Var snäll mot bilen och miljön

Börjar din bil se riktigt smutsig ut? Då är det nog hög tid för en ordentlig tvätt av den. Här får du en enkel steg för steg-guide hur du ska gå tillväga och vad som är viktigt att tänka på.

Först och främst, om du tänker tvätta din bil på egen hand, välj då platsen för detta med omtanke. Det finns inget förbud mot att man gör det på sin egen tomt, men däremot finns det lagar som reglerar vilket vatten man får släppa ut i naturen. På bilen fastnar föroreningar och miljöfarliga ämnen. Dessa partiklar och ämnen följer med vattnet som man tvättar bilen med och rinner av bilen och vidare ut på din tomt och naturen. Detta miljöfarliga och förorenade vatten räknas faktiskt som olagligt utsläpp.

Så tänker du tvätta bilen på egen hand, fixa det i en gör det själv-hall. Där finns oljeavskiljare och utrustning som renar vattnet. Då slipper du tänka på lagar och regler.

Steg för steg

När du väl tagit dig till en tvätthall är det bara att sätta igång. Först ska du lägga på avfettningsmedel. Gör det när bilen är torr och börja nedifrån. Lägg dock inte på medlet på plastdelar eller på en varm motorhuv. När avfettningsmedlet fått verka i fem minuter spolar du sedan av bilen med vatten. Spola uppifrån och ner och gärna med en högtryckstvätt.

Sedan är det dags att fylla en hink med lagom varmt vatten. Däri har du i bilschampo. Hur mycket du ska ha i kan du läsa på schampoflaskan. Dränk sedan en ren tvättsvamp i hinken och använd den för att schamponera hela bilen. Följ bilens linjer när du sveper svampen över den. Sedan är det bara att spola av hela bilen uppifrån och ner.

Enkelt och enklare

När hela bilen är avspolad är det dags att torka den. Använd då ett syntet- eller sämskskinn. Även denna gång ska du jobba uppifrån och ned. Sedan är det klart! Busenkelt och miljövänligt i tvätthallen.

Visst lät det enkelt att tvätta bilen själv? Men om du känner att du vill göra det ännu enklare och letar efter en automatisk biltvätt i Helsingborg, ja då kan du vara lugn – för det finns det nämligen. Oavsett om du väljer en automattvätt eller att göra det själv, så kommer din bil att vara dig tacksam. Även miljön kommer att vara tacksam att du tog dig till en biltvätt.

8 Oct 2020