Gör en egen parkeringsplats

Linjemålning är kanske inte det första du tänker på om du ska göra en egen parkeringsplats. Är det inte många bilar som behöver samsas om utrymmet är det ofta överflödigt. Däremot kanske du funderar på hur det ska lösa det när det kommer till exempelvis tak och markläggning? I den här texten försöker vi svara på många av de vanliga funderingar som kan dyka upp om man planerar att anlägga en egen parkeringsplats.

Behöver du bygglov?

Innan du börjar med något är det alltid bra att kontrollera om du behöver bygglov. Ska du göra en parkeringsplats med tak krävs normalt ett bygglov. Tänk dock på att reglerna kan skilja sig åt en del mellan olika kommuner. Söker du information på nätet bör du alltså säkerställa att informationen även är sann för din kommun. Dock bör du alltid kontakta byggnadsnämnden innan du påbörjar ett dylikt projekt – information som du hittar från varierande källor på nätet kan snarare fungera som en vägledning.

En biluppställningsplats med utförd linjemålning utan byggnad eller tillhörande tak får du däremot sätta upp utan bygglov. Titta på detaljplanen för att se vilka förutsättningar du har att jobba med. Tänk på att du (i de flesta kommuner) inte får bygga närmare än fyra och en halv meter från tomtgränsen du och din granne delar – utan grannens medgivande. Prata med både kommun och grannar innan du börjar anlägga din parkeringsplats.

Sätt gärna parkeringsplatsen nära huset

Om du inte sätter parkeringsplatsen så nära huset som möjligt finns en risk att du ångrar dig på sikt. Detta när du ska bära tunga matkassar eller behöver springa i regn och rusk mellan hus och bil. På de flesta tomter finns en naturlig plats, det vill säga en plats som lämpar sig bra utan vidare arbete och som bara känns rätt.

En bra tumregel är dock att inte splittra tomten, så försök att placera parkeringen nära huset eller längs med tomten gräns på ett eller annat sätt. Är det ett flerbostadshus eller en bostadsrättsförening gäller i princip samma sak, men det kan då vara aktuellt med linjemålning, beroende på föreningens storlek.

Var generös med utrymmet

Du ska få plats med din bil på platsen. Bygger du med tak kanske du också vill förvara barnvagnar, cyklar eller andra lite större saker. Kanske bör du till och med planera för ett litet förråd? Ska du bygga en carport finns en risk att du ångrar dig om du inte är tillräckligt generös med utrymmet. Förutom att få plats med 1 – 2 bilar vill du säkerligen kunna förvara trädgårdsutrustning och annat, samtidigt som du kan ta dig till bilens båda sidor med en barnvagn kanske.

Linjemålning

Är ni en mindre bostadsrättsförening som ska anlägga en egen parkeringsplats kan linjemålning vara aktuellt. Detta om ni inte har något naturligt som avskiljer era olika platser, så som en yta med grus om varje sida av infarten till exempel. Det finns idag många entreprenörer som kan hjälpa till med linjemålning – så det är inget man behöver fixa på egen hand.

19 Oct 2017