - ett massagolv kommer att ge ditt garage ett rejält lyft rent utseendemässigt och dessutom så kommer det att ligga konstant i många, många år framöver. En rejäl investering och ett givet val för dig som vistas ofta i garaget.

Läs mer om golvläggning på http://www.golvläggarestockholm.net.

Alla vinner på en miljövänlig bussflotta

23 aug 2018

Denna sommar har verkligen satt miljömedvetenheten på kartan med den värme som vi upplever just nu, och de bränder som har pågått på sina håll i Sverige. Vi vill alltid påminna om att vi bör alla bli alltmer miljömedvetna. Att agera så skadar verkligen inte, tvärtom. Det är och borde bli, ett trevligt och positivt sätt att leva. Hellre välja det som är snällt mot miljön och människor, än att agera tvärtom, eller hur?

När det kommer till bilar, eller bussar, finns det snart mycket gott om miljövänliga sådana. Det  välkomnar vi och anser som mycket positivt att det vi ser fler miljövänliga alternativ, antingen som elbilar, hybridbilar eller etanolbilar. På samma sätt ser vi att bussarna numera håller på att bytas ut mot miljövänliga sådana.

Miljövänliga bussar bättre än bensinslukande bilar

Vi ser att miljövänliga bussar är bättre än de bensinslukande dito. Dessutom anser vi att om fler lämnade bensinslukande bilar och i stället använde sig av en miljövänlig buss, skulle vi alla vinna på det. Att åka kollektivt är mycket mer miljövänligt. Avtrycken på vår stackars jord blir mindre om vi åker i kollektivtrafiken. I Stockholms län går alla på etanol, liksom alla bussar i Västmanlands län och Västerås där bussarna kör på biogas. Det är bland det absolut bästa; en kollektivtrafik som är 100 procentigt miljövänlig. Vi behöver fatta fler sådana miljövänliga beslut. Därför välkomnar vi alla kommuner som fattar miljövänliga beslut om att ersätta bensinslukande bussar mot miljövänliga bussar som är bra mycket bättre för miljön än bensinslukande bussar. Dessutom är bensinen så pass dyr att det inte längre lönar sig att köra varken bensinslukande bilar eller bussar. Läs mer om busstrafik och hur det skulle vara att hyra buss i Västerås: hyrabussvästerås.se.

Byta ut alla bussar till miljövänliga sådana

 I Kina har staden Shanghai redan ersatt alla sina bussar och taxibilar mer elbussar och elbilar. Vi behöver alla fatta så omfattande miljövänliga beslut när det kommer till fordon och hur vi tar oss fram i trafiken. Nu väntar vi bara på milljövänliga fartyg och flygplan. Finns det en vilja, finns det medel att komma fram till det beslutet och de produkterna. Hittills har vi sett de framgångarna och tekniken går så pass snabbt framåt att vi tror att det går att ordna miljövänliga flygplan. Vi, som konsumenter behöver kräva det av flygbolagen. Slutar vi åka med flygen, kommer det att sända budskap till flygbolagen om att ta fram miljövänliga flyg – och det snabbt. Miljön väntar inte på långsamma beslut. Den kräver av oss att vi handlar nu. 

Laga motor utomlands?

18 aug 2018

Har du ett eget företag och arbetar med bilar? Har du bilar som passion och vet hur man gör så att de blir bättre, smidigare och snyggare, och dessutom har ett växande företag, kanske det är dags att växa som företag och nå fler kunder, större marknader – och kanske ta steget och växa utomlands? Det är många företag som tar det steget. Ser man att det är en ökad efterfrågan på det man erbjuder som företag, men inte ser att man skulle kunna växa naturligt i Sverige är steget till ett annat land inte långt. Det är dock några saker som kan vara svårt, men inte alls på något sätt omöjligt.

Språket

Språket brukar vara ett hinder, däremot brukar det gå att ordna. De flesta talar engelska, vilket man får vara tacksam för. Engelska som affärsspråk är allmänt känt och den som är någorlunda bevandrad brukar klara av det mest nödvändiga när det kommer till att kunna kommunicera med myndigheter, leverantörer och andra företag. Däremot kan det vara ett problem om man ska vända sig till den breda kundkretsen med reklam, marknadsföring och produktinformation. Då behöver man någon som kan landets språk och som kan översätta text, eller tal.

Kulturen

Kulturen i det andra landet kan vara hinder i att nå ut med reklam och information om det man säljer. Då är det viktigt bland annat med människor som både kan landets språk och kulturen och kan hjälpa till att göra det förståeligt så att man klarar av en expansion utomlands. De flesta företag som har vuxit utomlands brukar kunna berätta dråpliga berättelser om kulturkrockar och missförstånd. En sådan är om den svenska affärsman som hade rest till Japan. För den långa flygresan och övernattningen ombord på planet från Sverige till Japan hade han klätt så som man oftast brukar; med lösa och lediga fritidskläder. Saken var bara den att han möttes av en hel ankomstkomitté av kostymklädda japaner, medan han själv gick i fritidskläder, oduschad och nyvaken. Till middagen senare hade han duschat och klätt om sig till bästa kostymen han hade, men då möttes han på nytt av samma japaner som innan, men som hade bytt om lösa och lediga friluftskläder.

Juridiken

Den annorlunda juridik som omgärdar bestämmelser, avtal och ekonomi kan vara ett hinder som man bör komma över när man vill expandera utomslands. Det vet de flesta företagare som har velat expandera utomlands, innan EU. Oftast är det lättast att växa i andra länder som har en liknande juridik som i Sverige, det vill säga i andra nordiska länder och i västeuropa. Inom EU är det ju allt färre problem med bygget av en enhetlig marknad åsväl ekonomiskt, finansiellt och juridiskt.

Anlita konsult i Stockholm

Har man företaget i Stockholm är det enkelt att rådfråga en konsult i Stockholm som kan ge råd och tips om hur man bör och kan bära sig åt för att företaget ska kunna expandera utomlands utan större svårigheter. Då behöver man oftast någon som redan har gjort den resan och vet vilka fallggropar man bör undvika. Läs mer här om en sådan managementkonstult i Stockholm som du når på: http://www.managementkonsultstockholm.se.

Vad krävs för att sätta upp en laddstolpe?

10 aug 2018

Kör du elbil i Stockholm har du säkerligen en laddstolpe (eller flera) nära dig. Om du däremot bor uppe i exempelvis Norrland kan det vara många mil till närmsta plats att snabbt ladda bilen på. Givetvis kan man ladda den i hemmet – problemet uppstår kanske när man är ute på en längre resa med sin elbil. 

Just de något begränsade möjligheterna att åka på längre bilresor är något som gör att många ännu inte har skaffat en elbil. Samtidigt är det allt fler som väljer att sätta upp laddstolpar för elbilar – inte bara i Stockholm och storstäderna – utan över hela landet. Kanske dröjer det inte länge förrän man har nära till en laddstolpe för elbil i Stockholm, och även oavsett var i Sverige man befinner sig. 

Det här måste du göra först

Till att börja med behöver du garage- eller markägarens tillstånd att sätta upp elstolpen. När ett godkännande har getts behöver du undersöka med kommunen hur läget ser ut. Behövs bygglov eller andra tillstånd? Betänk att reglerna kan skilja sig åt olika kommuner emellan om du söker information på nätet. Byggnadsnämnden i Stockholm kanske ger ett annat utlåtande än byggnadsnämnden i Jönköping, till exempel. 

Därefter är det klokt att ta in offerter från flera laddstationsleverantörer. Är du en hängiven entusiast av elbilar kanske du redan har koll på läget – men det är ändå en bra sak att göra. Då vet du vilken leverantör som bäst kan matcha just dina behov – och till rätt pris. 

När du har valt rätt märke och modell är det viktigt att se till att alla kraven gällande elsäkerhet är uppfyllda. 

Anslutning

När laddstolpen ska anslutit till elnätet bör du först undersöka om det går att använda det särskilda undantaget för laddning elbil eller annat fordon. Är nätet koncessionspliktigt är det klokt att teckna ett abonnemang hos nätbolaget i fråga för samtliga laddstationer.

Sedan är det dags att anlita en behörig elektriker. Rätt kompetens behövs för att elkabeln ska kunna dimensioneras. Även här kan det vara klokt att ta in flera offerter. Bara inom till exempel Stockholm kan priserna skilja sig rätt rejält. Elinstallatören ska också dra fram själva kabeln och se till att din laddstolpe installeras på korrekt vis. 

Ta betalt för elen?

Många som sätter upp en elstolpe ämnar givetvis att ta betalt för elen. Installationen innebär vissa utgifter som man troligtvis vill få tillbaka. En del låter användningen av en elstolpe ingå i parkeringsavgiften, medan andra mäter och debiterar särskilt.

Har flyttbilen tagit skada vid flytten?

1 aug 2018

De allra flesta tar hand om allting på egen hand i samband med att de ska flytta. Det innebär att man packar alla sina saker - kläder och föremål - och att man bär dessa tillsammans med goda vänner som ställer upp. man har hyrt en flyttbil på exempelvis en bensinstation och man ser till att flyttstädningen sker enligt konstens alla regler. Kort sagt: man flyttar utan någon inblandning från vare sig flytt- eller städfirma; något som ger ett bättre pris.

Men, är det lika säkert? Det finns framförallt två stycken risker som vi ser det. Den första handlar om att du ska köra ett fordon som du aldrig tidigare har kört. Ett stort sådant som kräver ett visst manöverutrymme i trafiken. Har du aldrig kört en flyttbil så kan det - i kombination med trafikläget - skapa situationer som innebär en fara både för sig, andra trafikanter och den bild du hyrt.

Det senare bör du kolla upp lite närmare gällande försäkringen. Om du hyr en bil på en bensinstation i Stockholm, ha oturen att krocka och där skulden är din - hur finansieras skadorna? Vad händer om du kör så pass oaktsamt att växellådan ger upp - hur betalar man reparationen för den?

Den andra risken med att flytta utan att anlita en flyttfirma involverar även den bilen - men här handlar det om sakerna som du själv äger. Det sker ofta olyckor i samband med flyttar och där en kombination av undermålig packning och sämre bilkörning är boven i dramat. Du är ovan vid flyttbilen, du tar en rondell i lite för hög fart och då du väl är framme så ser du att en byrå vält över några kartonger inuti flyttbilen. Det är, som sagt, ett inte alltför ovanligt scenario.

Tjänar du verkligen på att flytta utan flyttfirma?

Det här leder oss till frågan om du verkligen tjänar på att sköta din flytt i Stockholm utan att anlita en flyttfirma? Om du lyckas utan att kvadda bilen eller ha sönder en massa av dina möbler och tillhörigheter - ja. Om inte - nej.

Man ska veta att det blivit billigare att anlita en flyttfirma idag än tidigare. Dels så finns det en större konkurrens i Stockholm - något som pressat ned priserna. Dels så finns även, numera, rut-avdraget tillgängligt. Det senare innebär, mer konkret, att du kan anlita en flyttfirma med en statlig rabatt på halva arbetskostnaden - detta med ett årligt tak på 25.000 kronor.

Ett bra sätt att komma billigare undan och där allt du behöver göra är att se över - på Skatteverkets hemsida - om du är berättigad att använda det. Och: den flyttfirma du anlitar ska ha F-skattsedel också.

Kolla även upp försäkringen innan

Du ska således se till att det finns F-skattsedel. Det du ska kolla lite närmare på i samband med denna rutinkontroll är även försäkringen. Vad händer om flyttfirman krockar medan de transporterar dina möbler - kommer du att bli ersatt eller står du där med lång näsa efteråt?

Tyvärr är sådana konflikter inte ovanliga heller. Välj en flyttfirma som har ansvarsförsäkring inskrivet i avtalet.

På denna sida kan du läsa mer om hur en flyttfirma arbetar: http://www.flyttfirmanstockholm.se.

Bygga garage? Går så här!

29 jun 2018

Det är många som är riktigt duktiga på bilar och kan det här med bilmotorer, som startar eget. Ofta brukar det börja med att ens vänner och bekanta märker att man är duktig på att meka med bilmotorn och kommer och frågar om tips och råd. Ända tills de ber en reparera den. Innan man vet ordet av, har man börjat ta betalt för att reparera motorn. Sedan har man plötsligt en massa bilar på sin parkering. Om det händer, vet man att det är dags att starta sin egen firma. Går det sedan bra, kanske man kan ta in fler som är lika bra på motorer och kan bidra med reparationer av bilar.

Dags att bygga garage

Då kanske det är dags att bygga ett till garage. Är man ännu osäker på hur stor den egna rörelsen blir kanske man inte vill bygga så stort. Man kan ta ett steg i taget och satsa lagom mycket i början. Då är det bra att bygga ett garage som är lagom stort. Antingen bygger man ut den egna bostaden med ett större garage, eller kanske ett nytt garage. Då bör man först ansöka om bygglov innan man ger sig på en sådan byggnad.

Bygga Attefallshus som garage

Vill man kan man bygga eller köpa hem ett Attefallshus och bygga det till ett garage som du kan ha på din tomt. Då behöver du inte ansöka om något bygglov. Däremot bör du anmäla till kommunen att duy bygger ett Attefallshus på din tomt. Du bör dessutom inte bygga det närmare än 4 meter från grannens tomt. Ett Attefallshus är ett ganska lagom stort garage om du inte är så säker på hur stor din rörelse kommer att bli.

Hitta snickare som bygger åt dig

När du väl har bestämt dig för hur du vill bygga ditt nya garage, eller vill göra ditt nuvarande större gäller det att anlita rätt snickare till bygget. Bäst är att anlita snickare som är erfarna. Bor du i Uppsala eller Stockholms området kommer du att hitta flera tusen snickare. Då gäller det att kunna hitta nålen i höstacken. Googla snickare Uppsala, alternativt snickare Stocholm. Då lär du få tusentals förslag. Ta kontakt med någon som verkar nära där du bor, be om offert och referenser. Välj den med bäst referenser och som arbetar på ett hållbart och miljövänligt sätt. Det är ju så viktigt att arbeta med hänsyn till miljön.

Rätt skrivare ger häftiga tryck

12 jun 2018

Det finns ett värde i att signalera för andra trafikanter vem man är då man är ute i trafiken. Ett tryck i form av en liten slagfärdig text eller en bild kan dels påvisa att man exempelvis har barn eller en hund i bilen - dels kan den saken också mana till lugnare bilkörning från exempelvis bakomvarande fordon. Texten Baby On Board, brukar i sammanhanget vara fungerande så många bilister kan se en inre bild av ett barn i bilen framför och därför också vara lite mer försiktig då det kommer till att trycka ned foten på den högra pedalen i bilen.

Idag har det också blivit lättare att själv designa och skriva ut dekaler till sin bil. På det stora hela så behövs en bra skrivare, vinylpapper - dubbelhäftande sådant - och ett bra program i datorn för text- och bildbehandling. En skrivare är det avgörande i detta steg till att göra tryck och dekaler mer tillgängliga för den stora massan som inte längre behöver vända sig till ett tryckeri - och betala ganska dyra pengar - för att skapa det mer personliga till sin bil.

Ta hjälp av proffs då det kommer till stripes på bilen

Gällande skrivare och egna dekaler så ska vi dock även peka på en sak som kanske kan vara värd att veta. Om du har ett företag så skulle vi inte rekommendera dig att skriva ut dekaler med din företagslogotyp på. Det finns särskilda dekaler för sådant ändamål. Större dekaler - så kallade stripes - bör dels vara tillskurna efter bilen (storlek, bredd och höjd) och dels så kommer de i och med att de är större att behöva ett speciellt typ av lim. Din skrivare är helt enkelt inte anpassad för den storleken. Betänk även att du ska färdas i ganska höga hastigheter, att de regnar och att det hela tiden finns en yttre påverkan då du kör bil.

Även om du investerar i en större skrivare som klarar av att skriva ut större storlekar så ska det mycket till att du lyckas få dekalerna på plats (utan att det se konstigt ut - man måste ofta få texten att sitta perfekt ihop vid exempelvis en öppnad- och stängd dörr) och dels också få dem att sitta under en längre tid. Alltså: mindre dekaler - inga problem. Rena företagslogotyper och stripes - vänd dig till ett specialiserat tryckeri.

Rätt skrivare ger hållbara stickers och dekaler

För mindre tryck och bilder - liknande de vi beskrev ovan - så fungerar en vanlig skrivare av ett mer modernt snitt. Dagens skrivare ger bättre färger som sitter längre (även om du får räkna med att solen bleker).

Ett bra val som verkligen kan säga någonting om dig, om din familj, om era intressen - har ni hund, i så fall vilken ras? Gillar ni att campa, håller ni på ett särskilt fotbollslag? - och som kan få andra trafikanter att skratta till lite i den monotona bilkörningen som kan uppstå vid längre sträckor och längs våra större Europavägar.

Säg det kort, koncist och slagkraftigt - rätt skrivare, vinylpapper och ett uppdaterat behandlingsprogram på datorn ger dig alla möjligheter i världen.

 

Dags att flytta från villan?

4 jun 2018

Varje saga har ett slut. För många husägare så börjar själva sagan om bostaden med att man får barn och att man i och med detta också börjar söka sig till ett större utrymme. Två unga personer som bor i en mindre lägenhet får tillökning - kanske ytterligare ett barn efter något år - och inser att man bor för trångt; drömmen om ett eget hus växer sig starkare och slutligen så står man där med nyckeln i sin hand och öppnar dörren till ett nytt kapitel i sitt liv.

Ett kapitel som fortlöper och spänner över en betydande del av livet. Barnen växer upp i huset i Stockholm, de flyttar ut och de kanske själva får egna barn. Samtidigt så blir man äldre och det stora huset fyller inte längre samma funktion. man har svårt att påta i trädgården, man orkar inte städa i samma omfattning och plötsligt så vill man inget hellre än att bo i en mindre bostad igen.

Samtidigt så står en yngre familj vid samma vägskäl som man själv en gång gjorde och är på jakt efter ett hus… Cirklar sluts och den här ruljansen är inte alls ovanlig att se i Stockholm och i andra städer.

Ta hjälp med er flyttstädning

Då det väl är dags att flytta från en stor bostad till en mindre sådan så ställs man inför ganska många problem. Av förklarliga skäl så kommer allting inte att få plats i den nya bostaden. Här kan man med fördel anordna en loppmarknad efter att ha sorterat ut de möbler, kläder, inventarier och föremål som man inte vill/kan behålla. Ett annat alternativ är att man kontaktar Stadsmissionen eller Myrorna som brukar ordna med hämtning.

Återstår då det jobbigaste. Nämligen att städa. En flyttstädning är obligatorisk att utföra i samband med en flytt. Har du någon gång flyttat så vet du att det handlar om ett rent evighetsprojekt som både kräver extrem noggrannhet och mycket tid. Handlar det om en större villa så kan man räkna med - minst - den dubbla ansträngningen.

Rådet är att man tar hjälp och anlitar en städfirma för denna flyttstädning. I synnerhet om det handlar om en villa i Stockholm. Det många inte tänker på är nämligen att även övriga ytor måste städas i samband med en flytt. För dig som bor i en bostadsrätt så handlar övriga ytor möjligen om ett källarförråd; jobbet med en flyttstädning i ett sådant innebär att du tömmer det och att du sopar golven. I en villa så kanske du har ett garage som måste städas ur - och det ska ske betydligt mer grundligt.

I och med att flyttstädning ingår i de hushållsnära tjänster som täcks av Rut-avdraget så behöver det inte bli så dyrt. Du kan - konkret - anlita en städfirma och få en faktura där hälften av den totala arbetskostnaden är dragen. Taket du har att förhålla dig till- och under ligger på 25.000 kronor/år.

Klarar din städfirma av att städa garaget?

Viktigt är att du anlitar en kompetent städfirma i samband med din flyttstädning. Tyvärr så är det en, minst sagt, varierande kvalitet mellan de olika företagen som erbjuder tjänsten i Stockholm. Risken med att anlita en undermålig partner är att du drabbas av klagomål och kan få ett vite skickat till dig - den nya ägaren kan underkänna jobbet. Skulle städfirman du anlitat vägra ta ansvar så hamnar du som kund i kläm.

Bäst är att se till att få tag på hög kompetens direkt. I och med att du ska städa ur exempelvis ett garage så är det kanske ingen dum idé att se till vilka övriga tjänster en städfirma erbjuder. Jobbar man mycket med exempelvis byggstädning så är det ett närliggande område - erbjuder man ren garagestädning så är det ännu lite bättre.

Det bästa sättet att ta reda på klass och kompetens hos en städfirma? Gå direkt till källan. Vilka tidigare kunder har man haft, hur pass nöjda har dessa varit och hur många kunder står redo att rekommendera företaget i fråga? Kolla med referenser innan du skriver ett avtal.

Välj rätt trafikskola i Stockholm

25 maj 2018

När du planerar att börja med körkortet är det första steget man oftast gör är att kontakta med en trafikskola. Det finns mängder av trafikskolor i Stockholm så tipset är att inte välja ”första bästa” utan att lägga lite tid på val av skola. Det kan mycket väl löna sig i längden. Kostnaden som uppstår med körlektioner, provtillfällen och riskutbildning uppgår inte sällan till 15 - 20 000 kr. Det borde därför vara självklart att först jämföra olika trafikskolor för att både hålla nere kostnaden och få bäst utbildning för pengarna. Kom ihåg att det som viktigast för dig – kanske inte alls är viktigt för din vän. Utgå helt från vad du anser vara viktigast och vad som passar dig. 

Kompetens och medlemskap

Det finns inget krav på att en trafikskola måste vara medlem i STR för att de ska kunna erbjuda utbildning. Däremot är de allra flesta trafikskolor i Stockholm medlemmar och detta är något man bör kontrollera. Är de medlemmar måste de följa en rad regler från STR vilket skapar en kvalitetssäkring. Gällande kompetens är det även viktigt att kontrollera att de har de utbildningar som efterfrågas. I stort sett alla trafikskolor har utbildning för bil- och MC-kort men kommer det till andra fordon är det inte alltid lika självklart. 

Läge

När trafikskolor jämförs i media lyfts ofta pris, kompetens och utbud av tjänster upp. Men för många 15 - 18 åringar är läge nästan mer relevant. Bor du i centrala Stockholm vill du till stor sannolikhet inte åka till någon stadsdel långt bort för att få din eftertraktade utbildning. Välj istället en trafikskola nära gymnasieskolan, nära arbetet eller hemmet. Eller varför inte i närheten där du tränar?

Specialkompetens

Pratar du ett annat språk än svenska? Har du dyslexi eller något funktionshinder? Fördelen med Stockholm är att det finns trafikskolor för de allra flesta. Däremot kan man behöva vara beredd att åka lite längre för att komma till en passande utbildning. Har du inget behov av specialkompetens hos trafikskolan blir alltså utbudet betydligt större att välja på. 

Personalen

Det är viktigt att man trivs med och känner att det är lätt att kommunicera med sin trafikskolelärare. Däremot är det svårt att avgöra detta redan innan man kommit igång. Det finns därmed en fördel att välja en trafikskola med fler än bara en anställd. För det första kan man byta lärare om man känner att det behovet uppstår. För det andra blir inte körlektionerna inställda lika lätt om just din specifika lärare skulle bli sjuk. Har en utbildning påbörjats och läraren blir långtidssjukskriven kan det till och med innebära att du måste byta trafikskola om det bara är en anställd. 

Hur hanteras handledaren?

Vill du både träna privat och på trafikskola finns en fördel att trafikskolan har gott samarbete med handledaren. Det finns exempelvis en fördel att de godkänner att handledaren följer med i baksätet under körlektionerna. Detta då förutsatt att man klarar av att vara helt tyst – vilket inte alltid är helt enkelt. Lycka till !

Jobba på körskola

12 maj 2018

Att jobba på körskola som trafiklärare är ett yrke som många funderar på att börja med. Det man gör är, enkelt beskrivet, att undervisa elever som ska ta körkort för till exempel personbil eller motorcykel, men även för lastbil, buss och släpfordon. Det här sker inte bara på praktiskt vis, utan utbildning sker många gånger teoretiskt i grupp på en körskola. Till exempel kan det hända att man får hålla i en handledarkurs. 

Vara ett föredöme

Som bilskollärare har man ett stort ansvar att agera föredöme för eleverna. Hur man agerar som lärare i olika situationer har en inverkan på trafiksäkerheten när eleverna sedan har fått körkortet. Det påverkar i längden alla som vistas i trafiken. Givetvis ska eleven inte få ett körkort om han eller hon inte kan anses framföra bilen på ett säkert sätt – men inspektören under uppkörningen kan rimligen inte upptäcka allt. Således ligger ett tungt ansvar på landets körskolor att utbilda efter bästa förmåga. Kanske är det här särskilt påtagligt i större städer som Stockholm (förutom Stockholm till exempel även Göteborg och Malmö), där man regelbundet ställs inför krävande trafiksituationer. 

Varför börja jobba på körskola?

Det finns många anledningar till att börja arbeta på en körskola. Till exempel: 

  • God arbetsmarknad. Arbetsmarknaden för bilskollärare är god, och det finns goda möjligheter att hitta en anställning direkt efter genomförd utbildning. Särskilt god är arbetsmarknaden i större städer, som Stockholm eller Göteborg.
  • Möjlighet att påverka. Som anställd på en körskola kommer du att träffa många elever under din yrkestid. Du har goda möjligheter att agera föredöme och påverka dessa i en god riktning. Så småningom, när du har undervisat många elever, kan dina insatser få en reell påverkan på trafiken.
  • Konkreta resultat. Många bilskollärare tycker om sitt yrke eftersom man ser konkreta resultat. En elev som haft problem men som till slut har tagit körkort är glädjande för såväl körskolan som eleven i fråga. 

Egenskaper du bör besitta (eller utveckla)

  • Du bör vara pedagogisk. En del av uppdraget är att lära eleverna så effektivt som möjligt det som krävs för att ta ett körkort. Därför är det viktigt att vara pedagogisk.
  • Stresstålig. Ponera att du har en elev som för första gången ska köra i innerstaden i Stockholm och att det här sker under rusningstid. Av förklarliga skäl kan stresstålighet här vara en mycket viktig egenskap.
  • Uppmärksam. Du bör ha god uppmärksamhet. Inte bara för din och elevens säkerhet, utan också för att bättre kunna utröna vad det är eleven behöver öva som allra mest på. 

Kan du ta emot kunder i ett garage?

9 maj 2018

Är man kunnig inom bilreparationer är det lätt at starta ett eget företag. Har man bara ett tillräckligt stort garage kan man ta emot de bilar som behöver repareras. Då behöver kunderna bara köra sin bil till dig och betala för reparationen och hämta den när den sedan är klar.

Om du tar emot andras bilar kommer du att behöva bra garageportar som säkerställer att ingen tjuv kan ta sig in och knycka någon värdefull bil. Å andra sidan är det ju bra om de ändå är sönder, då kan de ju inte ta sig någonstans. Det är värre med de bilar som du har reparerat klart och som bara väntar på att rätt ägare kommer och hämtar sin bil.

Mycket viktigt med säkra garagdörrar för kundernas bilar

Oavsett, vilket du har, är det ändå viktigt med trygga och säkra garageportar. Har du säkra garageportar behöver du inte vara orolig för datorer och annan dyr utrustning som du har inne i garaget, och för de dyrbara bilar som du kanske håller på och reparerar.

Samtidigt som man vill ha säkra garageportar vill man inte att de är för tunga och krångliga att öppna och stänga. Då vill man ha garageportar med funktioner som underlättar öppning och stängning av de samma.

Risken för inbrott störst i landets storstäder

Bor man i någon av landets storstäder Stockholm, Göteborg eller Malmö, och även på andra håll i landet, är risken stor att man råkar ut för inbrottstjuvar. Statistik visar att antalet anmälda brott som skedde mellan 1996 till 2016 ökade i Stockholm, medan de sjönk i Göteborg (något) och framför allt i Malmö; från 21.000 anmälda brott 2009 till 18.000 2016.

Här har kommunen fått ner antalet anmälda brott. Trots den statistiken visar ändå att antalet stölder var som högst 2012 i Malmö, men är nu på samma nivå i samtliga tre storstäderna 2016, på 300 anmälda inbrottsstölder 2016. Så inbrott sker, även i Malmö och det är bäst att rusta sig för det när man bygger. Så varför inte bygga, eller byta ditt garage och installera säkra och trygga garageportar?

Garageportarnas konstruktion viktig för säkerheten

Du kan antingen välja klassiska garageportar som öppnar sig som två dörrar, eller som en lucka som öppnar sig uppåt och går in under garagetaket. Det finns även garageportar som veckar sig när du öppnar det och vecklar ut sig när du stänger det. Här finns det några aspekter på säkerhet som är viktig att tänka på när man väljer garageportar.

Du bör tänka på:

1. Är garageportarna täta?

Ska du ha säkra garaeportar är det viktigt att de är täta. Det ska inte finna s någon möjlighet för en inbrottstjuv att få in en kofot och bända upp dörren. Ju tätare portarna är, desto säkrare är de. Även för väder och vind som gärna vill leta sig in i ett garage.

2. Är garageportarnas konstruktion säkra nog?

De måste ha en inbrottssäker konstruktion som gör det närmast omöjligt för eventuella inbrottstjuvar att ta sig in genom dem, eller försötra dem för att ta sig in. Om tjuven ser att garageportarna har en massiv konstruktion, inser de omöjligheten att ta sig in den vägen och släpper tankarna på att en försöka.

3. Är garageportarna tillverkade av ett säkert material?

Materialet osm garageportarna är tillverkade av, ska vara massivt vilket borgar för att du ska slippa ovälkomna påhälsningar via garaget.

3. Har garageportarna larm?

Garageportarna bör ha larm som avskräcker inbrottstjuvarna från att försöka fortsätta sitt inbrottsförsök. Ett larm stressar inbrottstjuven och väcker nödvändig uppmärksamhet ftill väktarbolag och omgivning.

Framtiden som bilmekaniker

3 maj 2018

Har man en bilverkstad, gäller det att räkna med att man inte på långa vägar är ensam om det. Bara i Göteborg finns det närmare tusentals bilverkstäder som alla konkurrerar om kunderna. Trots det finns det en brist på rätt utbildade bilmekaniker. Detta beroende på att yrket inom bilar och bilreparationer har förändrats under den senaste tiden. Det är inte så att de flesta ligger under bilen i blå overaller och smutsiga nävar, många sitter vid datorerna och fixar bilen den vägen, eftersom alltfler bilar är datoriserade. 

Bilmekaniker som jobbar i molnet

Snart kan bilreparatörerna sitta någon annanstans och reparera bilarna lika bra som de som tidigare har legat under bilarna. IT-analytikerna tror att det inom tio år har förändrats så att det krävs fler IT-tekniker än de mekaniker som förut kunde reparera bilarna.

Den digitala tidningen computersweden.se skriver att vi snart ser bilmekaniker som likt IT-teknikerna kan reparera datorn på distans, även kan reparera bilarna på distans genom att koppla upp sig i bilens eget chip. Samtidigt ser yrkesfolket att det saknas mekaniker och inför framtiden kommer det att fattas än fler som kan reparera bilarna. Det kommer helt enkelt att fattas IT-kunnig personal som kan och förstår bilarnas datorer. Vinnarna är alla de som inser vart framtiden bär och utbildar sig till det. Då kan man få en helt annan lön än den bilmekanikerna hittills har haft, som hittills har legat på mellan 19.000 och 23.000 kronor i månadslön.

Inget lokalt behov av bilverkstäder...

Det är inte längre bilverkstäderna som behöver befinna sig ute bland kunderna, i framtiden kanske det kvittar var man som bilmekaniker befinner sig, om det ändå går att reparera bilen oberoende geografiskt läge.

...liksom annat företagande

På samma sätt är det egentligen med snart all slags företagande, eftersom de flesta uppgifter görs på datorer och lagras och kommuniceras via olika molntjänster. Det samma gäller den ekonomiska delen av företagande. Eftersom även bokföringarna sker digitalt och det samma gäller redovisningar, balansberäkningar, revisioner, lönehanteringarna och faktureringarna. 

Så hur kan man i konkurrensen från andra bilmekaniker konkurrera med dem och vinna? Som i alla andra sammanhang gäller det att fokusera och göra de rätta sakerna; fokusera på att göra ett så bra jobb som möjligt och lägga bort allt som tar fokus från den egna kärnverksamheten. Då kan man faktiskt anlita en redovisningsbyrå i Göteborg – eller var man nu vill – som gör de ekonomiska sysslorna åt en.

Dags att starta bilverkstad?

24 apr 2018

Funderar du på att starta eget? Är du dessutom intresserad av motorer och kan en hel del om hur man reparerar dem är du en lyckans ost. Då har du alla chanser att starta en bilverkstad och ta emot bilar som behöver repareras. Varför inte börja i liten skala och ta emot bilar som behöver reparation i det garage som du redan har och starta reparationerna där du bor. Då slipper du de initiala kostnaderna som många drar på sig innan de vet att den nya firman kommer att bära sig.

Ekonomiskt att starta verksamheten i ditt hem

Startar du firman i ditt eget hem kan du bara addera dina inkomster, till de utgifter som du ändå har. Börjar du i liten skala, kan du när du har fått nya kunder expandera din verksamhet och ta in allt fler bilar som du kan reparera. Har du allt fler bilar som står i ditt garage bör du byta ut dina garageportar till säkrare sådana. Har du bilar som står på dina ägor är det du som får betala om de blir stulna. Ska din försäkring täcka förlusten av stulna bilar kommer ditt försäkringsbolag kräva av dig att du skaffar säkra garageportar. Vad kan du vara bättre än att skaffa garageportarna från ett företag som är experter på säkerhet?

Installera bekväma garageportar

Det finns garageportar med automatisk motor som gör att du slipper gå ur bilen när du ska köra in och sedan stänga garageporten efter dig. Det finns manuella garageportar och semiautomatiska portar. Antingen kan man välja garageportar med drivfjädrar, eller dragfjädrar, beroende på hur du vill att de ska kunna öppna och stänga sig. Det finns garageportar som veckar sig upp eller ner, sådana som böjer sig uppåt, eller inåt, det finns två dörrarsportar, 

Det finns garageportar som rullas upp eller ner. De finns i alla olika utföranden; eleganta, snygga, portar som släpper in dagsljuset i olika färger och material. Det är du som kund som väljer vilka slags garageportar som passar till ditt hus. Alla med ett säkerhetstänk eftersom man inte vill att garageporten inte ska vara ingångsport för inbrottstjuvar.

Bor du i storstad, som till exempel Göteborg gäller det att hitta ett säkerhetsföretag som kan säkerheten med garageportar. Göteborg, liksom andra storstäder i Sverige är dessvärre utsatt för relativt stor kriminalitet. Många glömmer bort det och tänker att det bara är Stockholm som drabbats av yrkeskriminella, men så är det tyvärr inte. Även göteborgarna har stort behov av omfattande inbrottsskydd och behöver tänka säkerhetsmässigt när de bygger till exempel garage och monterar garageportar i Göteborg.

Smarta elektriska lösningar i garaget

13 apr 2018

Hur fungerar allting i ditt garage? Är det ett extremt kallt utrymme som knappt ger dig något ljus då du väl ska reparera verktyg, motorer och maskiner av allehanda slag? Du är inte ensam. De flesta garage ser ut så; kalla, kala utrymmen som knappt går att vistas i utan att ha på sig vinterkläder. En slags blindtarm till den befintliga byggnaden som blir väldigt styvmoderligt behandlad.

Visst, du kanske tänker dig att du ska fixa till garaget och att nästa gång du ska fixa med bilen - då ska allt vara tip-top. Särskilt troligt är det dock inte att du gör slag i saken och gör så. Vårt råd är därför att du kontaktar en elektriker som ser över vilka typ av lösningar som skulle kunna fungera i ditt garage; vilka möjligheter finns att ge bättre ljus och mindre ansträngning för dina ögon?

Finns det kanske möjlighet att öka värmen utan att det påverkar husets uppvärmningskostnad allt för mycket (ett värmeelement drar extremt mycket el). Det kanske går att utöka er befintliga elcentral?

Ta hjälp av en behörig elektriker

Det finns många sätt som går att använda för att göra ett garage till en mer trivsam plats och en till en bättre yta att jobba på. Dock så går det inte att förvandla garaget i fråga till en sådan utan att ta hjälp. Åtminstone inte om man ser till det rent elektriska. Drar du egen el eller genomför någon typ av installation på egen hand så bryter du mot lagen - du måste anlita en behörig elektriker.

Anledningen till att vi nämner detta hänger ihop med det vi dock igenom ovan. Att garaget blir lite styvmoderligt behandlat gör att många rycker på axlarna och tänker att det inte spelar någon större roll. Ska man sätta spotlights i taket på garaget så krävs det inte samma noggrannhet som i det befintliga huset. Det gör det - definitivt.

Brandrisken är lika stor i ditt garage i Stockholm som i det befintliga huset och du löper lika stor risk att få en ordentligt - kanske dödlig - kyss om du drar elen felaktigt i garaget som inne i din villa. Ta alltid det säkra före det osäkra och låt en behörig elektriker sköta jobbet. Så dyrt är det inte.

Anlita rätt elektriker i Stockholm

Vi ska avsluat med en liten brasklapp gällande elektriker som huserar i större städer som Stockholm. Alla har inte behörighet - trots att de utger sig för att ha sådan. Du som kund måste alltså se till att behörighet finns samt att olika certifikat är utfärdade till företaget i fråga. Det tar inte lång tid att ställa en sådan fråga och den leder definitivt till ett säkrare jobb.

Se även till att företaget har F-skattsedel och att du - om möjligt - kan använda dig av ditt rot-avdrag för arbetet som din elektriker i Stockholm lägger ner. Konkret så innebär Rot att du kan dra av 30 % av den totala arbetskostnaden med ett årligt tak på 50.000 kronor. Det blir således inte alltför dyrt att ge ditt garage det lyft utrymmet förtjänar.

← Äldre inlägg