Kan nya fönster göra ditt garage mer levande?

Varför trivs inte alla i ett garage? Det naturliga svaret ligger i att man saknar intresse av att bygga, reparera och för att meka med exempelvis bilen. En annan del av svaret ligger i hur miljön ser ut i ett garage. Det handlar ofta om instängda platser, fulla av smuts, fläckar från olja och bensin, en oordning där saker ligger lite varstans och om mörka rum där det sällan finns någon tillfredsställande belysning eller något ljusinsläpp att tala om. Kort och gott; den miljö som finns och erbjuds i garage bjuder heller inte in till att exempelvis kvinnor ska kunna skaffa sig intressen som har med garaget att göra.

Behöver det vara så? Nej, definitivt inte. Tyvärr ser många män sitt garage som ett slags mancave där man kan låta saker och ting förfalla. Vi menar att man - med enkla medel - kan förvandla ett garage till en plats för alla. Låt oss ge några tips. Det första handlar om fönster och där man kan skapa ett bättre flöde av ljus i ett annars instängt rum.

Fönster är ofta nyckeln till trivsel och i Stockholms så finns det många företag som dels kan hjälpa dig att installera nya sådana och som dels också kan hitta fönster som passar ändamålet. I och med att garage ofta upplevs som kalla så kan man välja fönster med lägre U-värde och därigenom få en bättre isolering - något som i sin tur skapar en varmare miljö. Fönster med lägre U-värde går att få i exempelvis plast och aluminium - något som sänker priset avsevärt.

Det man bör se över är storleken. Idag har många garage ett mindre, rektangulärt fönster som sitter vid taket. Det kan vara möjligt att byta ut detta mot ett större och därigenom också öka insläppet av ljus. En bra sak är att företag inom fönstertillverkning idag ofta skräddarsyr lösningar och kan anpassa form, storlek och modell helt efter dina önskemål - och ofta utan någon extra kostnad. Det kan således vara en ganska smal sak att - genom fönster - öka trivseln.

Andra tips för ett mer inbjudande utrymme

Fönster och ljus - två viktiga saker. Vi ska dock även peka på några andra detaljer som kan skapa högre trivsel i ett garage. Det första handlar om att organisera upp allting. Handen på hjärtat här - är du inte ganska less på att aldrig hitta de verktyg du söker eller på att se gamla kartonger ligga bland annan bråte - färgburkar, penslar, oljedunkar - och där du knappt vet var du ska börja? Se till att bygga ett hyllsystem. Det tar kanske en halv dag att fixa till allting. Elfa-system är en bra lösning som klarar mycket tyngd och som dessutom går att anpassa efter dina behov. Det är dessutom en estetiskt tilltalande lösning.

Det andra tipset gäller golvet. Kanske är det dags att byta golv i ditt garage? Välj i så fall ett så kallat massagolv som används i exempelvis köpcentrum, mataffärer, i arenor och i större garage. Ett sådant är lättskött, står emot allehanda spill och fläckar och det går att få i stort sett i vilken färg du vill ha.

Allt detta kommer att ge dig en yta som underlättar exempelvis meckande med bilen, byggande av saker eller reparationer av föremål som gått sönder. Skillnaden är att de här förändringarna gör det möjligt för fler än du att hugga in. Garaget ska vara för alla.

Läs mer om fönster: https://www.fönsterstockholm.net.

12 Mar 2019