Säkerhet med riskettan

När du ska ta körkort finns många olika teoridelar och riskettan är en av dem. Riskettan går lite hand i hand med halkbanan. Dessa två görs ofta nära inpå varandra och lär dig om säkerhet.

Under riskettan går ni igenom olika saker som man inte får göra i trafiken. Detta pågår i några timmar och ni kommer även få se en hel del olika filmer. Riskettan är en obligatorisk teoridel som måste genomföras för att få lov att ta sitt körkort. Körkortet består av mer än bara körning. Faktum är att det nästan är mer teori. Denna kan till och med tyckas vara svårare än själva körningen. Plugga därför hårt, det lönar sig.

Regler vid körning

Riskettan är en teoretisk utbildning där du får lära dig om riskbeteenden i trafiken. De fokuserar bland annat på hur alkohol påverkar din körning och om du har samma reaktionsförmåga när du är trött. Du kommer att få lära dig mycket om vad som kan hända om du sätter dig bakom ratten med alkohol i kroppen. De kommer även att gå igenom vad som händer om du skulle göra det och något händer eller om du blir stoppad. Under riskettan ser du även olika filmer som visar vad som kan hända. De går igenom vad lagar säger, t.ex. huruvida du får lov att ta en berusad persons bilnycklar. Att vara vaksam och noggrant hänga med på detta är viktigt. Det är något som bör tas på största allvar, både för din egen och dina medtrafikanters skull.

Inga förkunskaper krävs

När du ska vara med på riskettan behöver du inte ha någon förkunskap om ämnet. Du kommer få lära dig allt du behöver veta under teorin. Var med och lyssna och för diskussion. Denna kommer genomföras av personalen från körskolan eller trafikverket. Följ med noga på lektionen, att ha körkort är ett stort ansvar. Du ska på bästa möjliga sätt se till att du inte skapar någon fara för dig eller dina medtrafikanter, givetvis gäller det även fotgängare och cyklister. Riskettan utförs på körskolan, gör du allt privat kan du välja vilken körskola du vill. Det finns många olika körskolor att välja mellan och alla tar olika priser. De flesta brukar skriva en prislista på deras hemsida, annars kan du alltid ringa och kolla. Har du kommit så långt som till riskettan är du mer eller mindre redo för körkort. Bli en bra medtrafikant och följ alla regler och lagar.

21 Nov 2020