Förvaring av trasiga bilar och hela bildelar

När en bil skrotas så behöver det inte innebära att alla delar på bilen är oanvändbara. På en bilskrot kan man både lämna sin bil när den inte går att laga mer eller köpa bildelar billigt.

När en bil blir så pass trasig att det inte längre är ekonomi att laga den längre så behöver man göra sig av med den någonstans. Det mesta som kastas kastar man på en återvinningsstation men bilar kastas på sin egen återvinningsstation. Och det är just återvinning som det handlar om på landets bilskrotar, eller bildemonteringar som många kallar sig och som beskriver vad man faktiskt gör. Många bildelar är mycket dyra och bara för att en bil krockat eller på annat sätt är för trasig för att laga, så innebär det inte att inte vissa delar av den kan vara tillräckligt nya och hela för att säljas vidare som begagnat.

Hantering av bilar som ska skrotas

En bil som kommer till en bildemontering tappas först på olja och drivmedel, som bensin eller diesel. Det är viktigt att dessa vätskor hanteras på ett korrekt vis för att inte hamna i naturen och grundvattnet. Man gör sedan en översyn av bilen för att se vilka delar som kan vara aktuella att skruva isär och sälja vidare. Eftersom det krävs tid och en arbetsinsats för att ta isär en bil så betalar inte bildemonteringen bilägaren för delarna. Om det är något som man vill ha så får man ta den diskussionen med bildemonteringen innan de påbörjar sitt arbete. Det som sedan blir kvar av bilen pressas ihop och skickas iväg som metallskrot.

Köpa begagnade delar

För några år sedan fick man åka runt till bildemonterare för att fråga om de hade de delar man eftersökte, medan idag så läggs delarna in i register online som man kan leta i och beställa ifrån. Det är en återvinning som innebär besparingar för både naturen och plånboken. Delar kan ha satts in precis innan krocken skett, eller bilen på grund av någon annan anledning blivit för dyr att reparera. Det kan alltså vara ett mycket bra köp att köpa begagnat. När det kommer till däck så kan de både säljas begagnade och re-gummerade. Att man re-gummerar innebär att man lägger på en ny yta av gummi på ett däck som har ett utslitet däckmönster. Det blir en slags återvinning som är mycket bra för miljön och minskar på sopberget. 

6 Apr 2020