Byt dina bilrutor innan du får en anmärkning

Med tiden blir bilens rutor slitna. De blir repiga av att köras i biltvätten. Sand och smuts blåser ständigt mot ytan. Det är lätt att man får ett stenskott på grund av något som sprätter upp från vägen eller från en bil som tappar en av dubbarna i sina däck på vintern. Då uppstår det lätt sprickor som en följd av skadan.

Repiga och slitna fönster på bilen kan också göra att du blir bländad av solen när du kör i motljus och även att sikten blir sämre när det regnar kraftigt. Att ta hand om sina bilrutor är alltså en säkerhetsfråga och de kan behöva service precis som med resten av bilens delar.

Ett mindre stenskott kan man vanligen få snabbt lagad hos en glasmästare i t.ex. Stockholm som specialiserar sig på bilglas. De använder då en slags lim som fyller ut skadan så att den inte spricker upp och blir värre. Men det är inte alltid det räcker. I vissa fall måste rutan helt bytas ut då glasmästaren lätt kan se att sprickan kommer att sprida sig. Det kan skilja mycket i kostnad beroende på bilmärke så det kan vara värt att kolla upp om det lönar sig för dig att försäkra dina bilrutor så att du slipper otrevliga överraskningar i form av en jätteräkning om något händer.

Se till att skaffa en glasförsäkring

Många försäkringsbolag erbjuder bra glasförsäkringar till bilar. De gör att du slipper lägga ut hela summan själv för en lagning eller ett byte. Vissa erbjuder till och med ett byte utan att du behöver betala självrisken en gång per år. Det är väl investerade pengar att lägga ut någon 50-lapp per månad istället för att behöva betala några tusen om din ruta blir skadad.

Polisen kan stoppa dig om du har rutor med för stora skador

Om du kör runt med en framruta som har en större spricka kan polisen stoppa dig och ge dig böter. Även om du själv tycker att du ser OK ut genom rutan så kan de vara av en annan mening. Sprickor som sträcker sig längre än halva rutan hör definitivt till skador som är för stora, oavsett om de sitter på en plats som skymmer din sikt eller inte. Då är det definitivt dags att byta ut rutan så att du inte blir stoppad. Och som sagt, det är även för din och andras säkerhet. Om du inte ser någon som går på sidan av vägen för att du blir bländad så är det du som är orsak till en eventuell olycka.

Även vid besiktningen kan du få anmärkningar om dina rutor på bilen är för slitna eller har skador.

Ha en glasmästare redo

För mindre skador finns det många glasmästare i Stockholm som erbjuder snabb hjälp. Vissa av dem har till och med drive-in så att det bara är att svänga förbi verkstaden direkt om något har hänt. Om du har en glasförsäkring behöver du heller inte lägga ut några pengar på plats utan glasmästaren skickar fakturan direkt till ditt försäkringsbolag. Det kan inte bli mycket smidigare än så.

1 Aug 2017