Vilka reservdelar till en bil är svårast att få tag på?

Med tiden blir nästan alla delar på en bil slitna på grund av tryck från väder, vind, smuts och andra element och slitaget ute på vägarna. Vissa klarar i längden inte av konstant användning och förr eller senare börjar något läcka eller bli rostigt.

När detta händer måste den speciella delen bytas ut om ägaren avser att fortsätta använda bilen. Och när du kontaktar en bilfirma kan det vara svårt att hitta just de delar du behöver.

Reparera bilen – då behövs reservdelar

Andra gånger kan en bil krascha och ägaren bestämmer sig för att reparera den istället för att göra sig av med bilen. I sådana fall måste rätt bildelar placeras antingen av en bilfirma, verkstaden eller ägaren. Det kan dock ofta vara svårt att hitta de delar som behövs, särskilt om det är en gammal bil, en utländsk bil eller om en bil inte har nytillverkats på många år. Även om det inte är omöjligt, kan det vara ett rejält projekt att hitta rätt bildel som behövs. Detta är när de flesta människor vänder sig till skrothandlare eller återvinningscentral för att leta efter den del de har svårt att hitta.

Några av de reservdelar som brukar vara svåra att hitta:

1. Manuell växellåda. Dessa är synnerligen svårfunna, särskilt i bilar som inte längre nytillverkas. En anledningen till detta är att de inte går sönder ofta så det är sällsynt att hitta dem som second hand.

2. Aluminiumventiler. Mycket svåra att hitta, speciellt för Chevrolet. Priset kan bli högt även om man hittar en Checa-ventil på bilskroten.

3. Kylarslangar. Kylarslangar är mycket svåra att hitta, speciellt för bilar som inte längre finns på nybilsmarknaden. Men det kan fungera med en variant från ett annat märke, kolla med din mekaniker.

4. Styraxlar. Styrstället kan ofta vara enkelt att hitta medan axeln ofta är svårfunnen. De flesta har mycket problem med att hitta dessa dyrgripar men det finns vissa företag som kan anpassa nya.

5. Oljekylare. Kan helt enkelt gå sönder eller börja läcka vid inloppet med tiden. Det bästa sättet är att beställa på nätet och då kan det kosta flera tusen kronor.

6. Instrumentpanelen. Det är inte ovanligt att panelen spricker på grund av fordonets ålder eller varma väderförhållanden. Det är dock ofta svårt att hitta en begagnad instrumentpanel som matchar de ursprungliga panelerna.

28 May 2020