Måste man lägga in en kontantinsats vid bilköp

Nej det är inte alltid fallet. Kontantinsats brukar gälla om man köper bil med ett billån. Även då beror det på om lånet är privat eller inte. Ingen kontantinsats är lika med ett privatlån.

Viktig är dock när man köper bil att det görs en besiktning som visar bilens nuvarande skick. På så sätt slipper man att onödiga överraskningar dyker upp. Man vill ju inte gärna börja betala för nya reservdelar direkt efter inköpet av den nya bilen.

Bästa tillvägagångssättet när man köper en ny bil

Allt utgår egentligen efter vad som är viktigt för den som köper bilen. Det finns några frågor som kan vara bra att ställa sig innan man ger sig in i djungeln av bilhandlare och privata säljare. Är det en snabb affär där kostnaderna hålls nere? Eller är det viktigt att man känner sig helt trygg? Är det viktigt att veta allt om bilens status eller är man en händig person som hellre får fixa lite själv om man inte får veta hela sanningen och priset är väldigt bra? Köper man bil hos en känd bilhandlare finns många fördelar. Bilarna är besiktade och har en servicebok där man kan se bilens historia. Hos handlaren kan du få försäkringar inkluderade vid köp eller så väljer du kanske en försäkring du fått förut. Dessutom så kan bilfirmor ofta ge garantier på ett sätt som en privat säljare inte kan. Å andra sidan kan man få en bil till ett lägre pris om man köper den privat. Men där finns inte samma garantier. Det behöver inte betyda att man får en sämre bil. Men som sagt här har man bara säljarens ord. Chansa eller inte det är frågan!

Ny vs gammal

Det är en ständig fråga som inte alltid är helt lätt att besvara. En ny bil har en större chans att hålla längre. Den har nybilsgaranti. Kanske drar den mindre bränsle. Men den kostar mera i inköp förstås. En gammal bil kan komma med oförutsedda kostnader. Men det vet man inte säkert. Har man turen att hitta en bil som haft en omsorgsfull före detta ägare som vårdat den ömt och kört lite så kan man göra ett fantastiskt fynd. Som sagt det är ett vågspel. Men ett kul sådant. Se bara till att ta med någon som besitter kunskapen som behövs så kommer du att hitta din drömbil.

10 Apr 2020