Vad kostar helrekond?

Med bilrekond (bilrekonditionering) menas att bilen rengörs utvändigt, invändigt och i motorn. En total översyn och rengöring vilket självklart gör att risken för rost minskar, att lacken håller sig fin och motorn håller längre. Men vad kostar det?

Tre större företag som utför bilrekond i Stockholm har jämförts gällande priset på det största paket av bilrekonditionering som de erbjudit. En sak är tydlig – både priset och innehållet skiljer sig.

Det första företaget ligger i centrala Stockholm och de kallar deras största paketet för ”Stor rekond”. Denna bilrekond består i grunden av de tvättar som en rekond brukar bestå av, dvs invändig, utvändig och motortvätt. Det går även att lägga till en specialbehandling om bilen har starka oönskade dofter exempelvis efter rökning. I sådant fall tillkommer en extra kostnad.

Priset berodde på bilen storlek. De minsta bilarna kostade 3500kr medan de största 5500kr. Någon angivelse var gränsen gick mellan ”liten och stor” framgick däremot inte.

Det andra företaget låg några minuters bilfärd från centrala Stockholm. Det bör därmed kunna klassas som centralt beläget.

Priset var samma oavsett storlek på bilen. Ordinarie pris var 3990kr. Därmed kan de med större bil tjäna på att välja denna bilrekond än den ovan. Men är det en mindre bil var detta alternativ sämre. När jämförelsen genomfördes hade de en kampanj för nya kunder men denna får man bortse från för att kunna göra en mer rättvis jämförelse av priser på bilrekond.

Det billigaste alternativet hittades hos företag nummer tre. Här kostade en bilrekond (helrekond) 3000 kr. Men var de verkligen billigast? Såg man på deras erbjudanden så framstod det att det fanns flera olika bilrekondförslag att välja mellan. Det billigaste kostade från 3000 kr och det dyraste från 4800 kr. Med tanke på att det är ett ”från-pris” kan det alltså bli mer.

Slutsats

Att jämföra pris på bilrekond är inte helt lätt. Hos en del företag är priset samma oavsett storlek på bilen. Hos andra ingår lackskydd och andra behandlingar – som är tillval hos andra. I vissa fall fanns även olika helrekond att välja på. Vilket av de olika paketen som ska jämföras mot konkurrerande företag blir inte helt lätt att avgöra. I jämförelsen ovan har tre större företag i Stockholm jämförts. Det är tydligt att det skiljer både vad som ingår och vad det kostar. Detta bör även spegla prisnivån över andra delar av landet.

För att varken ge fördelar eller nackdelar har inte något företag nämnts vid namn. Målet är inte att ge fördel åt något företag utan att visa på hur stort prisnivåerna skiljer och att det är viktigt som kund att jämföra vad man egentligen får.

25 Jul 2017