Framtiden som bilmekaniker

Har man en bilverkstad, gäller det att räkna med att man inte på långa vägar är ensam om det. Bara i Göteborg finns det närmare tusentals bilverkstäder som alla konkurrerar om kunderna. Trots det finns det en brist på rätt utbildade bilmekaniker. Detta beroende på att yrket inom bilar och bilreparationer har förändrats under den senaste tiden. Det är inte så att de flesta ligger under bilen i blå overaller och smutsiga nävar, många sitter vid datorerna och fixar bilen den vägen, eftersom alltfler bilar är datoriserade. 

Bilmekaniker som jobbar i molnet

Snart kan bilreparatörerna sitta någon annanstans och reparera bilarna lika bra som de som tidigare har legat under bilarna. IT-analytikerna tror att det inom tio år har förändrats så att det krävs fler IT-tekniker än de mekaniker som förut kunde reparera bilarna.

Den digitala tidningen computersweden.se skriver att vi snart ser bilmekaniker som likt IT-teknikerna kan reparera datorn på distans, även kan reparera bilarna på distans genom att koppla upp sig i bilens eget chip. Samtidigt ser yrkesfolket att det saknas mekaniker och inför framtiden kommer det att fattas än fler som kan reparera bilarna. Det kommer helt enkelt att fattas IT-kunnig personal som kan och förstår bilarnas datorer. Vinnarna är alla de som inser vart framtiden bär och utbildar sig till det. Då kan man få en helt annan lön än den bilmekanikerna hittills har haft, som hittills har legat på mellan 19.000 och 23.000 kronor i månadslön.

Inget lokalt behov av bilverkstäder...

Det är inte längre bilverkstäderna som behöver befinna sig ute bland kunderna, i framtiden kanske det kvittar var man som bilmekaniker befinner sig, om det ändå går att reparera bilen oberoende geografiskt läge.

...liksom annat företagande

På samma sätt är det egentligen med snart all slags företagande, eftersom de flesta uppgifter görs på datorer och lagras och kommuniceras via olika molntjänster. Det samma gäller den ekonomiska delen av företagande. Eftersom även bokföringarna sker digitalt och det samma gäller redovisningar, balansberäkningar, revisioner, lönehanteringarna och faktureringarna. 

Så hur kan man i konkurrensen från andra bilmekaniker konkurrera med dem och vinna? Som i alla andra sammanhang gäller det att fokusera och göra de rätta sakerna; fokusera på att göra ett så bra jobb som möjligt och lägga bort allt som tar fokus från den egna kärnverksamheten. Då kan man faktiskt anlita en redovisningsbyrå i Göteborg – eller var man nu vill – som gör de ekonomiska sysslorna åt en.

3 May 2018