Ladda elbilen hemma säkert och bekvämt

Kanske har du en elbil eller så funderar du på att skaffa en. Då är nästa steg en laddstation hemma. För det kommer visa sig vara nästintill oumbärligt. En trygghet och otroligt praktiskt.

Många går och funderar på att skaffa elbil i dessa tider. Man vill bidra till en bättre miljö. Man har förstått att elbil kan vara en del i att minska utsläppen. Det är utmärkt. Kanske är det till och med så att bostadsrättsföreningen ordnat med en bilpool med elbilar. Ännu bättre. Det är första steget. Att skaffa bilen. Nästa steg blir att kunna ladda bilen, och då gärna hemmavid också. Laddstationer kan kopplas till en app i telefonen som gör att du kan styra laddningen därifrån, stänga av, sätta på och kontrollera förbrukningen. Man kan också se hur lång tid som är kvar på laddningen.

Egen laddstation, tryggt och värdehöjande

Oavsett om man redan har en elbil eller bara planerar för det, kan man börja med laddstationen. Bostadsföreningen som funderar på att starta bilpool, kan med fördel först montera laddstolpar på lämpliga platser. Att det finns tillgång till laddstationer både i anslutning till villan eller till lägenheten är värdehöjande. Dels visar det att det är en medveten förening eller husägare, och om det finns laddmöjlighet kommer det vara ett mervärde för spekulanter. Att det finns färdiga laddställen kommer i sin tur göra att fler inspireras till att slå till och skaffa elbil. Det blir liksom upplagt för det. Motståndet minskar avsevärt. Bara att sätta i kontakten. Allt är förberett. Det nya livet med elbil kan börja.

Säker montering och säker laddning

För att sätta upp en laddstation ska man kontakta fackfolk. Proffs, som dels kan rekommendera hur och var stationen bör placeras. Det finns flexibla lösningar om det saknas t ex en lämplig vägg, går det bra med en stolpe. Elförsörjningen ska dras direkt från elcentralen i huset och man kan köra både enfas och trefas. Ser man till att man har en station som är EU godkänd och den monteras av behörig montör, kan man vara lugn. Då har man minimerat risken att det uppstår överbelastning eller brand. När allt är klart, kan man dessutom genom appen, välja att lägga in vilka tider på dygnet laddningen ska ske. Till exempel när elpriset är som billigast, om man har ett sådant elavtal. På så sätt sparar man pengar och är miljösmart. 

5 Apr 2020