Har flyttbilen tagit skada vid flytten?

De allra flesta tar hand om allting på egen hand i samband med att de ska flytta. Det innebär att man packar alla sina saker - kläder och föremål - och att man bär dessa tillsammans med goda vänner som ställer upp. man har hyrt en flyttbil på exempelvis en bensinstation och man ser till att flyttstädningen sker enligt konstens alla regler. Kort sagt: man flyttar utan någon inblandning från vare sig flytt- eller städfirma; något som ger ett bättre pris.

Men, är det lika säkert? Det finns framförallt två stycken risker som vi ser det. Den första handlar om att du ska köra ett fordon som du aldrig tidigare har kört. Ett stort sådant som kräver ett visst manöverutrymme i trafiken. Har du aldrig kört en flyttbil så kan det - i kombination med trafikläget - skapa situationer som innebär en fara både för sig, andra trafikanter och den bild du hyrt.

Det senare bör du kolla upp lite närmare gällande försäkringen. Om du hyr en bil på en bensinstation i Stockholm, ha oturen att krocka och där skulden är din - hur finansieras skadorna? Vad händer om du kör så pass oaktsamt att växellådan ger upp - hur betalar man reparationen för den?

Den andra risken med att flytta utan att anlita en flyttfirma involverar även den bilen - men här handlar det om sakerna som du själv äger. Det sker ofta olyckor i samband med flyttar och där en kombination av undermålig packning och sämre bilkörning är boven i dramat. Du är ovan vid flyttbilen, du tar en rondell i lite för hög fart och då du väl är framme så ser du att en byrå vält över några kartonger inuti flyttbilen. Det är, som sagt, ett inte alltför ovanligt scenario.

Tjänar du verkligen på att flytta utan flyttfirma?

Det här leder oss till frågan om du verkligen tjänar på att sköta din flytt i Stockholm utan att anlita en flyttfirma? Om du lyckas utan att kvadda bilen eller ha sönder en massa av dina möbler och tillhörigheter - ja. Om inte - nej.

Man ska veta att det blivit billigare att anlita en flyttfirma idag än tidigare. Dels så finns det en större konkurrens i Stockholm - något som pressat ned priserna. Dels så finns även, numera, rut-avdraget tillgängligt. Det senare innebär, mer konkret, att du kan anlita en flyttfirma med en statlig rabatt på halva arbetskostnaden - detta med ett årligt tak på 25.000 kronor.

Ett bra sätt att komma billigare undan och där allt du behöver göra är att se över - på Skatteverkets hemsida - om du är berättigad att använda det. Och: den flyttfirma du anlitar ska ha F-skattsedel också.

Kolla även upp försäkringen innan

Du ska således se till att det finns F-skattsedel. Det du ska kolla lite närmare på i samband med denna rutinkontroll är även försäkringen. Vad händer om flyttfirman krockar medan de transporterar dina möbler - kommer du att bli ersatt eller står du där med lång näsa efteråt?

Tyvärr är sådana konflikter inte ovanliga heller. Välj en flyttfirma som har ansvarsförsäkring inskrivet i avtalet.

På denna sida kan du läsa mer om hur en flyttfirma arbetar: http://www.flyttfirmanstockholm.se.

1 Aug 2018