Enklare att få körkort i mindre städer

Många som ska ta sitt körkort vill naturligtvis fixa uppkörningen på första gången. Att fixa uppkörningen på första försöket är dock inte särskilt lätt – i alla fall inte om du kör upp i Farsta utanför Stockholm. Här är det ungefär endast 40 procent som klarar provet. Som jämförelse klarar nästan 60 procent provet i Kristianstad – och hela 75 procent i Umeå. Det här gör att många storstadsbor åker ut till mindre städer som just Umeå eller Kristianstad för att fixa sitt körkort.

Kan bero på flera saker

Vad det egentligen beror på att så många fler klarar uppkörningen i till exempel Kristianstad än i Stockholm, är svårt att säga. Enligt en studie från Umeå Universitet är dock trafikinspektörerna duktiga på att bedöma objektivt. Studien visade att trafikinspektörerna dömer sina elever väldigt lika över hela landet.

Mer komplex trafik i större städer

Många menar att det har att göra med att trafiken i en större stad är mer komplex. Till exempel ställs man inför fler svåra situationer i Stockholm än i Kristianstad. Samspelet med andra trafikanter är viktigt och i en storstad finns det just det ­– fler trafikanter som man måste samspela med.

Motivation

Andra menar att det har mycket med motivationen att göra. I en stad som Stockholm, där kollektivtrafiken är väl utbyggd, är man helt enkelt inte lika stort behov av ett körkort. Det här kan göra att många chansar för att spara pengar. Statistiken visar dock att det ofta blir dyrare att chansa på det här viset, eftersom två uppkörningar är dyrare än en.

Känner till området för uppkörningen

Kommer man från en mindre stad som till exempel Kristianstad, och även kör upp där, är man troligtvis bekant med rutten som skall köras på uppkörningsdagen. Det här kan göra en nervös elev lite mer avslappnad. Det här kan jämföras med Stockholm, där uppkörningarna normalt sker i antingen Jakobsberg, Sollentuna eller i Farsta. Som Stockholmare är det troligt att man inte har koll på dessa områden om man inte faktiskt har bott där eller spenderat mycket tid där av någon annan anledning. Att inte känna till sin omgivning kan spä på nervositeten något på uppkörningsdagen.

Att åka till en annan stad för körkortet

Om du är Stockholmare och funderar på att åka till en annan stad för att fixa ditt körkort, är du inte ensam. I Östhammar, som ligger strax norr om Stockholm, är det fler från Uppsala och Stockholm än från Östhammar och kringliggande områden som kör upp.

Det här kan också vara en bidragande faktor till intensivkursernas popularitet. Visserligen bör det inte vara den huvudsakliga attraktionen hos dem, men det kan vara ett plus i kanten att man kör upp i till exempel Falun eller Kristianstad, istället för Stockholm.

Här kan du läsa mer om att ta körkort i just Kristianstad: www.körkortkristianstad.se.

28 Jun 2017