6 fakta som du troligtvis inte visste om bilar

Bilar är vanliga i vårt samhälle men när byggdes den första bilen och vad betyder egentligen hästkrafter? Hur fort går den snabbaste bilen och vilka andra fakta finns det som få känner till?

När man tänker på bilar så tänker man säkert på märken, storlek, färg, prestanda med mera, men här kommer några fakta som man sällan tänker på eller kanske inte ens visste om.

1. Det första billiknande fordonet kom 1874, men den första fungerande bilen tillverkades 1886 och detta anses därför vara det år då den första bilen tillverkades.

2. Automobil kommer från grekiskan. Auto betyder själv och mobil betyder rörlig. Alltså självrörlig eller något som rör sig själv.

3. Många av dagens bilar ägs av samma märke, även om bilmärket heter något annat. Det kan innebära att chassit hör till den ena modellen och motorn hör till den andra modellen.

4. En hästkraft är ungefär 50 % av vad man ursprungligen ansåg att man kunde begära av en arbetshäst i normalt arbete. Och det är ungefär 10 gånger mer än en människas kraft i medeltal. En bil med 100 hästkrafter har alltså 500 människokrafter.

5. Bugatti Chiron är världens snabbaste serietillverkade bil med sina 490,45 km/h, medan Turbinator II är den snabbaste bilen totalt med sina 810 km/h. Men det är en bil som inte är skapad för transport av människor.

6. De första bilarna var mycket omtvistade och det fanns en mängd regler för hur bilarna fick framföras, som exempelvis att hästar inte fick bli skrämda.

Bilen av idag

Dagens bilar går mestadels igenom förändringar när det gäller drivmedel, och det blir mer och mer vanligt att nya bilar antingen drivs med någon alternativ energikälla eller är en hybrid, där man kan alternera mellan ett mer miljövänligt alternativ och ett mer traditionellt. Det har även blivit mer vanligt med högre bilar som modellen SUV, vilket betyder sport utility vehicle.

Valet av egen bil

När man väljer egen bil är det klokt att tänka på ekonomin, som inköp och driftskostnader. Det är också viktigt att tänka på vilka behov man har av antal säten, storlek i lastutrymme, längd och storlek på föraren, så att denne sitter bekvämt och säkert, och om man har några utmaningar fysiskt som gör att man behöver en bil som passar. Ta gärna råd från såväl vänner som bilhandlare, och provkör flera bilar för att hitta den som passar bäst. 

15 May 2020