Vilken transportbil lastar mest?

Då det kommer till transportbilar så ställs ofta en mängd frågor - säkerhet, bränsleförbrukning och, kanske framförallt: vilken transportbil lastar mest? Alla har vi olika behov av en transportbil, men den senare frågan är något som enar alla - vi behöver en transportbil som kan fylla de behov vi har och som klarar av att lasta det vi behöver på ett säkert sätt. Vilket således kan se annorlunda ut beroende på vem du frågar och vad denne person arbetar med.

En större budfirma har andra behov än vad en byggfirma har och gällande lastutrymme så bör man veta att ett större sådant även kommer med lite högre kostnader.

Och, som sagt - lastutrymmet är inte allt. Det handlar även om bränsleförbrukning, det handlar om säkerhet, det handlar om ålder, det handlar om totalvikt, utsläpp och om - kanske framförallt - priset. Att köpa en transportbil är definitivt inte det lättaste, men vi tänkte rada upp några alternativ som kan ge lite matnyttig information och lite kött på benen.

lastbil

Tips på olika transportbilar

Vi tänkte rada upp tre stycken transportbilar och gå igenom lite av deras respektive egenskaper; detta enligt följande:

  • Klassikern - Ford Transit: Ford Transit har funnits på marknaden - om än i olika skepnader - sedan 1953 och är därmed att anse som en riktig klassiker på vägarna. Ford Transit Skåp är den modell vi tittar närmare på här. Lastutrymmet på denna bil ligger på en volym om 13 m3 och det bästa med denna modell är att skjutdörren på höger sida som går att öppna hela 130 cm. Den är också standard. Ford Transit Skåp finns med två olika axelavstånd, två olika takhöjder samt med tre olika karosslängder. Priset varierar därigenom, men mellan 227.000 - 341.000 kronor exklusive moms kostar den i nypris.
  • Mercedes Sprinter - en modern klassiker. Mercedes Sprinter kostar - beroende på tillval och storlek - mellan 240.000- 447.000 kronor. Den går att få i tre axelavstånd, fyra olika karosslängder och tre höjder. Bilen såg dagens ljus första gången 1995 och blev direkt utsedd till Van of the Year. Lastvolymen ligger på 10.5 meter3. Ett säkert och stabilt köp.
  • Nissan NV400 - mycket för pengarna. Vill man ha mycket transportbil för pengarna så är Nissan NV400 definitivt en bil att överväga. Lastvolymen ligger på hela 15,8 m3 och denna tunglastare går att få i tre olika hjulbaser, tre höjder samt fyra längder. Dessutom kan man välja mellan fram- eller bakhjulsdrivning. Priset ligger mellan 189.000 - 214.000 kronor.

Vi ska även nämna att det finns en uppsjö av bra transportbilar på den begagnade marknaden och att man vi köp av sådana med fördel kan ta hjälp av någon sakkunnig innan köpet genomförs. Varför? Jo, av den enkla anledningen att transportbilar rent generellt slits väldigt mycket och att man därför bör vara uppmärksam på det egentliga skicket. Hur många mil är inte avgörande, det handlar snarare om vilka mil den gått och med vilken typ av tung last.

22 Aug 2019