Bilförsäljare | Tryggt när du vill köpa bil i Stockholm

Begagnatmarknaden för bilar i Stockholm kan kännas snårig för den som är ovan. För många känns det tryggare att gå till en bilförsäljare.

Att sälja eller köpa bil på Blocket eller någon liknande annonssajt är för många något som förknippas med osäkerhet och stress. Ändå är det många som väljer att köpa bilen privat, eftersom möjligheterna att hitta en bra bil till ett lågt pris upplevs som större. Men stämmer detta verkligen? Samtidigt som man förstås slipper de extraavgifter som en professionell bilförsäljare lägger på priset, så får man ju genom att handla hos en bilförsäljare även garanti och reklamationsrätt på bilen, och den är dessutom alltid genomgången och inte sällan nybesiktigad när man köper den. Bara det är värt mycket.

Par säljer bil till bilhandlare

Sälja privat kräver skinn på näsan

Även att sälja sin bil till en bilförsäljare i stället för privat är betydligt säkrare och bekvämare. Lägger man ut sin begagnade bil på annons i Stockholm kan man räkna med att bli nedringd av en mängd människor som mer eller mindre försörjer sig på att köpa och sälja begagnade bilar. Tonen är inte sällan ganska aggressiv och det prutas och ställs en massa krav. Taktiken tycks ibland vara att helt enkelt skrämma människor till att sälja sin bil till ett så lågt pris som möjligt. För den som har is i magen och väntar ut rätt köpare kan det bli en lyckad affär att sälja bilen privat, men många känner sig snopna och lurade när bilen väl blivit såld.

Garanti och försäkring hos bilförsäljare

Att köpa sin bil hos en seriös bilförsäljare i Stockholm känns betydligt tryggare och bekvämare. Hos en bilförsäljare har du alltid en lång rad bilar i olika skick, ålder och prisklass att välja mellan, och dessutom har du kunnig och serviceinriktad personal som kan hjälpa dig med att välja rätt bil och svarar initierat på alla dina frågor.

Köper du din bil hos en bilförsäljare gäller dessutom konsumentköplagen. Bilen ska hålla det skick som försäljaren utlovar, annars har du rätt att häva köpet. Om du upptäcker ett fel inom sex månader från det att du köpte bilen så är det bilförsäljarens ansvar att antingen fixa det eller att häva köpet och ge dig dina pengar tillbaka.

Osäkrare att köpa privat

Köper du å andra sidan bilen av en privatperson gäller inte konsumentköplagen, utan du är hänvisad till det du och säljaren har kommit överens om, vilket vid många bilaffärer mellan privatpersoner ofta är ganska lite. Den som vet mycket om bilar kan förstås själv bedöma vilket skick bilen är i och ställa de rätta frågorna, men de flesta är utlämnade åt säljarens muntliga garantier om bilen, som i praktiken ju faktiskt är värda ganska lite. Skulle du upptäcka ett fel på bilen i efterhand så kan säljaren helt enkelt hävda att du köpt den i befintligt skick, vilket ju också är precis vad du gjort.

För de som inte vet jättemycket om bilar, och vill göra en trygg affär med garanti, gör alltså rätt i att vända sig till en professionell bilförsäljare när det är dags att köpa en begagnad bil.

15 Nov 2019