Att utföra underhåll på en båt

Stor eller liten. Enkel eller lyxig. Det finns en sak som alla båtar har gemensamt – behovet underhåll. Rutinunderhåll och till och med mindre reparationer är vanligtvis inga svåra saker att göra. Även för den som är oerfaren bör det gå att ta hand om båten på ett bra sätt. I den här texten tar vi upp ett par saker som är bra att göra med jämna mellanrum. På så vis förlänger du båtens liv och får trevligare turer till sjöss.

Tvätta båten

Det enklaste, men som inte är det minst viktigaste, är att helt enkelt tvätta båten. Det här bör göras varje gång den tas upp, inte minst om du vanligtvis har båten i havet. Använd sötvatten för att skölja av båten noggrant. Det kan tyckas något omständligt om du tar upp båten ofta – men det är ett arbete som går snabbt och som betalar sig genom gott skick framöver.

Förutom att det skonar din båt, kan det faktiskt också skona din plånbok. Att skölja av båten regelbundet kostar inte direkt många kronor – men en båt som är fri från alger och har ett fint skred är betydligt mer bränsleeffektiv än motsvarande båt som inte tvättas.

Byt olja

Precis som med bilar behöver en båtar ett byte av olja med jämna mellanrum. Exakt hur ofta man behöver byta varierar på båten, men en bra tumregel är att byta olja var 100:e timme, eller – åtminstone – en gång om året. Att byta olja i båten, och faktum är att det på många modeller är enklare än att göra det i bilen.

Starta bara motorn och stäng av den efter en liten stund. Ta sedan bort pluggen, byt filter sätt tillbaka pluggen och fyll på med ny olja. Tänk på att använda olja som är anpassad för marina motorer. Det här kan visserligen göras som en del av en motorrenovering, men bör göras betydligt oftare.

Motorrenovering

Motorrenovering av marina motorer är något som många väljer att överlåta till proffsen. Om man inte har goda kunskaper själv kan det passa att göra detta, men man bör känna till att det givetvis kommer att kosta en slant. Hur mycket en motorrenovering kostar beror på vilket skick det är. Hur väl motorn är skött (med oljebyte och så vidare) påverkar behovet av en motorrenovering. Är den välskött kommer motorn att fungera bra under en längre period. Läs mer här: http://www.motorrenovering.nu.

Inspektera motor och yttre skick

Det är bra att regelbundet inspektera båten ordentligt. Även mindre skador i båten kan i värsta fall bli värre om man låter tiden gå utan att göra någonting åt dem. Dessutom kan det påverka båtens bränsleeffektivitet, beroende på vad det är för typ av skada. Givetvis går säkerheten först – men det är bra att känna till att brister i båten även kan göra att det blir dyrare att köra den. Inte bara för att den slukar mer bränsle, utan också för värdeminskningen, om du planerar att sälja båten vid ett senare tillfälle.

10 Dec 2018