Städa bilen på samma sätt som huset

För många är bilen lite av en andra bostad. För personer som är beroende av bilen för att ta sig till- och från jobbet - eller som kanske arbetat med bilen som redskap (budbärare, taxichaufförer och lastbilsförare) - så blir detta tydligt. Bor du i Stockholm och arbetar en bit utanför staden så kanske bilen är den enda typ av pendling som fungerar och som gör det möjligt för dig att hinna med allt. i detta läge så är du säkerligen medveten om hur många timmar varje vecka du spenderar i din bil, hur ofta du hamnar i bilköer och hur många gånger du irriterat svär över detta faktum.

En sak som vi ska titta närmare på här gäller hur du behandlar din bil rent interiört. Kort sagt - hur trivs du i bilen egentligen? Frågan är relevant sett till att många har en rent styvmoderlig inställning till sin bil gällande städning och underhåll. Du kanske svänger in på en bensinstation under morgonen, köper en fralla och en kopp kaffe, sätter dig i bilen och kastar både mugg och papper på golvet i bilen så fort sista tuggan/slurken är inmundigad.

En gång - inga problem; men blir det en daglig vana så kommer din bil till slut att påminna om en rullande soptipp. För din egen trivsel så bör du alltså städa bilen och detta även om man ser till en eventuell vidareförsäljning - genom att städa så undviker du dåligt lukt, allmänt slitage och kan därigenom få bättre betalt den dag du väl ska sälja. Kort och gott: håll samma ordning i din bil som du håller i ditt hem.

Använd professionell hemstädning som mall

Hur ska man då städa sin bil effektivt? Det handlar om trånga utrymmen, det kan vara dålig väder och många saknar speciella verktyg. Ett tips är att man - rent tekniskt - städar på samma sätt som sker vid professionell hemstädning. Det vill säga: metodiskt, uppifrån- och ned, noggrant och utan att fuska.

En städare inom hemstädning i Stockholm sitter på en enorm kunskapsbank som man som bilägare kan ta del av. Att börja uppifrån är en bra och logisk handling: damm och skräp faller - liksom allt annat - ned mot golvet och att då börja med golvet i fråga ger dubbelt så mycket jobb.

Liksom vid hemstädning dock: det kanske inte är någon dum idé att ta professionell hjälp med att göra rent bilen. Åtminstone någon gång vår- och höst. En riktig rekond är inte så dyrt och att tvätta bilen utvändigt har väldigt många nya tekniker tillkommit för. Bland annat så finns det företag som kan sköta detta hemma hos dig och där man - via mobila ångtvättar - kan tvätta din bil, utvändigt, från grunden. Om vi ska peka på några områden som du definitivt inte får missa om du ska städa din bil invändigt så är följande punkter viktiga:

  • Bilhall: Börja med att hitta en lämplig lokal. Saknar du garage så är en bilhall ett bra alternativ. Se till att de finns dammsugare tillgängligt.
  • Mattorna: Plocka ur alla gummimattor och skaka dessa samt skölj dem med vatten. Gnugga bort eventuella fläckar.
  • Töm bilen. släng allt skräp - se till att sortera innan. Om du har grejer som inte behövs för säsongen - exempelvis isskrapor och en spade - så kan du lägga dessa så attd u kommer ihåg att bära undan dem så fort städningen är avslutad.
  • Dammsug. Var noggrann här och börja med att göra rent under solskydden (där mycket damm brukar samlas) för att sedan arbeta dig nedåt. För att förenkla kan du ställa fram- och bak dina säten beroende på om du ska dammsuga fram- eller bak i bilen.
  • Torka av: Torka av instrumentbrädan, ratten och växelspaken med rengöringsmedel, vatten och en tvättsvamp. Har du skinnsäten så kan du även torka av dessa på samma sätt.

Läs mer om städning här

16 Mar 2018