Hur mycket ger bilhandlaren för min bil?

Om man är sugen på en ny bil och samtidigt vill bli av med sin gamla, så kan man sälja in sin gamla bil till en firma som säljer begagnade bilar. Hur mycket pengar kan man då få för sin gamla bil?

Det är svårt att säga en exakt summa på vad man kan få för sin begagnade bil. Det är en rad olika saker som måste gås igenom för att få veta vad man kan få ut för pris på sin gamla bil. Om man säljer sin gamla bil till en bilhandlare som ägnar sig åt försäljning av begagnade bilar så kommer den personal som arbetar där och i verkstaden att först gå igenom hela bilen och alla papper som kommer med den. Sedan efter att allting har gåtts igenom så kan de komma fram till ett pris som du kan få för den. Detta beror som sagt på en rad olika faktorer.

Vad tittar de på när priset för bilen bestäms?

Vad tittas på och gås igenom när det bestäms ett slutpris för bilen i fråga? Det är massor med saker som kollas däribland bilens årsmodell. En äldre bil är svårare att få en högre summa för medan en nyare modell kan gå för en större summa. Om nu bilen i fråga är skadefri och hel så klart, annars kan det vara en sådan sak som sänker priset rejält. Man går igenom vad bilen i fråga har för utrustning och man kollar över så att allting fungerar som det ska. En bil med trasig AC till exempel måste åtgärdas innan bilhandlaren kan sälja den vidare och det kan också dra ned priset ganska så ordentligt. Allting beror såklart på om det är stora fel på bilen eller inte.

Bilhandlare eller privat

Bilens årsmodell har en stor inverkan på priset, men det är långt ifrån bara det. Sedan får man också tänka på att om man väljer att byta in sin bil mot en annan hos en bilfirma, eller bara vill sälja den till dem, så brukar de ta ut en avgift för att köpa in den. Den kostnaden drar också ned slutpriset och minskar på summan som du sedan får i handen efter avslutad försäljning. Säljer du din bil själv så kan du ofta få mer pengar för din gamla bil. Men genom att använda sig av en bilhandlare så får man så mycket mer för pengarna.

23 Mar 2020