Blogg

Här i bloggen diskuterar vi allt som har med bilar och motorer att göra. Allt från växellådor till husbilsservice. Vi önskar alla motorentusiaster mycket nöje!

Dags att sälja bilen? Tänk på det här!

15 okt 2019

Det är inte alltid lätt att sälja sin bil i Göteborg. Vill du ha en trygg affär och ett bra pris är det bäst att gå till en bilhandlare.

Att sälja sin bil kan man behöva göra ibland, kanske för att man inte behöver den längre eller för att man vill köpa en annan bil. Många upplever dock försäljningen som något jobbigt och krångligt. Den främsta anledningen till det är att det verkar vara så lätt att bli lurad av kriminella personer, eller känna sig tvinga att sälja bilen till ett underpris.

Detta sker tyvärr relativt ofta vid handel av bilar mellan privatpersoner. Naturligtvis är de flesta seriösa som köper och säljer bilar privat, och för det mesta går båda parter nöjda ur affären. Men det händer ändå ganska ofta att något går på tok, och vi tänkte här gå igenom vad du bör tänka på för att minimera risken att bli lurad när du ska sälja din bil.

Bilhandlare överlämnar bilnyckel till köpare

Sälja bilen via en annons

För det första ska du alltid se till att din bil är i bästa möjliga skick inför försäljningen. Tvätta den och se till att den är så ren som det bara går utvändigt och invändigt. Att lämna in den för en rekonditionering, även kallat rekond, är en bra investering, eftersom det kommer att ge ett bättre pris till en ganska liten kostnad. Samma sak med till exempel stenskott och mindre repor, som kan dra ner det pris du kan få ut för bilen.

När du väl satt in annonsen och börjar träffa köpare, är det viktigt att du inte blir stressad. Ingen kan tvinga dig att sälja din bil och får du inte det pris du vill ha så är det bara att säga nej.

Låt ingen provköra bilen utan att du följer med, och be alltid att få se legitimation direkt när ni ses så att du verkligen vet att du har med rätt person att göra. Falska identiteter är ett vanligt sätt att luras, och om personen inte är den hen uppger sig för att vara kommer bilen stå kvar i din ägo även om köparen åkt iväg med den. Alla avgifter och böter förknippade med bilen kommer då att stå på dig.

Slutligen ska du aldrig acceptera något annat än Swish eller att betalningen genomförs på en bank. Avbetalning, banköverföring och så vidare är det bara att säga blankt nej, det betyder för det mesta att någon försöker blåsa dig.

Sälja bilen genom en bilhandlare

Att sälja bilen till en bilhandlare är att välja bort krångel. Visserligen får du antagligen ett lägre pris för bilen än du kunde ha fått för den om du sålt privat, men du kan räkna med att det inte kommer att vara något underpris, och bilhandlaren tar hand om allt det juridiska och ser till att både pengar och ägarskap av bilen hamnar i rätt händer., samt att affären blir registrerad hos vägtrafikregistret.

I Göteborg finns många bra bilhandlare, så du kan gott kosta på dig att välja med omsorg genom att titta på kundomdömen samt se vad folk har fått för sina bilar hos de olika handlarna. I slutändan kommer din bilaffär att avlöpa smidigt med en bilhandlare och du kommer att bra betalt för din bil utan att behöva känna oro och stress.


Läs mer på https://www.auto-trend.se/När du behöver en bilverkstad i Halmstad

10 sep 2019

Har du krockat med din bil i Halmstad? Det är inget alls att skämmas för – det händer den bäste att man missförstår den andra bilföraren och båda svänger samtidigt åt samma håll och kör in i varandras bil. Om bilen sedan blev bucklig kan man behöva en bilverkstad i Halmstad där de tar hand om bilen så den blir sig själv igen.

Alla kan behöva få en service på sin bil, man behöver inte ha krockat med sin bil bara för att se till så den får den service som den behöver. På vintrarna utsätts bilen för både salt och fukt som kan förstöra bilens underreda och riskerar rost i bilen. Då kan man behöva göra en särskild rostskyddsbehandling så att inte bilen rostar sönder. Fläktremmen kan behöva bytas ut med jämna mellanrum. Lyktorna på bilen kan gå sönder och behöva bytas ut.

Var hittar man en bilverkstad i Halmstad?

Om man inte känner till någon bilverkstad i Halmstad, kan man googla "bilverkstad Halmstad" för att få några bra förslag på bilverkstäder som finns i Halmstad. Det bästa som man kan göra är att ringa innan man gör något mer och frågar om offert på den service som man önskar få på sin bil. Sedan tar man den som ger bäst offert. Sedan är det bara att prova köra sin bil dit, be dem ta hand om bilen. När man sedan få tillbaka sin bil, märker man om de gjorde arbetet på något bra sätt. Vill man inte riskera sin bil, kan man kontrollera några referenser om den bilverkstad som man funderar på att anlita.

Några bra kriterier att gå efter

  • Pris – ska man utvärdera om en bilverkstad är bra eller inte, bör man titta på priset. Om de då håller sig till det pris som man har kommit överens om, är det en bra bilverkstad som man kan lita på. Ett ord ska alltid hållas, om man är en seriös bilverkstad.
  • Bemötande – när man är på plats med sin bil, bör man alltid bli bra bemött. Det är mycket viktigt, om man ska få hjälp. Då vill man få ett ord på att de hjälper en med det som man ber om. En del mekaniker "hittar" en massa "fel" på bilen, och till sist blir sluträkningen skyhög. Det kanske inte man vill ha, utan bara att de ska åtgärda det som ska åtgärdas. Tids nog kanske man vill åtgärda även fler fel på sin bil.
  • Service – får man en god service på sin bil, är man oftast nöjd. Man vill att bilen ska fungera som förut innan man körde bilen till bilverkstaden.

Vilken transportbil lastar mest?

22 aug 2019

Då det kommer till transportbilar så ställs ofta en mängd frågor - säkerhet, bränsleförbrukning och, kanske framförallt: vilken transportbil lastar mest? Alla har vi olika behov av en transportbil, men den senare frågan är något som enar alla - vi behöver en transportbil som kan fylla de behov vi har och som klarar av att lasta det vi behöver på ett säkert sätt. Vilket således kan se annorlunda ut beroende på vem du frågar och vad denne person arbetar med.

En större budfirma har andra behov än vad en byggfirma har och gällande lastutrymme så bör man veta att ett större sådant även kommer med lite högre kostnader.

Och, som sagt - lastutrymmet är inte allt. Det handlar även om bränsleförbrukning, det handlar om säkerhet, det handlar om ålder, det handlar om totalvikt, utsläpp och om - kanske framförallt - priset. Att köpa en transportbil är definitivt inte det lättaste, men vi tänkte rada upp några alternativ som kan ge lite matnyttig information och lite kött på benen.

lastbil

Tips på olika transportbilar

Vi tänkte rada upp tre stycken transportbilar och gå igenom lite av deras respektive egenskaper; detta enligt följande:

  • Klassikern - Ford Transit: Ford Transit har funnits på marknaden - om än i olika skepnader - sedan 1953 och är därmed att anse som en riktig klassiker på vägarna. Ford Transit Skåp är den modell vi tittar närmare på här. Lastutrymmet på denna bil ligger på en volym om 13 m3 och det bästa med denna modell är att skjutdörren på höger sida som går att öppna hela 130 cm. Den är också standard. Ford Transit Skåp finns med två olika axelavstånd, två olika takhöjder samt med tre olika karosslängder. Priset varierar därigenom, men mellan 227.000 - 341.000 kronor exklusive moms kostar den i nypris.
  • Mercedes Sprinter - en modern klassiker. Mercedes Sprinter kostar - beroende på tillval och storlek - mellan 240.000- 447.000 kronor. Den går att få i tre axelavstånd, fyra olika karosslängder och tre höjder. Bilen såg dagens ljus första gången 1995 och blev direkt utsedd till Van of the Year. Lastvolymen ligger på 10.5 meter3. Ett säkert och stabilt köp.
  • Nissan NV400 - mycket för pengarna. Vill man ha mycket transportbil för pengarna så är Nissan NV400 definitivt en bil att överväga. Lastvolymen ligger på hela 15,8 m3 och denna tunglastare går att få i tre olika hjulbaser, tre höjder samt fyra längder. Dessutom kan man välja mellan fram- eller bakhjulsdrivning. Priset ligger mellan 189.000 - 214.000 kronor.

Vi ska även nämna att det finns en uppsjö av bra transportbilar på den begagnade marknaden och att man vi köp av sådana med fördel kan ta hjälp av någon sakkunnig innan köpet genomförs. Varför? Jo, av den enkla anledningen att transportbilar rent generellt slits väldigt mycket och att man därför bör vara uppmärksam på det egentliga skicket. Hur många mil är inte avgörande, det handlar snarare om vilka mil den gått och med vilken typ av tung last.

Lackförsegling – en investering

5 aug 2019

En lackförsegling kan vara en god investering. Anledningen är främst det ökade andrahandsvärdet, men du sparar också pengar på att slippa åka till biltvätten ett antal gånger under vår och höst. En lackförsegling gör att bilens yttre skyddas bättre, och att smuts inte lika lätt får fäste.

Du håller bilen i toppskick – med minimal ansträngning

Vanligtvis när bilen ska hållas i ett fräscht skick så krävs regelbundna biltvättar, och kanske vaxning eller putsning. Medan vaxning eller putsning förvisso kan ge mycket goda effekter, så är det inte en lika långvarig effekt. En lackförsegling kan vara lite dyrare initialt, men eftersom effekten räcker längre, så kan du dra ned rejält på antalet biltvättar, vaxningar och putsningar.

Med en god lackförsegling har bilen ett mycket bra skydd mot smuts och får ett fräscht utseende under en lång tid. Visst, det räcker inte för evigt, men betydligt längre än vaxning och putsning.

Lång hållbarhet jämfört med vanligt bilvax

Så hur länge håller egentligen vanligt bilvax? Normalt brukar det hålla i allt mellan tre månader och ett halvår, beroende på hur mycket du använder bilen. En lackförsegling läggs på i samband med polering eller nylackerade bilar. Det finns produkter av varierande kvalitet på marknaden. Det skadar inte att göra research kring dem, och välja en firma som använder de produkter som du tycker verkar bäst. En aktör på Östermalm, vars hemsida vi tittar på, skriver att kunden själv får välja vilken nivå på lackskyddet det ska vara.

Bättre andrahandsvärde

Du sparar pengar på biltvätt och vaxningar. En annan anledning som kan göra en lackförsegling värt den initiala kostnaden är andrahandsvärdet. Bilen blir nämligen mindre mottagligt för rostskador, vilket givetvis kan ha en avgörande påverkan på priset om den senare skall säljas. Den härdade ytan avvisar även vatten och hindrar smutspartiklar från att fastna på bilen. Bilen kommer att vara i ett bättre skick – och det kommer att synas. Potentiellt kan det innebära tusenlappar som kan läggas på priset.

Hitta rätt firma

Som nämnt ovan finns det produkter av varierande kvalitet på marknaden, och det kan vara bra att hitta en aktör som jobbar med de produkter som du tycker verkar bäst. Bor du till exempel på Östermalm kan du söka på ”lackförsegling Östermalm” och sedan titta på de träffar du får upp. Välj den som jobbar med bra produkter och som ger ett bra bemötande. En annan avgörande faktor är givetvis priserna de tar.

Behöver du en bilverkstad i Huddinge?

26 jul 2019

Ibland kan man behöva få en genomgång av sin bil, så att den fortsätter att fungera som den ska. Även om man har en ganska ny bil, behöver man se om den efter ett tag. Man kan behöva byta olja med jämna mellanrum. När gav du senast din bil en bilrekond? När bytte du senast kamrem, eller fläktrem? Se där, din bil behöver din uppmärksamhet och service. Se då till att skaffa den bästa bilverkstad som du kan tänka till din bil. Bor du i Huddinge, söder om Stockholm, finns det hundratals bilverkstäder att välja mellan, vilken ska du välja?

Viktiga kriterier på bra bilverkstad

Ibland kan man behöva särskild service just för den bilmärke som du har. Beroende på vilket fel som din bil har kanske du behöver få just den reparation och service som just ditt bilmärke behöver. Alla bilar slits ner ju längre tid som du använder din bil. Även ditt sätt att köra bil, påverkar hur ofta du kommer att behöva reparera och ge bilen service. Det viktigaste är ju att din bilverkstad tar emot din bil.

  1. Bilverkstaden bör ha mekaniker som kan din bil – vissa verkstäder tar bara emot vissa märken. Men om man får tag i en verkstad som kan de flesta bilmärken är det bra.
  2. De bör arbeta på ett noggrant sätt – alla vill ha en bilverkstad med mekaniker som alla arbetar på ett noggrant sätt, och som gör arbetet med bilen med hög kvalitet.
  3. Vara ärliga och inte salta fakturan – de flesta har nog varit med om att man har lämnat bilen på en bilverkstad, som har hittat tusen saker som behöver repareras på en gång. Är man inte  alert, kan fakturan rusa iväg och kosta flera tusenlappar. Skaffa en, där mekanikerna är ärliga om bilens egentliga tillstånd och vad som egentligen behöver göras på bilen.

Googla "bilverkstad Huddinge"

Börja med att googla "bilverkstad Huddinge" om det nu är där du behöver din bilverkstad. På så sätt lär du få förslag på bilverkstäder i Huddinge. Sedan bör man fråga några om offerter på den bilreparation som du behöver och jämföra dem med omdömen om bilverkstäderna. Det finns flera olika sådana omdömessajter; autobutler.se, reco.se och yelp.se. Där kan du läsa om de olika bilverkstäderna. När du tar kontakt, beskriv problemet så noggrant som möjligt så att du kan få en så korrekt bild av den kommande offerten. Här kan du läsa mer om en bilverkstad i Huddinge: https://www.bilverkstadhuddinge.se.

Så köper du begagnade bildelar

4 jun 2019

reservdelar

I likhet med originaldelar till bilar så kan begagnade bildelar köpas i allt från E-butiker och fysiska butiker till verkstäder samt på andrahandsmarknaden. Skillnaden är däremot att man inte alltid vet kvalitén när det gäller begagnade delar. En del bildelar kan köpas begagnat över nätet medan det med andra kan finnas behov av att titta och värdera delen innan den köps.

För dig som är boende i Stockholm finns exempelvis dessa alternativ:

Bildelsbasen

”Sveriges i särklass största databas” där över 150 företag är anslutna. De flesta hittas just i Stockholm men det finns företag över hela Sverige. Via sidan kan man hitta över 5 miljoner olika bildelar att välja mellan. Det kan därmed liknas med Blocket men enbart där företag kan lägga ut sina produkter Dessutom enbart mot bildelar. Härifrån kan man beställa delarna och få dem hemskickade var än man bor.

Bilskroten

En bilskrot arbetar med att återvinna och ta tillvara på delar på de bilar som skrotas. För dig som är insatt i vilken del du behöver finns stora summor att spara på att köpa via en bilskrot. Här kan man till och med få garanti vid inköp. Det är däremot inte alla bildelar som en bilskrot kan ge garanti på så detta brukar i detta fall markeras ut. I annat fall säljs de ”i befintligt skick”.

Hitta.se anger att det finns 22 bilskrotar i Stockholm. Däremot är det inte alla som har ett utbrett söksystem som gör att man kan söka efter den specifika delen online. Till vissa får man ringa och fråga efter olika delar och hos andra krävs besök. Här är en bilskrot i Stockholm där du kan hitta det mesta: bilskrotstockholm.nu/

Eftersom bilskrotningspremien är borttagen är det inte säkert att du får någon ersättning om du åker in med en bil på en bilskrot. Däremot kan hämtning ofta erbjuderas gratis. Förtjänsten de gör vid försäljning av de olika delarna förväntas istället täcka för arbetet som läggs ner.

Blocket

Blocket är Sveriges största webbsida för försäljning av begagnade saker och detta inte minst bilar. Delvis går det att köpa bildelar även det främst är bilar i olika kvalité som läggs ut. Välj Stockholm och Fordon samt underkategorin ”Bildelar och Biltillbehör”. Under den kategorin hittas sedan bland annat Reservdelar, Övrigt, Däck och Fälg samt släp. 

Mindre bilverkstäder

Större verkstäder i Stockholm säljer generellt inte begagnade bildelar. De lägger fokus på nya delar med hög kvalité. Men det finns även mindre verkstäder som inte är knutna till stora kedjor. Dessa kan vara betydligt mer flexibla och kan därmed både sälja och köpa vissa delar.

 

 

 

Alla förare borde lära sig meka med bilen

24 maj 2019

Har du någon gång stött på folk som står med motorhuven uppe, invid vägen och står och viftar? De behöver troligen hjälp eftersom det antagligen har hänt bilen något. Annars hade de väl suttit bakom ratten och kört sin bil och inte stått invid vägen och viftat på sina armar. De lär vifta på dem tills någon förbarmar sig över dem och stannar bilen och frågar om de kan hjälpa dem med något. Kanske det bara är bensinen som har tagit slut? Eller så är det däcket som fått slut på luft. Det är de lätta åtgärderna och är lätta att göra något åt. Svårare är det om det är motorn som har havererat. Då behöver man oftast en bogserbil som kommer och bogserar den till en bilverkstad.

Tänk om alla kunde meka med bilen

Tänk om det istället var så att alla kunde meka med sin bil. Då skulle det sällan vara något problem för den som körde bilen och motorn plötsligt hostar och hackar. Då skulle bilföraren bara kasta sig ur bilen, öppna motorhuven och pilla på den tills den fungerade på nytt. Det borde ingå i alla körskolor att man skulle träna på att förstå hur bilmotorn fungerar, hur man reparerar den och vad man ska göra om den blir för upphettad, hur man byter däck och hur man kan göra för att den på nytt ska spinna som en katt.

Tänk om alla bilverkstäder blev tomma

Tänk om det var så att alla kunde meka med sin egen bil och bilverkstäderna blev tomma. Tänk om alla kunder byta däck på sina bilar och kunde öppna motorhuven och förstå hur motorn hängde ihop och kunde se vad det var som var fel på bilen. Kanske alla då hade tillräckligt stora garage så att hela familjen fick rum och kikade in i bilen. Då kanske man lärde barnen hur bilmotorn fungerar ända från det att de är små.

Då skulle detta ingå i körskolorna

Då skulle all kunskap om motorn ingå i körskolorna runt om i landet. Det skulle verkligen underlätta när man är ute och kör med sin bil. Ingen skulle behöva oroa sig över att bli stående mitt på vägen ute på bondvischan och inte ha en aning om hur man tar sig till närmaste bilverkstad. Drömma kan man ju alltid, och meka med sin bil kan man när man har semester. Det brukar vara roligt när man inte har pressen på sig att ha bilen klar en viss tid. Här kan du läsa mer om körskolor där man i alla fall lär sig köra bil ordentligt.

Gör en grundlig motorrenovering

17 apr 2019

Motorer utsätts dagligen för slitage och behöver servas och renoveras kontinuerligt för att fungera som de ska. Om man slarvar med skötsel av bensin- och dieselmotorer kan det bli driftstopp och i värsta fall orsaka stora skador som gör att motorn inte går att rädda.

Det finns motorer i nästan allt i vårt samhälle. Att det finns motorer i våra fordon vet alla, men det finns också motorer i elverk, generatorer, borriggar, sprinklerpumpar, maskiner i byggindustrin och inom industrin.

Hur vet man när det är dags att renovera en motor?

Det korta svaret är att det är tiden som avgör. När en motor börjar gå dåligt kan det vara försent. Så se till att serva och renovera motorn med jämna mellanrum för att slippa problem. 

Tidsintervallet är beroende på hur mycket motorn används och hur gammal den är. En välservad och renoverad motor kan egentligen fungera hur länge som helst. Dåligt servade motorer får lätt driftstopp och går inte som de ska.

Det finns mycket man kan få hjälp med när det gäller service och renovering av motorer. Det kan handla om demonteringar, monteringar, installtioner, avancerad avancerad felsökning, renovering av motorblock och topplock, balanseringar, provtryckning, reparationer av spridare och injektorer, slipning av vevaxeln, cylinderborrning med mera. 

Med en kontinuerlig service vet du att dina motorer mår bra och inte kommer att ge upp eller gå dåligt. Det ger mindre oro och man kommer sova gott om natten. Driftstopp är ofta mycket kostsamma.

Hur går en motorrenovering till?

Det ser såklart olika ut beroende på vad är för motor. Men det är viktigt med en effektiv process för inte maskinen ska så stå still för länge och kosta pengar. Det görs skräddarsydda lösningar utifrån fall till fall. 

En motorrenovering börjar alltid med en noggrann undersökning efter demontering av motorn för att sedan göra en analys av statusen för att kunna göra passande åtgärder. Dessa åtgärder presenteras för kunden med offertförslag för godkännande innan arbetet påbörjas. Sedan renoveras motorn och alla fel åtgärdas och skadade delar byts ut. I vissa fall när det är svårt att hitta reservdelar tillverkas egna.

När motorn är servad och klar provkörs den och testas för att säkerställa att motorn går enligt plan. Man får en noggrant ifört serviceprotokoll för att kunna se vad som är gjort. 

Är du i behov att göra en motorrenovering så kan du läsa mer och hur det går till och be om en offert här: www.motorrenovering.nu.

Har du funderat på att göra dig av med bilen?

29 mar 2019

Har du tröttnat på din gamla bil? Om man har en lite äldre bil, kan det uppstå en del verkstadsbesök för underhåll av bilen. Då får man åka till verkstaden med bilen och betala en hel del för de verkstadsbesöken. Då kan man fundera på att hellre sälja den och köpa en billigare och nyare bil som inte kräver så många verkstadsbesök. Men vägen till att sälja bilen och hitta en ny bil som man vill köpa kan vara nog så krånglig. 

Hitta en köpare till bilen

Först gäller det att hitta en köpare till bilen, och helst flera stycken som är beredda att bjuda över varandra. Det är en lång process om det är några som först säger att de är nyfikna och beredda att köpa bilen. Sedan när de kommer för att titta på bilen, vill de bara pruta på priset. Då gäller det att man har fler som är intresserade så att man slipper gå ner i pris. Men innan man har kommit så långt, är det viktigt att få bilen i så fint skick som det bara går. Då måste man dammsuga den invändigt, tvätta den, både in- som utvändigt. Under den tiden kan man ju inte använda den, för då blir den ju smutsig på nytt. Sedan när den är som finast måste man fota den och lägga ut bilder på internet eller på ställen där så många ser annonsen som det bara är möjligt.

Lämna försäljningen av bilen till någon annan

För att slippa hela krånglet med att tvätta, dammsuga, fota, lägga ut på annonssida och ta emot samtal av sådana som påstår att de är intresserade av bilen, och visa bilen innan man har fått den såld, kan man faktiskt slippa hela bekymret med den. Då kan man ringa en fordonsköpare som kommer och tar hand om hela försäljningen. I stället kan man koncentrera sig på att köpa och välja den bil som man önskar sig. På så sätt kan man få ta den positiva delen av att byta bil och slipper den krångliga delen av det.

Vem vet mer än van bilförsäljare?

Varför inte överlåta till en erfaren bilförsäljare själva försäljningen? I Stockholm finns det flera hundratals bilförsäljare. De är vana vid bilförsäljning och vet vad bilarna är värda och kan snabbt värdera en bil och ingefär vad de kan få den såld för. Här kan du läsa mer om bilförsäljare som kan sälja bil i Stockholm.

Hur säljer man enklast bilen?

22 mar 2019

När det är dags att göra sig av med bilen finns det olika sätt att sälja den på. Men vilka sätt finns och vad är det bästa sättat att sälja sina gamla pärla på egentligen? Det kan vara ganska krångligt och omständigt att sälja den privat. Det kan också ta mycket tid i anspråk.

Det enklaste är om man säljer den till en bekant så man slipper betala för annonsering, ta bilder och visa den för flera mer eller mindre seriösa intressenter. Sedan måste man ta fram all information om bilen och besiktningsprotoll med mera. Man behöver vara påläst om bilens historia för att kunna besvara köparens frågor. Man behöver ta fram bra bilder på fordonet till annonsen. 

Sälj bilen hos en bilhandlare

Att lämna in bilen och få den kontrollerad och värderad på en bilfirma är ett enkelt och smidigt sätt att sälja den på. Dock får man generellt sätt mindre betalt på bilfirmor eftersom de såklart vill tjäna på affären vid försäljningen. Det är tryggt att veta att företaget betalar för bilen på tryggt och säkert sätt. All administration sköts även av firman, som till exempel ägarbytet.

Andra alternativ att sälja bilen på

Det finns flera företag som erbjuder ett flertal tjänster för att underlätta försäljning av begagnade bilar och andra fordon mellan privatpersoner. 

Säljaren av bilen får hjälp med en komplett test av bilen mot en kostnad. Bilen testas på 100 punkter med full dokumentation. Ett perfekt hjälpmedel när man ska sälja bilen privat. Och en stor trygghet för köparen att veta att bilen är noggrant kontrollerad av en fackman. Köparen erbjuds även ett trygghetspaket och garanti samt kan få hjälp med avbetalning. Men säljare får såklart pengarna direkt på kontot.

Tryggt bilköp

Trygghetspaket innebär att köparen skyddas mot eventuella fel efter bilköpet. Det är alltså som att köpa en bil på en auktoriserad bilfirma med samma trygghet. Priset blir enligt marknadspris, till skillnad mot vissa bilfirmor som tar ett högre pris.

Och eftersom bilen är testad på 100 punkter behöver man inte oroa sig i onödan när man köper sin bil. Bilköpet gäller såklart under Konsumentköplagen.  

Betalningen sköts enkelt och smidigt på moderna betalningssätt. Det behöver alltså inte vara så krångligt att sälja bilen privat. Samma gäller för köparen som får en testad och genomgången bil med garanti. Detta är alltså ett bra sätt för både köpare och säljare att göra en lyckad bil- eller fordonsaffär. 

Laga stenskottet hos en glasmästare i tid

15 mar 2019

Att få ett stenskott på bilen är irriterande, men det är något som alla bilägare drabbas av ibland och det är bara att acceptera. Förr i tiden var man tvungen att byta ut en vindruta som fått ett stenskott, men numera går det faktiskt i många fall att laga stenskott. Om stenskottet kan lagas eller ej beror på var det sitter. Stenskott som sitter direkt i synfältet för föraren, eller mindre än 5 cm från fönsterkanten, får inte lagas, utan då måste vindrutan bytas ut. Om stenskottet sitter i förarens yttre synfält kan det lagas om det inte är större än 15 mm i diameter, och får man ett stenskott på passagerarsidan kan det lagas om det är mindre än 25 mm stort.

Inte bra om vindrutan spricker

Anledningen till att stenskott måste lagas är att spänningarna i glas är så stora att vindrutan kan spricka om man bara låter stenskottet sitta obehandlat. Om vindrutan spricker under körning innebär det så klart en stor säkerhetsrisk, och dessutom stora kostnader för att byta ut vindrutan. Kan man undvika detta genom att snabbt ta bilen till en glasmästare när man fått ett stenskott är ju detta det bästa.

Hos en professionell glasmästare i Stockholm kan du enkelt låta laga ditt stenskott. Det tar inte mer än en halvtimme och du betalar bara självrisken på din försäkring, som brukar ligga runt 200 kronor. Det är alltså både lätt och billigt att ta bilen till en glasmästare och få ett stenskott fixat, så tveka inte om du är ute och kör och hör en liten smäll – kör direkt till en glasmästare i Stockholm och få stenskottet fixat, du sparar både tid och pengar.

Att byta vindrutan

Ibland måste vindrutan bytas ut även om stenskottet skulle kunna lagas. Det beror i så fall på att vindrutan är såpass sliten att stenskottet hotar att förvärras om man försöker laga det. Vindrutor har, liksom allt glas, inre spänningar som man måste vara försiktigt när man hanterar. Är vindrutan gammal och sliten finns det hög risk att rutan spricker när man försöker laga den. I dessa fall är det bättre att på ett säkert sätt byta ut rutan.

Glasmästare i Stockholm

Glasmästare i Stockholm är vana vid att byta vindrutor. I Stockholm finns tusentals bilpendlare och varje dag råkar flera av dem ut för stenskott. Det finns många glasmästare där du kan få en tid för att laga stenskott eller byta ut vindrutan redan samma dag, oftast inom ett par timmar. Även att byta ut en vindruta går fort, oftast inte mer än en halv dag. När den nya vindrutan limmats på är bilen säker att köra igen.

Läs mer på https://www.glasmästarestockholm.com.

Kan nya fönster göra ditt garage mer levande?

12 mar 2019

Varför trivs inte alla i ett garage? Det naturliga svaret ligger i att man saknar intresse av att bygga, reparera och för att meka med exempelvis bilen. En annan del av svaret ligger i hur miljön ser ut i ett garage. Det handlar ofta om instängda platser, fulla av smuts, fläckar från olja och bensin, en oordning där saker ligger lite varstans och om mörka rum där det sällan finns någon tillfredsställande belysning eller något ljusinsläpp att tala om. Kort och gott; den miljö som finns och erbjuds i garage bjuder heller inte in till att exempelvis kvinnor ska kunna skaffa sig intressen som har med garaget att göra.

Behöver det vara så? Nej, definitivt inte. Tyvärr ser många män sitt garage som ett slags mancave där man kan låta saker och ting förfalla. Vi menar att man - med enkla medel - kan förvandla ett garage till en plats för alla. Låt oss ge några tips. Det första handlar om fönster och där man kan skapa ett bättre flöde av ljus i ett annars instängt rum.

Fönster är ofta nyckeln till trivsel och i Stockholms så finns det många företag som dels kan hjälpa dig att installera nya sådana och som dels också kan hitta fönster som passar ändamålet. I och med att garage ofta upplevs som kalla så kan man välja fönster med lägre U-värde och därigenom få en bättre isolering - något som i sin tur skapar en varmare miljö. Fönster med lägre U-värde går att få i exempelvis plast och aluminium - något som sänker priset avsevärt.

Det man bör se över är storleken. Idag har många garage ett mindre, rektangulärt fönster som sitter vid taket. Det kan vara möjligt att byta ut detta mot ett större och därigenom också öka insläppet av ljus. En bra sak är att företag inom fönstertillverkning idag ofta skräddarsyr lösningar och kan anpassa form, storlek och modell helt efter dina önskemål - och ofta utan någon extra kostnad. Det kan således vara en ganska smal sak att - genom fönster - öka trivseln.

Andra tips för ett mer inbjudande utrymme

Fönster och ljus - två viktiga saker. Vi ska dock även peka på några andra detaljer som kan skapa högre trivsel i ett garage. Det första handlar om att organisera upp allting. Handen på hjärtat här - är du inte ganska less på att aldrig hitta de verktyg du söker eller på att se gamla kartonger ligga bland annan bråte - färgburkar, penslar, oljedunkar - och där du knappt vet var du ska börja? Se till att bygga ett hyllsystem. Det tar kanske en halv dag att fixa till allting. Elfa-system är en bra lösning som klarar mycket tyngd och som dessutom går att anpassa efter dina behov. Det är dessutom en estetiskt tilltalande lösning.

Det andra tipset gäller golvet. Kanske är det dags att byta golv i ditt garage? Välj i så fall ett så kallat massagolv som används i exempelvis köpcentrum, mataffärer, i arenor och i större garage. Ett sådant är lättskött, står emot allehanda spill och fläckar och det går att få i stort sett i vilken färg du vill ha.

Allt detta kommer att ge dig en yta som underlättar exempelvis meckande med bilen, byggande av saker eller reparationer av föremål som gått sönder. Skillnaden är att de här förändringarna gör det möjligt för fler än du att hugga in. Garaget ska vara för alla.

Läs mer om fönster: https://www.fönsterstockholm.net.

Börja arbeta med bilvård

26 feb 2019

Är du intresserad av bilar och bilvård? Vill du byta karriär och jobba med bilar på heltid? Professionell bilvård har blivit väldigt populär bland bilägare på senaste åren. Det är stor skillnad på bilvård på en firma än att skrubba och tvätta bilen själv. 

Nya miljökrav gör att det till och med är olagligt att tvätta bilen hemma i vissa kommuner. Smuts som olja och schamporester kommer ner i grundvattnet och är inte bra för miljön. Biltvättar har krav på sig att rena spillvattnet. Resultatet blir helt enkelt bättre på alla plan. 

En bil som kontinuerligt tvättas och hålls efter kommer att hålla längre och vara mer populär på andrahandsmarknaden.

Bilvårdare - ett framtidsyrke

I och med det ökade intresset har antalet bilvårdsföretag ökat markant och efterfrågan är stor på arbetskraft. Det har såklart gjort att det blivit populärt att utbilda sig inom bilvårdsyrket.

Så får dig som är intresserad av att utbilda dig inom bilvård eller komplettera dina kunskaper finns det många alternativ. Eller kanske uppna eget företag inom bilvård. Det finns också utbildningar som riktar in sig på båtvård, ett annat populärt yrke. Det kan också vara bra med bilvårdsutbildning om man driver ett transport- eller taxiföretag, så man slipper anlita andra för bilvården, vilket kan bli dyrt i längden.

Utbildning

Det finns ett antal kompletta rekond- och bilvårdsutbildningar för både privatpersoner och företag. Det mycket man behöver lära sig för ta hand om bilar ut- och invändigt på bästa sätt. Man får lära sig effektiva och moderna motoder för bilvård, hantera professionella verktyg och produkter av toppklass.

Man går igenom alla stegen när det gäller effektiv bilrengöring. Det innebär utvändig tvätt, lerrengöring, polering, lackskydd och glasbehandling. Invändigt måste man lära sig hur man gör ett komplett bilrekond så att bilen blir som ny. Det skyddar även mot återsmutning och slitage.

Teori och praktik

Teori varvas hela tiden med praktik. Det läggs mycket tid på tekniker och övning gällande polering, då detta ger ett professionellt intryck när bilen är klar.

Det är viktigt att lära sig vikten av merförsäljning. När man arbetar med bilvård av olika slag är man expert och kan lätt påverka kunden att köpa tilläggstjänster genom att förklara alla fördelar. I utbildningen får man även lära sig tekniker hur man rekommenderar produkter och tjänster på ett effektivt sätt för ökad försäljning. 

Låter detta som något för dig? Passa på att utbilda dig till ett roligt framtidsyrke!

 

Så fungerar elektrisk körjournal

18 feb 2019

Att använda en elektrisk körjournal är extremt enkelt och konkurrerar allt mer ut de manuella modellerna. Det finns flera fördelar så som enklare och tydligare rapportering och högre säkerhet.

Så fungerar det

Grundenheten i en elektrisk körjournal är en GPS-sändare som därmed läser av var bilen är. Denna kan monteras in i bilens diagnossystem alternativt bara monteras i bilen som en extern enhet. Är det en extern enhet är modellerna lite mindre än en hockeypuck.

Så fort bilen kör registrerar körjournal hur långt och hur länge man kört. Detta alltså oavsett om körningen sker privat eller om det är i tjänsten. Den information som ”pucken” samlar ihop kan sedan tankas över till en laptop eller dator. När detta sker kan man även komplettera denna information med egen information. Detta med noteringar, kommentarer osv. Det kan även vara vilka kunder man besökt, vilka resor man genomfört osv.

Denna körjournal laddas sedan upp till det företag man jobbar hos eller sparas som bokföringsunderlag i det fall som man driver ett eget företag.

Inte lagkrav

Det finns ingen lag som säger att en företagare måste ha körjournal. Därmed finns inte heller krav på elektronisk körjournal. Däremot har det vid flera rättsfall varit ett tydligt underlag på hur mycket personen kört i tjänsten. De allra flesta företag väljer att ha körjournal just för att ha underlag om en tillsyn skulle ske.

Företagare som åker extremt lite (kanske bara någon gång per år) kan välja bort körjournalen då det enbart handlar om fåtal gånger. Men däremot kan det vara bra att spara bevis på varför man kört bilen eftersom underlag alltid är bra att ha.

Elektronisk körjournal är extra viktigt när…

Egentligen kan man säga att elektronisk körjournal är extra viktigt i tillfällen då fysiska körjournalen även kan anses vara ”ett måste”. Det handlar om tillfällen då bilen används speciellt mycket. I en artikel på Expressen.se nämns följande tillfällen.

Har du bilförmån och fri drivmedel

I detta fall måste du ju kunna bevisa hur mycket du kört i tjänsten. I annat fall kan du bli beskattad på allt drivmedel som köps in vilket därmed skapar onödigt höga kostnader för dig som har bilen som förmån.

Vid dispositionsrätt

Om bilen står hos företaget och därmed enbart används i tjänsten finns inte jättestort behov av körjournal. Många anställda (exempelvis hantverkare) har tillgång till bilen dygnet runt och parkerar den därmed hemma hos sig efter arbetstid. De har därmed dispositionsrätt till bilen. I detta fall finns en mycket stor fördel att ha elektronisk körjournal så de kan bevisa vilka resor som skett i tjänsten och vad som skett privat.

Läs mer på https://www.hantverksdata.se.

Dags för vårsolen som tittar fram

14 feb 2019

Är det inte härligt att vintern har börjat ta slut, och våren börjar? Våra bilar tar en hel del stryk under vintrarna. Oftast vill vi ju att de ska starta på en gång som vi trycker på Start-knappen eller vrider om nyckeln, på äldre bilar. Det är ju viktigt att inte bara att hålla bilen snygg och ren, utan att även serva den emellanåt. Motorn måste smörjas då och då, inredningen måstes dammsugas, däckena behöver få ny luft, förutom tanken som måste fyllas på. Och har man inte skaffat sig tillräckligt med solskydd i bilen är det dags för det nu.

Solfilm skyddar effektivt mot solen

Det är otillräckligt med det solskydd som finns i bilarna, den lilla flärp vid chaufförsplatsen och vid passagerarsätet fram hjälper knappast någon som får solen i ögonen. Det hänger på både chaufför och passagerare att bära solgalsögon när man ska sitta i bilen under solvarma dagar, eller när solen ligger lågt, som den gör nu på vårvintern, och sena höstdagar. Men det är ju inte alltid som man som bilchaufför kommer ihåg solglasögonen. Vid de tillfällena blir man solbländad. Dessutom är vädret i Sverige inte att lita på, utan kan skifta från regn till sol och tvärtom. Har man då inte solglasögon i bilen sitter man i klistret när  solen ligger på i bilen.

Solfilmen behåller bilen sval

De flesta bilägare vet hur det känns att sätta sig i en bil som har stått i solen en hel dag. Det är som att sätta sig i en bastu. När man ska parkera bilen letar man efter en skuggig plats. Och eftersom alla gör likadant, finns det knappt någon plats för bilen som ger tillräcklig skugga. Då är det bara att acceptera att det känns som att sätta sig i en bastu under varma och heta sommardagar – eller? Med en solfilm på rutorna, kan du enkelt behålla den svala inomhusluften som du önskar i bilen. Det som är fiffigt med solfilm är det att man inte behöver ha "svarta" solfilmer på rutorna, du kan till och med ha genomskinlig solfilm som ändå skyddar mot solens heta strålar trots att de inte är mörka. Detta då solfilmerna skyddar mot solen.

Hitta solfilmen till bilen i Stockholm

Det mesta som man behöver till bilen finns i Stockholm, så även solfilm nu när solens stråkar ligger lågt. Har du monterat solfilm på bilen så har du förberett bilen på varmare och hetare strålar från solen. Läs mer här: https://www.solfilmstockholm.nu.

← Äldre inlägg