Sälja bil - vad ska man tänka på?

Har någon, någonsin, gjort en bra bilaffär? Det är en fråga ställd med glimten i ögat, men faktum är den att få saker tappar så mycket i värde som en ny bil gör. De första meterna du kör med en ny bil kommer att kosta dig många sköna tusenlappar och det är ingen slump att dessa brukar kallas för de dyraste du någonsin kör.

Att köpa - eller sälja - en bil är ett ganska stort beslut och projekt. Vi byter bilar som en följd av att vi exempelvis hamnat i en annan livssituation - fått barn, exempelvis - eller där vi kanske har behov av mer komfort och säkerhet än tidigare. Byten kan även ske som en direkt följd av att man vill bidra till en bättre värld och minska avgaserna - fler väljer idag elbilar - eller att man, helt enkelt, bara vill ha någonting nytt.

Oavsett orsak till varför man vill sälja bil så finns det all anledning att se över tillvägagångssättet. Primärt finns här två stycken vägar att gå - antingen säljer man sin bil privat eller också så säljer man den via en bilhandlare. Vi kan ponera att du ska sälja bil i Uppsala och funderar på hur du ska gå tillväga för att få så mycket pengar som möjligt och samtidigt också en smidigt affär. Här kommer några för- och nackdelar med att sälja privat respektive via en bilhandlare:

Sälja bil privat - fördelar: Den stora fördelen med att sälja privat handlar om att det finns en potential att göra en större vinst. Du sätter priset på din bil och du kan stoiskt vänta ut tid till dess att rätt köpare uppenbarar sig. Lägger du ut bilen på Blocket så får du också en bra exponering då det är en ytterst välbesökt sida. Har du tur så kan du få exakt det pris du begär.

Sälja bil privat - nackdelar: Det finns emellertid ganska många nackdelar med att sälja bilen privat också. Dels så kan man tvingas förnya annonsen ganska frekvent då utbudet är så pass stort att den drunknar i konkurrensen. Man måste ha tålamod: den snabba affären sker sällan privat och utan en massa prutningar. Det senare är också en stor nackdel. Ska du sälja bil i Uppsala på egen hand - var beredd på en massa samtal under hela dygnet och en massa skambud. Tyvärr ser man även att hot förekommer i samband med att en affär ska genomföras. Dessutom så är det du som ska sköta allt pappersarbete som medföljer en bilaffär också - vilket tar lite tid och kräver en del kunskap.

Sälja bil i Uppsala via bilhandlare - fördelar: Säljer man en bil via en bilhandlare så får man den smidigast möjliga affären. Man lämnar in bilen, får den värderad och därefter så får man pengar i fickan direkt. Bilhandlaren säljer sedan bilen vidare efter att den servats och fräschats upp. Du kan även byta in bilen och - med en mellanskillnad betald - åka hem med en ny bil direkt där du även slipper allt krångligt pappersarbete. Mellanskillnaden kan du även erbjudas förmånliga lån för. Det är de stora fördelarna med att sälja bil via bilhandlare: du erbjuds en snabb affär till ett rimligt pris. Naturligtvis finns även en möjlighet att sondera marknaden: var får du bäst pris för din bil? Kolla upp detta innan!

Sälja bil i Uppsala via bilhandlare - nackdelar: Den givna - och egentligen enda - nackdelen handlar om priset. Du kommer att få ett sämre pris än vad du själv räknat med. Bilhandlaren har marginaler och måste köpa in bilar billigare än vad de sedan säljer dem för. Det är liksom hela affärsidéen. Men, priset kommer att vara fullt rimligt och i många fall så handlar det dessutom om att man i slutändan ges ett bättre pris än vad man fått privat (då man tvingats sänka priset man satt för att få bilen såld).

21 Dec 2021