Hur du lär dig köra bil spelar mindre roll

Är det dags att ta körkort? Kanske du har någon i din närhet som ska ta körkort? Som ju alla vet, innebär ett körkort att många dörrar öppnas för en. Framför allt måste du ju ha ett körkort om du tänker skaffa dig en bil. För den som är ung, innebär ett körkort att man kan få jobb, där man kräver körkort, och det är det på allt fler platser. Bor man på landet ger det en möjlighet att röra sig, ta sig till olika ställen, till och från skolan, till och från jobbet och så vidare. Bor man i stan kan man åka och storhandla, eller ta sig till platser på ett mycket friare sätt än utan bil.

Ta körkort på landet eller på en landsort

Många som bor, till exempel, i Stockholm tycker det är svårt att ta körkort i hemstaden. Då tar de sig ut på landet, eller någon landsort och tänker att det är lättare att ta körkortet om det bara finns ett enda vägskäl med rödljus på orten där man tar sitt körkort. Och visst, det är lättare att köra bil längs landsvägar där man möter få andra bilar. Men hur bra kör man bil sedan när det är dags att köra bilen i Stockholm sedan. Har man inte vant sig vid att möta många bilar, att ha en simultanförmåga att hålla koll på andra medtrafikanter och fotgängare och andra, och samtidigt köra sin bil på ett säkert och smidigt sätt.

Ta körkort i en storstad

Den som tar ett körkort i en storstad, kan i princip köra en bil i vilken storstad som helst i världen. Har man en gång vant sig vid stressade medtrafikanter, fotgängare som korsar gatorna när som helst, var som helst, ja då kan man köra bil, fast i Calcutta om man så måste. Det är en av fördelarna med att lära sig köra bil i en storstad. Sättet att köra bilen skiljer sig nämligen inte så mycket åt, när det kommer till att antingen köra sjävla bilen och hålla koll på de andra som rör sig i trafiken. 

Lära sig av sin förälder eller gå i trafikskola

Egentligen spelar det ingen roll om man lär sig köra bil av en förälder, syskon eller kompis, eller om man lär sig köra trafikskola. Det ingår vissa obligatoriska delar i utbildningen fram tills man kan få sitt körkort. Det är Riskettan, Risktvåan, ett godkänt teoriprov och en godkänd uppkörning.

18 Oct 2018