Så köper du begagnade bildelar

reservdelar

I likhet med originaldelar till bilar så kan begagnade bildelar köpas i allt från E-butiker och fysiska butiker till verkstäder samt på andrahandsmarknaden. Skillnaden är däremot att man inte alltid vet kvalitén när det gäller begagnade delar. En del bildelar kan köpas begagnat över nätet medan det med andra kan finnas behov av att titta och värdera delen innan den köps.

För dig som är boende i Stockholm finns exempelvis dessa alternativ:

Bildelsbasen

”Sveriges i särklass största databas” där över 150 företag är anslutna. De flesta hittas just i Stockholm men det finns företag över hela Sverige. Via sidan kan man hitta över 5 miljoner olika bildelar att välja mellan. Det kan därmed liknas med Blocket men enbart där företag kan lägga ut sina produkter Dessutom enbart mot bildelar. Härifrån kan man beställa delarna och få dem hemskickade var än man bor.

Bilskroten

En bilskrot arbetar med att återvinna och ta tillvara på delar på de bilar som skrotas. För dig som är insatt i vilken del du behöver finns stora summor att spara på att köpa via en bilskrot. Här kan man till och med få garanti vid inköp. Det är däremot inte alla bildelar som en bilskrot kan ge garanti på så detta brukar i detta fall markeras ut. I annat fall säljs de ”i befintligt skick”.

Hitta.se anger att det finns 22 bilskrotar i Stockholm. Däremot är det inte alla som har ett utbrett söksystem som gör att man kan söka efter den specifika delen online. Till vissa får man ringa och fråga efter olika delar och hos andra krävs besök. Här är en bilskrot i Stockholm där du kan hitta det mesta: bilskrotstockholm.nu/

Eftersom bilskrotningspremien är borttagen är det inte säkert att du får någon ersättning om du åker in med en bil på en bilskrot. Däremot kan hämtning ofta erbjuderas gratis. Förtjänsten de gör vid försäljning av de olika delarna förväntas istället täcka för arbetet som läggs ner.

Blocket

Blocket är Sveriges största webbsida för försäljning av begagnade saker och detta inte minst bilar. Delvis går det att köpa bildelar även det främst är bilar i olika kvalité som läggs ut. Välj Stockholm och Fordon samt underkategorin ”Bildelar och Biltillbehör”. Under den kategorin hittas sedan bland annat Reservdelar, Övrigt, Däck och Fälg samt släp. 

Mindre bilverkstäder

Större verkstäder i Stockholm säljer generellt inte begagnade bildelar. De lägger fokus på nya delar med hög kvalité. Men det finns även mindre verkstäder som inte är knutna till stora kedjor. Dessa kan vara betydligt mer flexibla och kan därmed både sälja och köpa vissa delar.

 

 

 

4 Jun 2019