Se efter detta när du köper begagnade bilar

Det är en konst att veta vad man ska titta efter om man funderar på att köpa en bil, och ännu mer om det är en begagnad bil som man är intresserad av. Här kommer tips på vad man ska tänka på vid bilköp.

Det första man bör tänka på när man ska köpa en begagnad bil är att endast leta efter bilar som passar in i det behov man har. Som exempelvis antal sittplatser, lastutrymme, hästkrafter, dragkrok med mera. Något som också är mycket viktigt är att man bestämmer sig för vilket pris som man är beredd att betala. En genomsökning på internet är alltid en god idé för att se vad man kan hitta inom den prisklassen och de valda preferenserna. Med ålder kommer ofta behov för reparationer, så försök att köpa en så ny bil som möjligt. Men samtidigt kostar kvalitet mer, så det är en avvägning man får göra. Om bilen är nybesiktigad så kan det kännas tryggare, och även om bilen har en fullt ifylld servicebok. Är man en ovan bilägare så kan det vara en god idé att ta med en vän som är mer säker inom området.

Historik på Bilprovningen

Det går att ta reda på vilka fel en bil haft genom att kontrollera informationen som finns tillgänglig via Bilprovningen. Om bilen haft många allvarliga fel eller återkommande fel, så kan det vara läge att tänka sig för en gång extra. Det går även att se om en bil varit avställd och hur många ägare som funnits. Många ser antalet ägare som en indikation över hur bra bilen är. Att en bil endast haft en ägare kan vara ett väldigt bra försäljningsargument, som brukar inbringa ett högre pris eftersom man då kan tro att bilen är bättre omhändertagen.

Bilhandlare eller privat

Många brukar byta in sina gamla bilar vid inköp av en ny, så därför finns det mycket begagnade bilar hos bilhandlare. Om man funderar över att köpa en bil privat eller via bilhandlare så kan bilen som säljs privat vara billigare. Å andra sidan en bil som köps via bilhandlare kommer alltid med en garanti. Om bilen går sönder kort tid efter köpet, eller om bilen visar sig ha ett fel redan vid köpet, så ska bilhandlaren åtgärda det om det är ett fel som är av avsevärd art som exempelvis gör bilen farlig att köra med.

6 May 2020