Dags att sälja bilen? Tänk på det här!

Det är inte alltid lätt att sälja sin bil i Göteborg. Vill du ha en trygg affär och ett bra pris är det bäst att gå till en bilhandlare.

Att sälja sin bil kan man behöva göra ibland, kanske för att man inte behöver den längre eller för att man vill köpa en annan bil. Många upplever dock försäljningen som något jobbigt och krångligt. Den främsta anledningen till det är att det verkar vara så lätt att bli lurad av kriminella personer, eller känna sig tvinga att sälja bilen till ett underpris.

Detta sker tyvärr relativt ofta vid handel av bilar mellan privatpersoner. Naturligtvis är de flesta seriösa som köper och säljer bilar privat, och för det mesta går båda parter nöjda ur affären. Men det händer ändå ganska ofta att något går på tok, och vi tänkte här gå igenom vad du bör tänka på för att minimera risken att bli lurad när du ska sälja din bil.

Bilhandlare överlämnar bilnyckel till köpare

Sälja bilen via en annons

För det första ska du alltid se till att din bil är i bästa möjliga skick inför försäljningen. Tvätta den och se till att den är så ren som det bara går utvändigt och invändigt. Att lämna in den för en rekonditionering, även kallat rekond, är en bra investering, eftersom det kommer att ge ett bättre pris till en ganska liten kostnad. Samma sak med till exempel stenskott och mindre repor, som kan dra ner det pris du kan få ut för bilen.

När du väl satt in annonsen och börjar träffa köpare, är det viktigt att du inte blir stressad. Ingen kan tvinga dig att sälja din bil och får du inte det pris du vill ha så är det bara att säga nej.

Låt ingen provköra bilen utan att du följer med, och be alltid att få se legitimation direkt när ni ses så att du verkligen vet att du har med rätt person att göra. Falska identiteter är ett vanligt sätt att luras, och om personen inte är den hen uppger sig för att vara kommer bilen stå kvar i din ägo även om köparen åkt iväg med den. Alla avgifter och böter förknippade med bilen kommer då att stå på dig.

Slutligen ska du aldrig acceptera något annat än Swish eller att betalningen genomförs på en bank. Avbetalning, banköverföring och så vidare är det bara att säga blankt nej, det betyder för det mesta att någon försöker blåsa dig.

Sälja bilen genom en bilhandlare

Att sälja bilen till en bilhandlare är att välja bort krångel. Visserligen får du antagligen ett lägre pris för bilen än du kunde ha fått för den om du sålt privat, men du kan räkna med att det inte kommer att vara något underpris, och bilhandlaren tar hand om allt det juridiska och ser till att både pengar och ägarskap av bilen hamnar i rätt händer., samt att affären blir registrerad hos vägtrafikregistret.

I Göteborg finns många bra bilhandlare, så du kan gott kosta på dig att välja med omsorg genom att titta på kundomdömen samt se vad folk har fått för sina bilar hos de olika handlarna. I slutändan kommer din bilaffär att avlöpa smidigt med en bilhandlare och du kommer att bra betalt för din bil utan att behöva känna oro och stress.

15 Oct 2019