Får du plats med allt i ditt garage?

Ett garage är för många livsviktigt och den plats i huset där man kan slappna av och koppla bort stressen som finns i vardagen. Män - och kvinnor - som är motorintresserade kan i sitt garage prova nya lösningar, man kan meka, man kan förbättra och man kan testa sig fram gällande motorer av allehanda slag. Har någonting gått sönder så är det i garaget som man reparerar.

Det är en sak; en annan handlar om det rena utrymmet. För andra så är garaget en plats enbart för förvaring; man ställer in bilen, man förvarar sin gräsklippare där och man ser till att alla säsongsbetonade saker får sin givna plats - skidor, pulkor, hockeyutrustning och så vidare. Dessa två användningsområden kan komma att kollidera: ett garage har sin givna yta och det innebär att det ena ändamålet - förvaring - mycket väl kan komma att utesluta det andra - reparationer/bilmek. I många fall så beror detta på att garaget är byggt för någon annan och för en annan persons behov. Skulle du och din familj få chansen så kanske ni haft andra visioner än vad de tidigare ägarna till ert hus i Stockholm haft.

Vår tanke är följande: varför inte ta hjälp av ett proffs då ni står inför att bygga ett garage eller då ni känner att ni vill förändra ert nuvarande: alternativ ett behöver inte utesluta alternativ två - inte om man tar hjälp av en arkitekt. En arkitekt kan, efter att ni förklarat era behov samt vilken typ av budget ni har att jobba med, hjälpa er att designa ett garage som både är funktionellt och som ger tillräckligt god yta för förvaring.

Och; det en arkitekt gör är att även tänka på det lilla: hur ska avloppet se ut, vilken material passar golvet, behöver man isolera och - kanske framförallt; hur ska man bygga ett garage som smälter väl ihop med det befintliga huset och området där ni bor? Här finns en 

Garage som Attefallhus ger mindre besvär

Ett bra tips i sammanhanget kan vara att utnyttja den nya byggnationen som innebär att du inte behöver ansöka om ett bygglov. Ska du bygga ett nytt garage - ett fristående sådant - så kan du hålla sig inom givna mått om 25 meter2 samt en takhöjd på maximalt fyra meter. Då har du nämligen byggt ett Attefallshus och det innebär att du slipper undan dels lite billigare och att du dels också kommer att ha en snabbare färd från start till mål.

Skulle du välja den lösningen så rekommenderas definitivt hjälpen från en arkitekt. 25 meter2 må låta mycket; men det handlar om att planera dessa noggrant för att maximera användningsområdet. Det som skiljer en lekman mot en arkitekt är att den senares arbete präglas av att kunna se lösningar som ligger utanför den, ack så populära, boxen.

Ju mindre utrymme en arkitekt har att jobba med- och mot - desto större utmaning får hen också. Det är således en perfekt lösning då det kommer till ett Attefallshus i allmänhet och ett sådant byggt som ett garage i synnerhet.

12 Mar 2018