Kan man köpa reservdelar hos en bilskrot?

Ibland behöver bilen lagas och delarna kan vara mycket dyra. Hur hittar man billiga bildelar? Går det att få tag i reservdelar från bilar som hamnat på skroten och hur gör man i så fall?

När bilen går sönder så blir man aldrig glad eftersom man vet om att det kommer ta tid och kosta pengar. En del av oron är just att man sällan vet hur mycket reparationen och de nya delarna kommer kosta. Men det finns ett sätt att hålla nere kostnaderna för reparationen på ett enkelt och bra sätt. Om man vet vilken del som behöver bytas så kan man åka till en bilskrot och se om de har den rätta delen till salu. Delarna kommer från bilar som skrotats men där vissa delar bedöms vara i så pass gott skick att de går att återanvändas och sättas på en annan bil. På det sättet håller man nere miljöpåverkan genom att minska sopberget och minska tillverkningen av nya delar. Du kan även som privatperson spara stora pengar på delarna som ska användas. Bedömningen om delarna är i så gott skick att de kan återanvändas gör man på bilskroten för att försäkra att man inte gör en onödig reparation.

Register för bilmekaniker

Delarna som kommer från skrotade bilar kan man även hitta på register som finns på internet, och som är tillgängliga för bilmekaniker. På det sättet kan man hitta delar som finns i hela landet och inte endast de som finns på orten man befinner sig. Genom att tala med sin mekaniker kan man få tips på vilka delar som man kan köpa begagnat och vilka priser och vilket skick man i så fall kan räkna med. På det sättet är internet en fantastisk källa eftersom även mekanikerna tidigare fick sätta sig med telefonkatalogen och ringa runt till de större bildelsförmedlarna och bilskrotarna för att hitta begagnade delar.

Vad som kan återvinnas

Bilar som skrotas går igenom en besiktning av bildemonteringen för att se vad som kan återanvändas och vad som måste kasseras. Delar och material som är farliga för miljön tas om hand och de som kan säljas demonteras och läggs upp för försäljning. Det som sedan blir kvar skickas till återvinning och kanske kan bli till nya bilar igen en dag. På så vis är det så lite som möjligt som blir till sopor som inte kan återanvändas på nytt.

30 Mar 2020