Att måla om garaget

Garaget är din bils hemvist och det är här du står när du mekar och fixar med bilen. Antagligen används ditt garage också till förvaring eller som hobbyrum av mer allmänt slag. Kort sagt, ditt garage är en plats där du antagligen vistas en hel del och det är trevligare om det ser snyggt ut.

År av mekande, oljande, tvättande och isärplockande av bilar och motorer lämnar sina spår i ett garage, och färgen slits lätt både på väggar och golv. Att då och då lägga på ett par lager färg gör att garaget både ser trevligare ut och håller längre.

Vilken typ av färg ska man välja?

Vilken färgtyp du använder beror mycket på vilken färg som suttit tidigare. En grundregel är att man målar med samma färg som tidigare använts, men om du är noggrann och tar bort alla gammal färg kan du såklart måla med vilken färg du vill. Förarbetet är viktigt, så se till att du grundbehandlar och grundmålar väggarna ordentligt. En tålig akrylatfärg funkar till det mesta. I ett garage kan det faktiskt att vara en klok idé att välja en akrylat färg avsedd för utomhusbruk. Det gör att färgen står emot temperaturskillnader bättre. Kontakta en färghandlare eller målare i Stockholm för att få tips på bra utomhusfärger.

Hur man kan tänka kring färgval

Vilken nyans du väljer på färgen kommer att avgöra vad du får för stämning. Ett bra tips är dock att använda sig av relativt ljusa färger, ju ljusare färg, desto ljusare upplevs också rummet, vilket har betydelse när du till exempel mekar med bilen. Mörka färger kan göra att rummet upplevs som instängt och uttröttande att vistas i. Men är det en ”grottkänsla” du vill åt så passar det spklart bra med en mörkare färg.

Ska du måla utsidan av garaget bör du tänka på helheten tillsammans med bostadshuset. Här är tumregeln att det mindre uthuset eller garaget är underordnat det stora och målas i en något mer ”urvattnad” eller ljus nyans. Det stora huset får skina, de mindre byggnaderna anpassar sig.

Måla om garagegolvet

Till garagegolvet behövs en tålig färg som fäster på betong. Epoxyfärg eller speciell golvfärg passar bra, gärna med några lager lack över. På garagegolvet kör du bilen ut och in, du plockar kanske ut motorn och tappar tunga föremål på det med jämna mellanrum. Ge det en ordentlig ytfinish så att det håller för hårda tag.

Anlita målare i Stockholm

Är du oerfaren eller ointresserad av att måla själv kan du alltid anlita en professionell målare i Stockholm och få hjälp. En bra målare kan dessutom hjälpa dig att göra initierade val avseende färgtyp och nyanser. Med ett proffs blir även resultatet proffsigt, så det är helt klart vägen att gå om du ställer stora krav på finish och elegans.

5 Mar 2018