Så här minskar du dina bilkostnader

Att äga sin egen bil är praktiskt men tyvärr ofta ganska dyrt, då en hel del kostnader tillkommer. Genom att göra smarta val och vårda bilen på rätt sätt kan man sänka sina kostnader.

Genom att vara medveten kring vad som kostar på ens bil kan man med enkla medel sänka sina kostnader och på så vis spara pengar. Ofta ser man sina kostnader på bilen som konstanta och omöjliga att påverka. Men så är inte fallet. Det finns en handfull med tips att ta till sig, stora som små, för att minska sina utgifter på sin bil. Vissa kostnader som driftkostnader märker man av direkt, men det finns även kostnader som tillkommer först när bilen ska säljas. Därför är det viktigt att ta hand om sin bil på rätt sätt, och genomgående serva den.

Kör smart och uteslut inte andra transportmöjligheter.

En stor del av kostnaden på ens bil är driftkostnaden. Här finns stora pengar att spara om man bara är öppen för att ändra sin körstil. Ofta är man just inte det, då de pengar man sparar på att köra smart inte märks direkt, utan snarare under en längre tid. Genom att undvika hårda inbromsningar, kraftiga accelerationer och höga hastigheter så drar bilen mindre bränsle. Ett tips för den som vill få sparandet svart på vitt är att skriva upp hur många mil en tank räcker vid smart körande och jämföra med föregående månad. För att spara pengar är en annan idé att inte utesluta kollektivtrafik. Äger man en bil blir det ofta att man överanvänder den. Ett tips är att tänka efter en gång extra innan man startar upp bilen. Tar det en kvart att gå till slutdestinationen; ta en promenad. Är det strul i trafiken; ta tåget eller bussen.

Värdeminskning – en lurig kostnad

En kostnad som först märks när bilen ska säljas är värdeminskningen. Genom att ta väl hand om sin bil är detta en kostnad som kan hållas nere. Här kan man spara mycket pengar. Ett enkelt tips är att serva bilen hyfsat ofta, då undviker man att små skador blir till stora och på så vis undviker man också stora reparationskostnader. Av samma anledning bör man också se till att åtgärda skönhetsskador direkt; som exempelvis stenskott eller repor i lacken. Ser man alltid till att håll bilen i toppskick så undviker man att få en chock av värdeminskningen som först gör sig tillkänna vid försäljning av bilen. 

3 May 2020