Ska du hyra container? Se till att lasta rätt

Om du ska hyra container har du sannolikt en hel del avfall att göra dig av med. Har du råkat välja en lite för liten container bör du dock inte försöka dra en fuling genom att lasta för mycket. Firmorna som hyr ut containrar märker nästan alltid överlast och tar betalt för det.

Att lasta rätt handlar dock inte bara om att spara pengar för egen del. Det handlar även om säkerhet, både för trafikanter (ett överlastat fordon kan vara särskilt farligt i storstadstrafik, t.ex. Stockholm eller Göteborg) och för miljön. Om du ska hyra container i Stockholm bör du göra det för den typ av avfall som ska kastas däri (detta gäller egentligen överallt). Slänger du elavfall eller miljöskadligt avfall i en container som är avsedd för blandavfall kan det leda till konsekvenser för miljön.

Det är händer om du som ska hyra container lastar för mycket

Olika firmors processer för att hantera överlast kan se lite olika ut. Om överlasten konstateras på plats, brukar den vanligtvis lämnas kvar för omlastning som sköts av den som har hyrt den. I det här fallet brukar firman lägga till kostnader för merarbete och körtid på fakturan. Likväl behöver du beställa en ny transport – och kanske en till container – för att få avfallet ivägkörd på ett korrekt vis.  

Om överlasten konstateras på plats handlar det om att det är så tydligt att lasten knappast kan, med blotta ögat, bedömas hålla viktmåtten. Det kan även hända att överlasten konstateras först vid intippning. I sådana fall brukar firmorna debitera för den extra vikten och det merarbete som överlasten har medfört. Att hyra container blir alltså betydligt dyrare för dig om inte lastningen sker på ett bra sätt.

Överlast även ett juridiskt problem

Att firmorna som hyr ut containrar är måna om överlast beror på flera saker. En av de sakerna är att det är olagligt att framföra ett för tungt fordon på allmänna vägar. Om transporten sker på en mycket avlägsen sträcka, finns det möjligtvis mer oseriösa firmor som kan se mellan fingrarna om det inte handlar om alldeles för stor överlast. Om transporten däremot sker genom till exempel innerstaden i Stockholm, finns en större risk att åka fast. Om bilen stannas av polis riskerar åkeriet att förlora sitt tillstånd för yrkestrafik. 

Oavsett om transporten sker på en avlägsen plats eller i Stockholm ska firmorna dock vara noga med detta. Att det är större risk att åka fast i en större stad som Stockholm är givetvis ingen anledning att vara mer försiktig med lasten än om transporten sker ute på landsbygden. Du som ska hyra container kan dock underlätta hela processen genom att själv hålla koll så att överlast inte sker.

3 Jul 2017