Blogg

Här i bloggen diskuterar vi allt som har med bilar och motorer att göra. Allt från växellådor till husbilsservice. Vi önskar alla motorentusiaster mycket nöje!

Var snäll mot bilen och miljön

8 okt 2020

Börjar din bil se riktigt smutsig ut? Då är det nog hög tid för en ordentlig tvätt av den. Här får du en enkel steg för steg-guide hur du ska gå tillväga och vad som är viktigt att tänka på.

Först och främst, om du tänker tvätta din bil på egen hand, välj då platsen för detta med omtanke. Det finns inget förbud mot att man gör det på sin egen tomt, men däremot finns det lagar som reglerar vilket vatten man får släppa ut i naturen. På bilen fastnar föroreningar och miljöfarliga ämnen. Dessa partiklar och ämnen följer med vattnet som man tvättar bilen med och rinner av bilen och vidare ut på din tomt och naturen. Detta miljöfarliga och förorenade vatten räknas faktiskt som olagligt utsläpp.

Så tänker du tvätta bilen på egen hand, fixa det i en gör det själv-hall. Där finns oljeavskiljare och utrustning som renar vattnet. Då slipper du tänka på lagar och regler.

Steg för steg

När du väl tagit dig till en tvätthall är det bara att sätta igång. Först ska du lägga på avfettningsmedel. Gör det när bilen är torr och börja nedifrån. Lägg dock inte på medlet på plastdelar eller på en varm motorhuv. När avfettningsmedlet fått verka i fem minuter spolar du sedan av bilen med vatten. Spola uppifrån och ner och gärna med en högtryckstvätt.

Sedan är det dags att fylla en hink med lagom varmt vatten. Däri har du i bilschampo. Hur mycket du ska ha i kan du läsa på schampoflaskan. Dränk sedan en ren tvättsvamp i hinken och använd den för att schamponera hela bilen. Följ bilens linjer när du sveper svampen över den. Sedan är det bara att spola av hela bilen uppifrån och ner.

Enkelt och enklare

När hela bilen är avspolad är det dags att torka den. Använd då ett syntet- eller sämskskinn. Även denna gång ska du jobba uppifrån och ned. Sedan är det klart! Busenkelt och miljövänligt i tvätthallen.

Visst lät det enkelt att tvätta bilen själv? Men om du känner att du vill göra det ännu enklare och letar efter en automatisk biltvätt i Helsingborg, ja då kan du vara lugn – för det finns det nämligen. Oavsett om du väljer en automattvätt eller att göra det själv, så kommer din bil att vara dig tacksam. Även miljön kommer att vara tacksam att du tog dig till en biltvätt.

Identifiera kundens behov

24 sep 2020

Som bilhandlare är det viktigt att se till kundens behov långsiktigt. Men vilka frågor bör man ställa till en kund? Vilka erbjudanden om tjänster kan vara intressanta då en kund köper ny bil?

Som säljare av alla slag är det viktigt att man tar reda på vad kundens behov är. Oftast säljer man inte en produkt eller tjänst utan flera. Eller så finns det olika extra val som man kan göra i samband med köpet. Ett bilköp är ett sådant tillfälle då kunden ska passas ihop med rätt bil. Men det som är rätt bil vid ett tillfälle i kundens liv kan vara fel vid ett annat. Därför bör man som en bilhandlare i Karlstad kunna ta reda på det som kanske inte ens kunden själv tänker på.

Ibland tänker man mer med ögonen eller hjärtat än med klokskapen. Något som man ofta ångrar ganska snart efter ett köp. Eftersom bilen är ett innehav som brukar vara en dyr investering så är det viktigt att man blir nöjd under hela ägandet. Inte bara i några dagar eller veckor. Som kund är det därför viktigt att man tar till sig alla råd som man kan få vid bilköpet.

Inte bara ett fordon

En bil är mycket mer än ett verktyg för att ta oss från en plats till en annan. Även om man bortser från statussymbol och liknande så finns det mycket mer att ta hänsyn till. Ska bilen användas som tjänstebil så brukar företaget ha starka åsikter om vilket budskap som bilen sänder ut. Men även som privatperson så kan det exempelvis finnas ett flertal olika kriterier som bilen ska passa i.

Bilförsäljare bör därför ställa frågor som hur stor familjen är, om det finns husdjur, om man ska dra tunga släp och om man kommer köra långa sträckor eller på gropiga skogsvägar. Det ger extra information om vilken bil som kan passa kunden.

För rätt person

Det kan vara svårt att se på en person hur exempelvis finansieringsbehoven ser ut. Därför bör man alltid som säljare berätta om alla tjänster som man kan erbjuda. Exempelvis lån, försäkringar, inbytesbil med mera. Skillnaden mellan bilar hos olika bilhandlare kan vara mindre viktiga än de tjänster som man kan erbjuda. Och känner man sig väl omhändertagen som kund så kan det i sig skapa ett mervärde. Det blir dit man går igen vid nästa bilköp eller det man rekommenderar vännerna.

Konsten att köpa bil

23 sep 2020

Som en färgglad djungel är det när man ska försöka hitta en ny bil att köpa. Men för att hitta en bil som passar så är det viktigt att ta hänsyn till alla fakta som man kan läsa i bilannonserna.

När man går in och tittar på bilannonser så finns det en mängd olika förkortningar och ord som kanske inte alla känner till. Men fast många av dem kanske inte spelar så stor roll för de flesta bilägare så är andra mycket viktiga. En av dessa är hur många hästkrafter en bil har. Om det är en liten bil som man bara ska köra korta sträckor med så kanske det inte spelar så stor roll. Men om det är en större bil som man ska köra på motorväg så kan hästkrafterna göra skillnad. Det är med hjälp av hästkrafterna som bilen drivs framåt. Därför kan det bli långsammare omkörningar. Eller till och med tungt att ta sig upp för backar. En annan viktig slags fakta är hur många liter per kilometer som bilen drar. Ju högre summan är desto mer kommer det kännas av i plånboken. Och ska man köra i vinterväglag eller på leriga vägar så kommer man tacka sig själv om man valt en bil med fyrhjulsdrift. På det sättet är det mer sällan som man kan bli stående utan att kunna komma ur fläcken.

Läsa eller rådgöra

Om man inte är kunnig inom bilars alla detaljer så kan man enkelt hitta all information man önskar. Med bara en enkel sökning på internet så finns det vad all information betyder och vad den är bra för. Men det går även bra att fråga släkt och vänner. Eller så kan man be bilförsäljaren att förklara vid besöket på bilfirman. Det går även bra att gå från andra hållet och istället identifiera behovet av den bilen man vill köpa. Beskriver man det för bilhandlaren så kan man få tips på vilka bilar som kan passa.

Endast en ägare

Flera av de uttryck som finns i bilannonser kan verka irrelevanta när man först läser dem. Ett sådant uttryck är att en bil endast haft en ägare. Men det kan finnas många fördelar med det. Exempelvis så är det ofta en bil som har blivit bättre omhändertagen än andra. För det mesta så är servicen skött exemplariskt. En korrekt ifylld servicebok är en garanti för att bilen håller längre. Läs mer om bilförsäljning på denna sida: https://www.bilförsäljningvästerås.se

Den nödvändiga bilaffären

17 sep 2020

En ny bil är alltid en stor affär. En gång gör du dig av med något som inte längre fungerar för dig men en annan gång behöver du byta upp dig. Kvalitet och pris räknas. Hur ser din bästa bilaffär ut?

Utan bil kan de flesta av oss inte hantera vardagen. En majoritet lever i områden där kollektivtrafik inte fungerar tillräckligt bra för att ta oss till arbete och de andra ställen vi behöver nå. För att inte tala om fritiden. Med bilen når vi områden och platser som skulle vara otillgängliga för oss annars.

Med andra ord behöver vi en bil som är pålitlig och fungerar. I alla väder och under alla omständigheter. När man blir strandad hemma, utom räckhåll för arbete och för daghem eller skola, är goda råd dyra. För att inte tala om mataffären och apoteket. Vi kan inte vara för noga med den bil vi köper.

Hög standard men lågt pris?

Idealet för oss alla är en bil som går och går utan att ställa till med bråk. En bil som startar i såväl varmt som kallt väder. En bil som klarar alla typer av vägbanor och som är komfortabel att åka i. Det gör inget om den också är rolig och lätt att köra!

Priset? Jo där begär vi inga överpriser utan den får gärna kosta något rimligt. Oavsett är ett bilköp en rejäl kostnad även med en inbytesbil. En bil är förknippad med en rad olika utgifter - skatt, försäkring, drivmedel, reparationer - och kan vi hålla nere inköpskostnader är det bara trevligt. En bra bil kan få kosta, förstås, men inte en stor förmögenhet.

Den bästa och snyggaste bilen

Den bästa och snyggaste bilen är förhoppningsvis den du köper. De bästa garantierna för att du ska bli nöjd med din investering beror förstås på ett par faktorer. Den ena är att du faktiskt vet vad du är ute efter. Kör du mest inom stadens gränser dagligen? Eller är du en långpendlare?

Din fritid, tillbringar du den mest på hemmaplan, eller finns besök på annan ort eller vildmarksutflykter på agendan? Välj inte bil efter vad du tycker är snyggt eller efter vad andra säger utan efter dina egna behov.

Inte heller är andras recensioner av olika bilmärken alltid helt betryggande. Läs på och gör sedan ditt eget val. Inköpet gör du hos en tillförlitlig bilhandlare i Luleå. Du får ett bra urval och finansieringshjälp om du så önskar.

Varför ska jag använda keramiskt lackskydd och till vad?

27 jul 2020

Tycker du att din bil kan få falla ihop ostörd eller är du rädd om den? Vill du att den ska behålla värdet och vara i toppskick? Läs om keramiskt lackskydd här!

För de flesta av oss är vår bil både en nödvändighet och en ägodel som vi använder för nöjes skull. Den tar oss till alla platser vi måste komma till - jobb, barnens förskola och skola, mataffären och allt annat som tillhör vardagen. Den kan också transportera oss till badplatser, semestrar, nöjesfält och restauranger. Den är praktisk och bekväm och rätt använd och servad blir den ett ganska fantastiskt hjälpmedel till vardags och till fest. För en del av oss är den helt nödvändig - alla bor inte i närheten av kollektivtrafik. För att bilen ska få en bra livslängd måste den skötas. Keramiskt lackskydd är ett av de sätt vi kan ta hand om våra bilar!

Vad är keramiskt lackskydd?

Keramiskt lackskydd är en ytbehandling som kan göras för att ge ett starkt skydd till din bil. Det tar ungefär ett dygn att genomföra behandlingen. När du har fått din bil skyddad med keramiskt lackskydd har du fått en bil som plötsligt tål det mesta. Men vad skyddar då keramiskt lackskydd mot? Jo, det skyddar bilen mot vägsalt och smuts, insekter och fågelspillning. Du får också ett bättre skydd mot UV-strålning som annars lätt kan bleka färgen på en bil som står ute. Keramiskt lackskydd står också emot tjära, vatten och föroreningar. I och med att du fått denna behandling gjord behöver du inte tvätta bilen lika ofta och inte heller vaxa och polera den lika regelbundet. Det skyddar dessutom mot oxidation, alltså rost, på vanlig svenska. Vem vill inte ha en bil som rostar mindre?

Hur fungerar en behandling med keramiskt lackskydd?

När du bokar en tid för att få din bil förseglad med keramiskt lackskydd får du räkna med att firman som ska göra jobbet behöver behålla din bil i ungefär 36 timmar. Då kommer skyddet att läggas på bilens samtliga hårda delar - alltså plåt, plast, glas och fälgar. Därefter kan du hämta hem din bil. Du kommer att få med ett intyg om att din bil har genomgått en behandling och det ska du behålla. Det höjer nämligen bilens värde om du tänker sälja den längre fram. Anlita en firma som är seriös och kunnig och din bil kommer att bli mer tålig - och mycket snyggare också! Vi tipsar om denna sajt: https://www.lackskyddöstermalm.se

När den gamla pärlan har gett upp

16 jul 2020

Människor strävar inte alltid efter att ha den senaste modellen. Det är faktiskt sant. Det finns människor därute som kör sina bilar till motorn har spunnit sitt sista varv och tystnat.

För somliga blir det som en kär gammal vän som man vårdar ömt. Gång på gång åker man till verkstaden för att avgasröret har lossnat eller bromsbeläggen måste bytas. Man lägger ner massor av kärlek och pengar på sin gamla bil. En bil som bär på så många minnen. Kanske minns man en kärleksaffär och drive in bio. Eller hundratals körningar med barnen till både dagis, skola och hockeyträningar. För många är en bil inte bara en bil utan en dagbok skapad av minnen. Många skratt och tokiga upptåg som får ägaren att le, känna och återuppleva både lycka och sorg.

Ett sätt att hålla trotjänaren på vägen

En bil av äldre modell kanske man inte vill köpa originaldelar till, men ändå laga så den går ett litet tag till. Då är bilskroten helt perfekt. Där säljer de nämligen begagnade bildelar för en billig peng. Det är lite som att shoppa kläder på second hand. Det är dessutom inte bara billigt utan även bättre för miljön. Många saker går att hitta där. Exempelvis en backspegel, en ruta eller varför inte bra däck och några läckra fälgar. Bra saker som får komma till användning igen. Uttrycket att saker var bättre förr är inte så tokigt när det gäller en del bildelar. De är skapade i robusta material som står emot tidens tand.

Att ge och ta emot

Bilskroten kan som sagt vara en riktig investering när man besöker den på jakt efter delar till bilen. Men den kan också ta emot den egna bilen om den har gjort sitt på vägarna. Ofta är det så att bilen inte går att köra längre, men då hämtar en bärgare bilen och tar med den till bilskroten. Precis som andra bilar har gett den egna bilen längre tid på vägarna så kan den egna bilen nu ge andra bilar samma sak. Man får till och med betalt för vissa bilar beroende på skicket. Det är bara att gå in på internet och söka på bilskrotar på hemorten, exempelvis “bilskrot Trollhättan”, och hitta kontaktinformation. Sedan är det bara att ringa, maila eller åka dit. När man ändå vill tänka miljön, se till att skroten har ett bra miljötänk så blir det ännu bättre.

Vilka faktorer avgör vid ett bilköp?

8 jul 2020

Hur arbetar en bilförsäljare och vad är det kunderna tittar på när de vill köpa en bil? Är det ett skämt att det är färgen på lacken som avgör köpet eller vilka faktorer avgör vid bilköpet?

Det är en klassiskt tes att många väljer bil efter vilken färg det är på lacken, men så länge det inte är några mycket ovanliga färger så kommer lackfärgen långt ner på listan. Tillgänglighet är en primär faktor om det är en begagnad bil som man ska köpa. Det går ju inte att välja en bil som inte finns. Men om man får och kan välja precis vad man vill så är det några faktorer som hamnar högt i prioritet: priset, hur långt bilen gått, hur rymlig bilen är och hur många sittplatser som finns, förbrukning och hur gammal bilen är. Har man väl hittat någon som passar in i ramen för önskemål gällande dessa faktorer så är resten mer detaljer som man använder för jämförelse.

Extrautrustning enligt tycke och smak

Extrautrustning kallas allt som inte ingår i grundutrustningen i en bil. Det kan vara gps, skärmar i baksätet för filmvisning, takräcke, dragkrok med mera. Vilken typ av extrautrustning som kommer med bilen kan också avgöra vilken bil man väljer. Kanske behöver man till exempel en dragkrok för att kunna dra ett släp av något slag och därför kan det vara helt avgörande till att man nekar eller tackar ja till en bil som är till försäljning.

Bra eller dålig bilförsäljare

Om man anser att en bilförsäljare är bra eller dålig kan bero helt från person till person. Men i stort sett så uppskattar säkert alla en bilförsäljare som ser till kundens behov först. Att driva en kund till att köpa en bil som den egentligen inte vill ha, är inte god sälj-anda. Meningen är inte att kunden bara ska gå ut genom dörren och vara nöjd med sitt köp utan även vara nöjd nästa dag och nästa månad. Som bilförsäljare ska man vara påläst och göra sitt bästa för att kunden ska få all information som den vill ha. Säljaren bör hitta en lagom balans mellan att finnas tillgänglig och att låta kunden få tid att tänka och reflektera. Kunden ska kunna känna sig trygg i sitt beslut och nöjda kunder är de som kommer tillbaka igen själva och med släkt och vänner när de vill köpa ny bil.

Sälj din bil till ett bra pris

1 jun 2020

Vill eller behöver du sälja din bil? Då ska du sälja den för ett rättvist marknadsmässigt värde. Undvik att bli lurad och försäkra dig alltid om att du får rätt pris för din bil. Läs mer här!

Karaktären “Barney Stinson” i TV-serien How I Met Your Mother tyckte ofta om att citera sig själv och inte minst med en av hans regler som löd: “Nytt är alltid bättre!”. Men för att ha möjlighet att uppgradera och förnya sig med en ny version måste man ofta göra sig av med föregångaren. Det gäller inte minst bilhandeln och när det kommer till att göra sig av med sin gamla bil för att kunna investera i en ny. Att förnya sig är en naturlig del av livet – ingenting varar för evigt. Men när du bestämt dig för att skaffa en ny bil – eller kanske har du bestämt dig för att inte ha någon bil alls – låt då inte den gamla bilen stå och samla damm i garaget eller stå och rosta på parkeringen.

Ditt skrot är någon annans glädje

Oavsett om det är en risig skrothög du planerar att göra dig av med som du inte kan föreställa dig kan ge någon annan människa någon glädje så kan motsatsen faktiskt garanteras. Det finns till exempel alltid reservdelar som är intressanta för en verkstad eller en återförsäljare. Men i de flesta fall är bilen inte ett hopplöst fall – någon är beredd att ta den under sina vingar. Om nytt alltid är bättre så är din gamla bil någon annan persons nya bil. Ser du hur det hänger ihop? Skrota inte bilen i onödan för att du tror att det är en omständlig process att sälja den. Det är mycket enklare och effektivare än vad du kanske tror, och det finns mycket att tjäna på det.

Hur säljer du din bil?

Det finns många olika sätt att sälja sin bil på. Man kanske säljer den till en vän eller bekant och behöver därför anstränga sig minimalt i försäljningsprocessen. Men kanske säljer du också bilen till ett lägre pris än det marknadsmässiga – ett så kallat kompispris. Eller så slänger du upp en annons på blocket och hoppas på det bästa. Men det kanske tryggaste sättet att sälja bil på, både för din säkerhet kring det administrativa, personliga och det ekonomiska är att sälja bilen till en professionell återförsäljare.

Vilka reservdelar till en bil är svårast att få tag på?

28 maj 2020

Med tiden blir nästan alla delar på en bil slitna på grund av tryck från väder, vind, smuts och andra element och slitaget ute på vägarna. Vissa klarar i längden inte av konstant användning och förr eller senare börjar något läcka eller bli rostigt.

När detta händer måste den speciella delen bytas ut om ägaren avser att fortsätta använda bilen. Och när du kontaktar en bilfirma kan det vara svårt att hitta just de delar du behöver.

Reparera bilen – då behövs reservdelar

Andra gånger kan en bil krascha och ägaren bestämmer sig för att reparera den istället för att göra sig av med bilen. I sådana fall måste rätt bildelar placeras antingen av en bilfirma, verkstaden eller ägaren. Det kan dock ofta vara svårt att hitta de delar som behövs, särskilt om det är en gammal bil, en utländsk bil eller om en bil inte har nytillverkats på många år. Även om det inte är omöjligt, kan det vara ett rejält projekt att hitta rätt bildel som behövs. Detta är när de flesta människor vänder sig till skrothandlare eller återvinningscentral för att leta efter den del de har svårt att hitta.

Några av de reservdelar som brukar vara svåra att hitta:

1. Manuell växellåda. Dessa är synnerligen svårfunna, särskilt i bilar som inte längre nytillverkas. En anledningen till detta är att de inte går sönder ofta så det är sällsynt att hitta dem som second hand.

2. Aluminiumventiler. Mycket svåra att hitta, speciellt för Chevrolet. Priset kan bli högt även om man hittar en Checa-ventil på bilskroten.

3. Kylarslangar. Kylarslangar är mycket svåra att hitta, speciellt för bilar som inte längre finns på nybilsmarknaden. Men det kan fungera med en variant från ett annat märke, kolla med din mekaniker.

4. Styraxlar. Styrstället kan ofta vara enkelt att hitta medan axeln ofta är svårfunnen. De flesta har mycket problem med att hitta dessa dyrgripar men det finns vissa företag som kan anpassa nya.

5. Oljekylare. Kan helt enkelt gå sönder eller börja läcka vid inloppet med tiden. Det bästa sättet är att beställa på nätet och då kan det kosta flera tusen kronor.

6. Instrumentpanelen. Det är inte ovanligt att panelen spricker på grund av fordonets ålder eller varma väderförhållanden. Det är dock ofta svårt att hitta en begagnad instrumentpanel som matchar de ursprungliga panelerna.

Hur sätter bilhandlare pris på bilar?

26 maj 2020

Behöver du sälja din bil för att få in pengar snabbt? Då ska du vända dig till en bilhandlare! Hos en sådan kan man lita på att affären går till på rätt sätt och att man får de pengar bilen är värd.

Men hur gör egentligen en bilhandlare när de sätter ett pris på en bil? Oavsett vad det är för slags bil, så kan ofta en bilhandlare köpa in den för att sedan sälja den vidare. Självklart måste en sådan firma ta ut mer för bilen i fråga vid en eventuell försäljning, annars skulle de ju inte tjäna något på att köpa in din bil. Men det man behöver tänka på när man ska sälja sin bil till en bilfirma är att se till att man får ett rättvist pris för den. En bilhandlare tar hand om allt pappersarbete och besiktning av själva fordonet, det är med hjälp av en sådan som de kan sätta ett pris på bilen i fråga.

En besiktning av bilen utförs innan försäljningen

Bilen gås noggrant igenom av deras servicetekniker och det utförs en så kallad besiktning på bilen, för att se så att den inte har några dolda fel som inte kan upptäckas med blotta ögat. Beroende på i vilket skick fordonet är i, kommer bilhandlaren att bestämma ett pris som du får ut för den. Är den i lite sämre skick och bilfirman kommer att bli tvungna att laga en del saker på den, ja då får man inte ut lika mycket på försäljningen. Firman lägger sedan på ett par procent när de ska sälja den vidare, det måste de ju göra om de vill tjäna någonting på affären.

Sälja till privatperson eller till en bilhandlare

Fördelen med att sälja sin bil privat kan vara att man ofta brukar få ut lite mer betalt på det viset. Men det som man slipper hos en bilhandlare är besväret som kan komma efteråt. Säg att det skulle uppstå något fel på bilen efter att den har sålts privat, då kan det bli knepigt ifall den nya ägaren vill göra upp om det. Han eller hon kanske tycker att det är du i egenskap av före detta ägare, som ska stå för felet. Hos en bilhandlare uppstår inte det problemet. Det skrivs papper på allting och de gör ju en besiktning för att gå igenom bilen innan de köper den av dig. Om du vill sälja bilen till en bilhandlare så tipsar vi denna hemsida: https://www.viköperdinbilörebro.se

6 fakta som du troligtvis inte visste om bilar

15 maj 2020

Bilar är vanliga i vårt samhälle men när byggdes den första bilen och vad betyder egentligen hästkrafter? Hur fort går den snabbaste bilen och vilka andra fakta finns det som få känner till?

När man tänker på bilar så tänker man säkert på märken, storlek, färg, prestanda med mera, men här kommer några fakta som man sällan tänker på eller kanske inte ens visste om.

1. Det första billiknande fordonet kom 1874, men den första fungerande bilen tillverkades 1886 och detta anses därför vara det år då den första bilen tillverkades.

2. Automobil kommer från grekiskan. Auto betyder själv och mobil betyder rörlig. Alltså självrörlig eller något som rör sig själv.

3. Många av dagens bilar ägs av samma märke, även om bilmärket heter något annat. Det kan innebära att chassit hör till den ena modellen och motorn hör till den andra modellen.

4. En hästkraft är ungefär 50 % av vad man ursprungligen ansåg att man kunde begära av en arbetshäst i normalt arbete. Och det är ungefär 10 gånger mer än en människas kraft i medeltal. En bil med 100 hästkrafter har alltså 500 människokrafter.

5. Bugatti Chiron är världens snabbaste serietillverkade bil med sina 490,45 km/h, medan Turbinator II är den snabbaste bilen totalt med sina 810 km/h. Men det är en bil som inte är skapad för transport av människor.

6. De första bilarna var mycket omtvistade och det fanns en mängd regler för hur bilarna fick framföras, som exempelvis att hästar inte fick bli skrämda.

Bilen av idag

Dagens bilar går mestadels igenom förändringar när det gäller drivmedel, och det blir mer och mer vanligt att nya bilar antingen drivs med någon alternativ energikälla eller är en hybrid, där man kan alternera mellan ett mer miljövänligt alternativ och ett mer traditionellt. Det har även blivit mer vanligt med högre bilar som modellen SUV, vilket betyder sport utility vehicle.

Valet av egen bil

När man väljer egen bil är det klokt att tänka på ekonomin, som inköp och driftskostnader. Det är också viktigt att tänka på vilka behov man har av antal säten, storlek i lastutrymme, längd och storlek på föraren, så att denne sitter bekvämt och säkert, och om man har några utmaningar fysiskt som gör att man behöver en bil som passar. Ta gärna råd från såväl vänner som bilhandlare, och provkör flera bilar för att hitta den som passar bäst. 

De bästa råd du någonsin kan få om bilar

7 maj 2020

Att köpa en bil är en stor investering för dig. Det finns mycket att tänka på - nytt eller gammalt? Bensin eller diesel? Hur väljer du rätt bil för dig? Läs igenom vår artikel för att veta mer.

Att välja bil är ett väldigt personligt val. Om du har en stor familj måste du självklart välja en större bil, och är du ensam kan du komma undan med en liten. Däremot är det en stor investering att köpa en bil, och du vill välja något som kommer att fungerar för dig och ditt liv. Det handlar nu inte längre om att enbart välja mellan olika bilmärken, utan också att välja rätt motor.

Några frågor att ställa dig själv innan du köper bil:

  • Hur ofta kommer jag att använda bilen?
  • Vad är min budget? Behöver jag ta ett lån?
  • Ny bil eller begagnad?
  • Hur stor bil och hur stort behöver utrymmet vara?
  • Behöver jag faktiskt en bil?

Om du inte har mycket kunskap om bilar är det alltid värt att både prata med familj och vänner, men även med en kunnig bilhandlare. Då kan du få hjälp att hitta en bil som passar dig perfekt.

Många fördelar med att köpa en begagnad bil

Det finns klart fördelar med att köpa en ny bil, som ingen besiktning på 3 år och det kan kännas tryggare. Men det finns även fördelar med en begagnad bil. En stor fördel är att en begagnad bil är billigare än en ny bil. Vilket klart kan göra en stor skillnad för plånboken. En begagnad bil kommer ofta också med extrautrustning som en ny bil inte kommer med. Detta eftersom den förra ägaren redan har investerat i att köpa detta för bilen.

Få hjälp av en bra bilhandlare

När det kommer till att köpa bil vill du ha hjälp av en bra bilhandlare. Att handla av en bilhandlare ger många fördelar när du ska köpa en begagnad bil. Att handla från en privatperson är inte alltid säkert, och det kan finnas problem med bilen du inte är medveten om. En bilhandlare har redan testat bilen, du får dessutom allt pappersarbete med dig när du köper bilen. En bra bilhandlare kan också hjälpa dig att hitta rätt. De har stor kunskap om bilar och kan därför hjälpa dig att göra ett bra val. Plus att konsumentköplagen gäller när du handlar hos en bilhandlare. Vi tipsar denna hemsida: https://www.bilhandlarehelsingborg.se/

Se efter detta när du köper begagnade bilar

6 maj 2020

Det är en konst att veta vad man ska titta efter om man funderar på att köpa en bil, och ännu mer om det är en begagnad bil som man är intresserad av. Här kommer tips på vad man ska tänka på vid bilköp.

Det första man bör tänka på när man ska köpa en begagnad bil är att endast leta efter bilar som passar in i det behov man har. Som exempelvis antal sittplatser, lastutrymme, hästkrafter, dragkrok med mera. Något som också är mycket viktigt är att man bestämmer sig för vilket pris som man är beredd att betala. En genomsökning på internet är alltid en god idé för att se vad man kan hitta inom den prisklassen och de valda preferenserna. Med ålder kommer ofta behov för reparationer, så försök att köpa en så ny bil som möjligt. Men samtidigt kostar kvalitet mer, så det är en avvägning man får göra. Om bilen är nybesiktigad så kan det kännas tryggare, och även om bilen har en fullt ifylld servicebok. Är man en ovan bilägare så kan det vara en god idé att ta med en vän som är mer säker inom området.

Historik på Bilprovningen

Det går att ta reda på vilka fel en bil haft genom att kontrollera informationen som finns tillgänglig via Bilprovningen. Om bilen haft många allvarliga fel eller återkommande fel, så kan det vara läge att tänka sig för en gång extra. Det går även att se om en bil varit avställd och hur många ägare som funnits. Många ser antalet ägare som en indikation över hur bra bilen är. Att en bil endast haft en ägare kan vara ett väldigt bra försäljningsargument, som brukar inbringa ett högre pris eftersom man då kan tro att bilen är bättre omhändertagen.

Bilhandlare eller privat

Många brukar byta in sina gamla bilar vid inköp av en ny, så därför finns det mycket begagnade bilar hos bilhandlare. Om man funderar över att köpa en bil privat eller via bilhandlare så kan bilen som säljs privat vara billigare. Å andra sidan en bil som köps via bilhandlare kommer alltid med en garanti. Om bilen går sönder kort tid efter köpet, eller om bilen visar sig ha ett fel redan vid köpet, så ska bilhandlaren åtgärda det om det är ett fel som är av avsevärd art som exempelvis gör bilen farlig att köra med.

Så här minskar du dina bilkostnader

3 maj 2020

Att äga sin egen bil är praktiskt men tyvärr ofta ganska dyrt, då en hel del kostnader tillkommer. Genom att göra smarta val och vårda bilen på rätt sätt kan man sänka sina kostnader.

Genom att vara medveten kring vad som kostar på ens bil kan man med enkla medel sänka sina kostnader och på så vis spara pengar. Ofta ser man sina kostnader på bilen som konstanta och omöjliga att påverka. Men så är inte fallet. Det finns en handfull med tips att ta till sig, stora som små, för att minska sina utgifter på sin bil. Vissa kostnader som driftkostnader märker man av direkt, men det finns även kostnader som tillkommer först när bilen ska säljas. Därför är det viktigt att ta hand om sin bil på rätt sätt, och genomgående serva den.

Kör smart och uteslut inte andra transportmöjligheter.

En stor del av kostnaden på ens bil är driftkostnaden. Här finns stora pengar att spara om man bara är öppen för att ändra sin körstil. Ofta är man just inte det, då de pengar man sparar på att köra smart inte märks direkt, utan snarare under en längre tid. Genom att undvika hårda inbromsningar, kraftiga accelerationer och höga hastigheter så drar bilen mindre bränsle. Ett tips för den som vill få sparandet svart på vitt är att skriva upp hur många mil en tank räcker vid smart körande och jämföra med föregående månad. För att spara pengar är en annan idé att inte utesluta kollektivtrafik. Äger man en bil blir det ofta att man överanvänder den. Ett tips är att tänka efter en gång extra innan man startar upp bilen. Tar det en kvart att gå till slutdestinationen; ta en promenad. Är det strul i trafiken; ta tåget eller bussen.

Värdeminskning – en lurig kostnad

En kostnad som först märks när bilen ska säljas är värdeminskningen. Genom att ta väl hand om sin bil är detta en kostnad som kan hållas nere. Här kan man spara mycket pengar. Ett enkelt tips är att serva bilen hyfsat ofta, då undviker man att små skador blir till stora och på så vis undviker man också stora reparationskostnader. Av samma anledning bör man också se till att åtgärda skönhetsskador direkt; som exempelvis stenskott eller repor i lacken. Ser man alltid till att håll bilen i toppskick så undviker man att få en chock av värdeminskningen som först gör sig tillkänna vid försäljning av bilen. 

Tips för en billig biluthyrning

23 apr 2020

Vad gör man när man ska hem med en säng från butiken men inte har någon egen bil eller någon som kan skjutsa? Finns det bilar att hyra och var hyr man i så fall dem? Och hur går hyresproceduren till?

Om man behöver ett fraktmedel hem från möbelaffären, så finns det ett par olika val att välja bland. Man kan be butiken köra hem det man inhandlat. Men det brukar innebära en bokning några dagar fram i tiden, där man ska vara hemma en viss tid och det brukar kosta ganska mycket. Har man bil själv så finns det ibland släp som man får hyra gratis av möbelaffären, om man handlat hos dem och för att enbart frakta hem detta och sedan köra tillbaka. Men hur gör man när man inte har någon bil att sätta ett släp efter? Jo, då finns det skåpbilar att tillgå. Ibland har även möbelaffären detta till utlåning, eller till hyra för en billig peng. Men var får man annars tag i en billig skåpbil att hyra?

Frakt och flytt

Det är inte bara när man köper bohag som skåpbilar är bra och enkla att använda. Om man är observant så ser man ofta en massa skåpbilar som står utanför hus kring den siste varje månad, och det är för att frakta de flyttlass som drar hit och dit över landet vid månadsskiftet. Det som står på ett släp är utsatt för väder och vind och det rymmer inte heller så mycket. För att inte tala om att det är mångas skräck att köra med släp. Därför är en skåpbil ett av många mer önskat färdmedel. Men till skillnad mot släp så är de inte lika lätta att hitta för uthyrning.

Billigaste möjliga bil

Om man behöver hyra en bil med större lastutrymme så kan man hitta ett billigare alternativ genom att vara lite om sig och kring sig. Börja med att leta runt bland uthyrare på internet och ta gärna även en titt på annonssidor på internet, samt i säljgrupper på exempelvis Facebook. Ibland händer det att mindre företag hyr ut bilar med större lastutrymmen, och då har de kanske inte en hemsida. Fundera även på om det finns någon vän som har en bil som man kan få låna eller hyra. Optimera också längden på hyrestiden genom att noga förbereda hyrestiden som inte behöver bli längre än nödvändigt. Vi rekommenderar denna sida för uthyrning av skåpbilar: https://www.hyraskåpbilstockholm.se/

← Äldre inlägg