Fördelar att köpa begagnad bil av bilhandlare

Är du på jakt efter en bättre begagnad bil? I så fall finns det många fördelar att köpa en begagnad bil av bilhandlare istället för privat.  

Bilen är i bra skick 

En seriös bilhandlare säljer inte iväg bilar i dåligt skick. Får dom in inbytesbilar eller själva köper in begagnade bilar får dom sig en ordentlig genomgång för att säkerställa att allt är som det ska. Många brukar dessutom se till att fräscha upp bilarna med rekond och annat så att dom ser både rena och skinande ut. 

Du slipper undersökningsplikten 

När man köper en bil av en privatpersonstår man själv för undersökningsplikten. Detta kan vara ett problem om man inte är kunnig och vet vad man ska hålla koll på vid ett bilköp. Gör man däremot en affär hos en bilhandlare behöver man inte undersöka bilen utan man ska kunna förlita sig helt och hållet på att den informations som ges kring fordonet stämmer. 

Med andra ord kan man försäkra sig om ovanstående punkt att försäljaren har sett till att bilen är i bra skick och att om det mot förmodan skulle finnas något fel så får du som köpare veta det. 

Konsumentköplagen gäller 

Om man funderar på att köpa en bil hos en auktoriserad bilhandlare kan det vara skönt att veta att man skyddas av konsumentköplagen, vilket såklart också är en stor fördel. Den innebär kort och gott att villkoren du får regleras av lagen och kan alltså inte vara sämre än vad som anges där. 

Skulle du efter köpet upptäcka fel som inte redovisats i avtalet kan man enligt lagen bland annat kräva att felet avhjälps eller att man får häva köpet. Konsumentköplagen gäller inte vid köp mellan privatpersoner vilket kan vara värt att ha i åtanke om man är på jakt efter en bättre begagnad bil.

 

Du kan få garanti 

Det är inte helt ovanligt att bilhandlare lämnar garanti även på begagnade bilar. Den gäller i regel inte lika länge som för en helt ny bil men du kan känna dig trygg när du rullar dina första mil med bilen. Bilhandlaren du köpt bilen av ansvarar för funktion och vissa andra egenskaper men eftersom garantin kan skilja sig hos olika försäljare så bör man alltid fråga exakt vad den gäller samt hur länge. 

Köper man privat får man ingen garanti alls så även om den bara gäller i 6 månader så är det ändå en stor fördel. 

Hjälp med finansiering 

En annan fördel med att göra en bilaffär hos en bilhandlare istället för med en privatperson är att man kan få hjälp med finansieringen om man behöver. En bil är en dyr investering och kan vara det även om man väljer att köpa begagnat. En bilhandlare kan ofta erbjuda ett billån där man generellt behöver betala 20% av det totala värdet som handpenning och låna till resterande 80%. Är man i akut behov av en bil men inte har tillräckligt med pengar på fickan kan detta vara en bra lösning.

8 Feb 2020