Stor skillnad på kundbetygen – för samma företag

Att höra hur andra kunder uppfattat ett företag kan vara en trygghet. Detta oavsett om det är advokat, bilverkstad eller frisör som ska anlitas. På internet finns flera så kallade recensionssidor som samlar recensioner från kunder som anlitat företag över hela Sverige. Är man osäker på om ett företag ska anlitas kan man därför besöka en av dessa recensionssidor och se vad tidigare kunder anser om företaget. Men det är lite av ett lotteri. För det genomsnittliga betyget kan vara extremt lågt på en sida samtidigt som det är väldigt högt på en annan recensionssida. Det visar en jämförelse av en bilverkstad i Solna.

Ett ställe där kunder kan lämna omdöme är Google. Vid en lokal sökning presenteras Google Maps och i detta läge kan man lägga en kommentar. Nackdelen (ur användarperspektivet) är att personen kommenterar med sin egen Googleprofil. Det går därmed inte att vara anonym på samma sätt som på andra recensionssidor. Detta kan delvis påverka vilket betyg som ges. I testet där en och samma bilverkstad i Solna jämfördes på tre recensionssidor så fick företaget flest positiva omdömen här.

En annan recensionssida är Eniro. Recensionerna låg tidigare på Rejta.se men sedan sammanslagningen med Eniro har tjänsten implementerats på Eniro.se. Företagen recenseras med solar från 1-5. Här visas ingen bild på personen som lägger recensionen och dessutom visas bara förnamnet och första bokstaven på efternamnet. Det är därmed betydligt svårare att identifiera personen. Om detta är orsaken till att sämre betyg ges för just denna bilverkstad är svårt att säga men skillnad i genomsnittsbetyget fanns.

Ytterligare en väg at gå är att kolla Facebook. Även här har kunder möjlighet att lägga omdöme om företag. Detta både med betyg och kommentar. Generellt är det få som lägger kommentarer här men det finns ändå möjlighet att se vad kunder tycker genom att gå igenom flödet. Många gånger finns kommentarer både från nöjda och mindre nöjda kunder.

Slutsats:

I detta fall har recensioner och betyg för en bilverkstad i Solna jämförts på tre olika ställen där recensioner kan lämnas. Det är tydligt att medelbetyget varierat kraftigt och även antal recensioner. Den som söker information om ett företag på en recensionssida kan bli avskräckt att kontakta just denna bilverkstad – samtidigt som personer som söker information via en annan sida prioritera just detta företag. Att förlita sig på vad andra tycker är alltså inte alltid en säker väg att gå. I just detta specifika fall med bilverkstaden i Solna var skillnaderna mycket stora.

16 Jul 2017