Måla garaget - några tips

Dags att måla garaget? I många fall så är detta något som sker i absolut sista stund och detta som en följd av att man som villaägare inte lägger samma fokus på att hålla garaget snyggt på samma sätt som det ordinarie huset. Det är märkligt med tanke på att garaget tar ganska mycket plats och att det genom detta också påverkar intrycket av den ordinarie byggnaden.

Dessa två byggnader hänger ihop - och det bör man även tänka på i samband med att man målar om. Att skapa ett enhetligt intryck är viktigt. Att måla garaget i en annan färg kanske låter effektfullt, men sanningen är den att det ger ett plottrigt intryck och att nästan aldrig skapar det man vill komma åt och uppnå.

Dessutom kan det komma att kräva ett bygglov. Samma regler gäller för garaget som för huset: ska du måla om så krävs det normalt inte ett bygglov - men om det handlar om en radikal förändring av byggnadens karaktär så kan det strida mot den detaljplan som finns. Det bör du således kontrollera: vill du av någon anledning måla ditt garage i en skrikig, mer explosiv färg så bör du kolla vad som gäller med Byggnadsnämnden i den kommun du tillhör.

Tänk även på att det finns professionell hjälp att tillgå. Att måla fasader är krävande och även om det bara handlar om ett garage så kan det ta många sköna timmar från start till mål. Ett råd är att du kontaktar en målare i Stockholm - givet då att du bor i vår huvudstad - och ser över kostnaden för ett sådant projekt. Det kan definitivt vara värt det!

Några steg för att måla garage

Om du skulle ha tid och kraft att på egen hand måla ditt garage så finns det några saker att tänka på. Vi ger dig några enkla tips till ett bättre, mer effektivt och hållbart jobb:

  • Börja med att rengöra träet. Använd målartvätt för utomhusbruk.
  • Slipa och skrapa. Det behöver inte vara trärent, men all löst sittande färg ska vara borta innan du kan måla.
  • Grundmåla. Börja med att grundmåla garaget. Detta för att färgen ska fästa bättre.
  • Torka och måla. Då grundfärgen har torkat så är det dags att måla med den färg du valt. Välj en pensel av en bredare modell - ungefär lika bred som plankorna - och jobba metodiskt runt garaget. Två- tre brädor åt gången brukar vara något som ger bäst resultat - och bäst överblick för dig.
  • Om det krävs - måla ett varv till. Låt färgen torka och kontrollera sedan att det ser bra ut. Det kan behövas ett extra varv, men i de flesta fall så räcker det med att bättra på lite på vissa ställen.
6 Dec 2021