Välj rätt trafikskola i Stockholm

När du planerar att börja med körkortet är det första steget man oftast gör är att kontakta med en trafikskola. Det finns mängder av trafikskolor i Stockholm så tipset är att inte välja ”första bästa” utan att lägga lite tid på val av skola. Det kan mycket väl löna sig i längden. Kostnaden som uppstår med körlektioner, provtillfällen och riskutbildning uppgår inte sällan till 15 - 20 000 kr. Det borde därför vara självklart att först jämföra olika trafikskolor för att både hålla nere kostnaden och få bäst utbildning för pengarna. Kom ihåg att det som viktigast för dig – kanske inte alls är viktigt för din vän. Utgå helt från vad du anser vara viktigast och vad som passar dig. 

Kompetens och medlemskap

Det finns inget krav på att en trafikskola måste vara medlem i STR för att de ska kunna erbjuda utbildning. Däremot är de allra flesta trafikskolor i Stockholm medlemmar och detta är något man bör kontrollera. Är de medlemmar måste de följa en rad regler från STR vilket skapar en kvalitetssäkring. Gällande kompetens är det även viktigt att kontrollera att de har de utbildningar som efterfrågas. I stort sett alla trafikskolor har utbildning för bil- och MC-kort men kommer det till andra fordon är det inte alltid lika självklart. 

Läge

När trafikskolor jämförs i media lyfts ofta pris, kompetens och utbud av tjänster upp. Men för många 15 - 18 åringar är läge nästan mer relevant. Bor du i centrala Stockholm vill du till stor sannolikhet inte åka till någon stadsdel långt bort för att få din eftertraktade utbildning. Välj istället en trafikskola nära gymnasieskolan, nära arbetet eller hemmet. Eller varför inte i närheten där du tränar?

Specialkompetens

Pratar du ett annat språk än svenska? Har du dyslexi eller något funktionshinder? Fördelen med Stockholm är att det finns trafikskolor för de allra flesta. Däremot kan man behöva vara beredd att åka lite längre för att komma till en passande utbildning. Har du inget behov av specialkompetens hos trafikskolan blir alltså utbudet betydligt större att välja på. 

Personalen

Det är viktigt att man trivs med och känner att det är lätt att kommunicera med sin trafikskolelärare. Däremot är det svårt att avgöra detta redan innan man kommit igång. Det finns därmed en fördel att välja en trafikskola med fler än bara en anställd. För det första kan man byta lärare om man känner att det behovet uppstår. För det andra blir inte körlektionerna inställda lika lätt om just din specifika lärare skulle bli sjuk. Har en utbildning påbörjats och läraren blir långtidssjukskriven kan det till och med innebära att du måste byta trafikskola om det bara är en anställd. 

Hur hanteras handledaren?

Vill du både träna privat och på trafikskola finns en fördel att trafikskolan har gott samarbete med handledaren. Det finns exempelvis en fördel att de godkänner att handledaren följer med i baksätet under körlektionerna. Detta då förutsatt att man klarar av att vara helt tyst – vilket inte alltid är helt enkelt. Lycka till !

25 May 2018